építészet : környezet : innováció

Kiemelkedő transzparencia - a Másfél Stúdió terve a Szeged, Etelka sori uszodára

Sebestyén Péter és Gyergyák János Szeged, Etelka sori fedett sportuszoda tervezésére kiírt pályázatra született tervében az egyszerű tömegformálásra és a transzparenciára helyezte a hangsúlyt. Munkájuk elismeréséül a zsűri a tervet megvételben részesítette.

Építészet

Fedett uszoda

Az épület telepítésénél az elsődleges szempontunk volt, hogy a nagyméretű alapterületet igénylő épület szerves része lehessen a városnak illetve a meglévő funkciók fejlesztésével egy nagyobb, XXI. századi „sportparknak” (labdargó stadion, külső focipályák, öltözők, parkolók, vendéglátás, stb). Az előbbi adottság egyértelmű, míg utóbbi a terület elhanyagoltsága miatt talán sok fantáziát kíván, de nagy érték lehet Szeged városának egy olyan „sportpark” kialakítása ahol a tömegsport és az élsport állandóan vonzza és megtölti emberekkel a kialakított épületeket és tereket (nem beszélve az üzemeltetési költségekről!). Ennek következtében az épületet két irányból is meg kívántuk nyitni: az Etelka sor irányából (a városi terek – városi karakter) illetve a belső zöldfelület, a „sportpark” felől.

Szeged, Etelka sori sportuszoda pályázata - építészek: Gyergyák János, Sebestyén Péter

A fedett uszoda központi eleme a versenymedence és az ahhoz kapcsolódó bemelegítő medence melyek a telepítésünk tengelyét képzik így ezeket helyeztük a kiemelt kelet-nyugati irányokba (városi és zöld - sportpark kapcsolat). Mivel ezeknek a funkcióknak a területigénye jelentősnek bizonyult, az épületet északról, a kialakítandó rendezvényparkoló felöl terveztük megnyitni a városi felhasználók számára, azonban közel az Etelka soron kialakított napi szintű parkolókhoz is, így került a főbejárat az épület észak-nyugati sarkára. Ezzel szemben a déli oldalon a meglévő sportcsarnok és súlyemelő terem felöl egy zárt területet létrehozva (kerítéssel elválasztott, sorompós bejárat) lehetővé vált az elkülönített megközelítés (sportolói, vendégszurkolói, VIP) lehetősége is. A komplex tervezési program következtében az épület keleti irányban kapott még egy személyzeti/média/VIP bejáratot illetve több kisebb feltöltési pontot a „sportpark” sétányáról (amely hasonlóan a déli részhez megfigyelt, kerítéssel határolt belső terület).

Szeged, Etelka sori sportuszoda pályázata - építészek: Gyergyák János, Sebestyén Péter

Az Etelka sor mentén az épület nem kapott bejáratot azonban a fő funkció nagyméretű transzparens szerkezeten keresztül teljesen megnyílik a keleti irányba, így a versenyuszoda és a zöldfelületek összekapcsolódnak, a belső tér az utca szerves részévé válik (igaz ez fordítva is, a sportpályák irányából, melyeket nem takar ki az épület a transzparens viselkedése következtében).
Az Etelka sor felől a tervezett új közlekedési felületeket meghagytuk a mindennapos látogatói használathoz. A tervezési területtől északra egy új városi teresedést javasoltunk mely nemcsak a sportcsarnoknak, de a sportparknak is a kapujaként kíván működni a városlakók számára. Ezen a területen javasoljuk az „L” alakban telepített garázssor elbontását és azt a rendezvényparkolótól északabbra kialakítani, hogy az épület „ne szoruljon be” a meglévő épített környezetbe.

A tervezési terület keleti részén két belső használatú (sportuszodából megközelíthető) kertet alakítottunk ki; az északi a csendesebb pihenőkert-napozókert; míg a másik a bemelegítő medence melletti a zajosabb kert, mely külső tér külső medencetér kialakítására is alkalmas (kisebb strandfejlesztés – „strandkert”). Ha az üzemeltetők nagyobb területű strandfejlesztésben gondolkodnak, akkor javasoljuk az északi labdarúgópálya helyén ezt megoldani olyan módon, hogy a javasolt terület és a wellness funkciók a terepszint alatt legyenek összekötve, meghagyva a sportpark terepszinten kialakítandó sétányát.

