építészet : környezet : innováció

Kikapcsolódás szemnek, szívnek, hajszolt idegeknek

A Balaton partján található nyaraló igazi feltöltődést, megnyugvást adhat minden tekintetben. Azt, hogy a kis épület a tervek szerinti kialakításban és minőségben valósulhasson meg, nagyban segítették a műhelyterv alaposságú részletrajzok és a tervező, Hegedűs Péter folyamatos jelenléte a kivitelezés során.

Program: Vízparti telken, családi nyaraló (gyerekek, unokák…), időszakos téli használattal, a régi, rossz állagú kis nyaralóépület helyére, a koros fák megőrzésével. Az utca felé alacsony építménymagassággal, a Balaton felé forduló kialakítással, fedett-nyitott kerti terasszal. Az alkalmi téli használat tegyen lehetővé gyors felfűtést.

 

 

 

 

 

 

 
fotó: Hegedűs Péter
fotó: Hegedűs Péter
fotó: Hegedűs Péter

 

A telek szépsége, adottságai, az év- és napszakok állandóan változó látványa inspirálta kortárs épületet a helyhez való viszonya határozta meg. A nádastól védett, szép, koros nyírfák, szomorúfűzek árnyas helyet biztosítottak az új épületnek, mely minden gesztusával a természetes állapotában őrzött kert, nádas, ill. a víz felé fordul. Az utca felé alacsony, a Balaton felé emelkedő földszintes épület a víz felőli oldalon egy „belenyomott”, felhasított tömeggel válik kétszintessé, mely egyben fedett kerti teraszt is képez.

 

építészet és fotó: Hegedűs Péter
építészet és fotó: Hegedűs Péter
építészet és fotó: Hegedűs Péter

 

A gyakori, de időszakos téli használat és a gyors, pontos és alaktartó szerkezetek miatt gyorsan felfűthető Finnforest KERTO ragasztott faszerkezetű épületváz készült. Az emeleti tömeget két befogott acél keret hordja. Az acéltartók egyben a méretre vágott KERTO faváz csomólemezeiként is szolgálnak. Vastag (25 cm) Rockwool hőszigetelés, átszellőztetett vörösfenyő homlokzati burkolatok, Dörken hőtükrös fóliák, átszellőztetett Rheinzink fedés, napvédő üvegezések gondoskodnak a lombos fák alá telepített épület nyári hővédelméről, téli hőszigeteléséről. Egyedi vörösfenyő nyílászárók, üvegfalak, és hajófedélzetszerű gumicsíkos vörösfenyő hajópadló készült, mely a változó páratartalom miatti mozgásokat tolerálja. Az alkalomszerű gyors téli felfűtést ventillátoros kandallóbetét (helyben sok fa!) és NOBO norvég elektromos panelok (vezérelt áramról) szolgálják.

 

építészet és fotó: Hegedűs Péter
építészet és fotó: Hegedűs Péter
építészet és fotó: Hegedűs Péter
 

 

Az egyedi faszerkezetekhez és épületszerkezetekhez műhelyterv alaposságú részletrajzok készültek, és az építés állandó tervezői felügyelettel történt. Az első tél, majd nyár igazolta a beépített jelentős passzív hőszigetelés/hővédelem választását; a nyár hűvös, az alkalmi téli használat könnyen, gyorsan és olcsón fűthető volt. A hely és az épület „összeforrott” viszonya és minősége élmények forrása.

Szöveg és fotó: Hegedűs Péter


vezető tervező: Hegedűs Péter
generáltervező: MATESZ Építész Kft.

kivitelezés:
föld, beton- és vasbeton munka, terep, térburkolat, közművek: KOMÉP 2003 Kft.
fa- és asztalos szerkezetek: MIMA Bt.
acélszerkezetek: Plangár és Társa Bt.
villanyszerelés: Mészáros Gábor
fémlemezfedés: Szántó Fivérek és Kozma Kft.

vélemény írásához jelentkezzen be »