Szeged, Etelka sori sportuszoda pályázata - építészek: Gyergyák János, Sebestyén Péter

„Sportpark”

A meglévő terület adottságai (fedett sportcsarnok, fedett uszoda, edzőterem, külső pályák, ill. a későbbiekben regionális jelentőségű városi stadion) lehetővé teszik a több irányból való megközelítést illetve a város szerves részeként nagy területen működő vegyes funkciójú rekreációs terület kialakítását (sport + vendéglátás + szórakozás). A három irányból (észak – jellemzően városi felhasználás, nyugat ill. kelet jellemzően belső felhasználás) megközelíthető, kerítéssel leválasztott terület megfelelő tere lehetne az élsportok és tömegsportok egymással párhuzamos művelésének.

Tömegformálás 

Az épület központi tömegét a versenymedence, a bemelegítő medence és a lelátók nagy belmagasságú épületrésze adja, amely kívülről egyszerű doboz hatású (vékony héjszerkezettel ellátott) megjelenést kapott keleti (városi kapcsolat) illetve nyugati irányba (sportpark) teljes szélességben felnyitva a homlokzatot.

Szeged, Etelka sori sportuszoda pályázata - építészek: Gyergyák János, Sebestyén Péter

Az úszómedencék és lelátók központi tömeget három irányból veszi körbe az egy egységet alkotó épületnyúlvány, amely körbeöleli a központi funkciójú teret, ezzel is hangsúlyozva azt. Ez a nyúlvány északról és délről a terepszint feletti két- illetve háromszintes hasábként jelenik meg és a kiszolgáló funkciókat rejti. Az északi oldalon a függőleges tömeghez egy vízszintes nyúlvány kapcsolódik amely az érkezés, a szolgáltatások és a kisebb belmagasságú meleg vizes tanmedence tömegét adja. Az előbb említett három tömegegységet a keleti irányból egy szalagszerű nyúlvány köti össze amely a „sportpark” sétánya és az épület között két kisebb kertet (napozókert – „strandkert”) kerít le a külső térből.

Környezettudatosság

A tájhoz és a környezethez igazodó épület délre tájolása a leggazdaságosabb napenergia felhasználást teszi lehetõvé, kiegészítve a tető déli síkján telepített napelemekkel. A betervezett épületszerkezetek és függőleges árnyékolórendszer (keleti-nyugati végfalakon) fokozott hőszigetelést és hővédelmet biztosítanak.

Anyaghasználat

Az épület megjelenését alapvetően vakolt kialakításúra terveztük, de ezt strukturált dekor vakolat kivitelben, a két eltérő épülettömegnél külön-külön színnel. A házon alapvetően alumínium függönyfalak, nyílászárók és felülvilágítók adják a természetes bevilágítást. Az épület körüli környezetben finom beton és fa felületek alkotják a közteret. Az anyaghasználat belül egyszerű és semleges (szürke terazzo padló, festett fehér vagy szürke illetve beige falak, tömör gipszkarton vagy fa lamellás álmennyezet), hiszen az épületben a hangsúly a sporton, a versenyen - ezáltal a vízfelületen van, az építészetnek hátteret kell adnia, és nem konkurálhat a fő funkcióval. A házban mozgó-sportoló-szurkoló tömeg valószínűleg egyébként is „színes” arculatot adnak a tereknek.

Szeged, Etelka sori sportuszoda pályázata - építészek: Gyergyák János, Sebestyén Péter

 


 

 

Részlet a Bíráló Bizottság értékeléséből

12. pályamű

Telepítése ökologikus, megközelítése átgondolt. Az épülettömeg megjelenése visszafogott, letisztult homlokzatai mértéktartók, arányosan szerkesztettek. Árnyékoló elemei indokoltak, látványosak. Szimpatikus megoldás, hogy homlokzati üvegfelületével a medencetérre nyit, közvetlen vizuális kapcsolatot létesítve az Etelka sori külső és a medencetéri belsővel. A bejárat megfogalmazása azonban hangsúlytalan, már-már eldugott. Alaprajzi rendszere kissé komplikált, több helyen funkcionális hibákat rejt. Előtere tágas, de túlzottan elnyújtott. Előnytelen a wellness tér tanmedence alá helyezése, szerkezeti-statikai problémákat és térarány-kérdéseket vet fel. Az étterem elhelyezése elfogadható: a hátrahúzott külső térrel a fogyasztó terasz az utca felől is megközelítheti. Belső medencetere és előcsarnoka barátságos, elegáns, szép faszerkezetű álmennyezettel. Érzékeny megoldás. Légtechnikai szakága szépen kidolgozott, elektromos munkarésze részletes.

A szellőztetés tervezett légcsatornás megoldása gazdaságos, reális javaslat.

A pályaművet ökologikus szemlélete és megoldásai, továbbá értékes enteriőr kialakításai és részletmegoldásai miatt a bírálóbizottság 1.500.000,- Ft-os megvételben részesítette.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »