Programok

Kint és bent - a Lőportárdűlő városrész felfedezése

1/1

1/1

Kint és bent - a Lőportárdűlő városrész felfedezése
Programok

Kint és bent - a Lőportárdűlő városrész felfedezése

2018.06.27. 10:16

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Cég, szervezet:
MÉSZ

Esemény kezdete:
2018.07.07. 12:00
Esemény vége:
2018.07.07. 15:00

Maczó Balázs művészettörténész vezetésével július 7-én járhatjuk be a XIII. kerületi Lőportárdűlő nevű városrészt, a MÉSZ következő építészettörténeti sétáján.

Ha azt mondjuk, Lőportárdűlő, talán kevesen tudják elhelyezni ezt a városrészt Budapest térképén. Pedig a Lehel tér mögött húzódó terület izgalmas várostörténeti múlttal és építészeti örökséggel bír. Nem belváros, de nem tekinthető külvárosnak sem.

Hajdan itt terült el Pest köztemetője, amelynek szélén lőportárakat létesítettek Mária Terézia korában. A temetőt felszámolták az 1800-as évek végére, és a hatalmas, a főváros tulajdonában lévő területen bérházak, egyházi létesítmények épültek, de az 1910-es évek legnagyobb szociális célzatú építési programja közül számos szintén itt valósult meg. A szecessziós Népszálló, a Tüzér utcai tisztviselő ház, a Balázs Ernő tervezte Lehel úti általános iskola a Bárczy-program legszebb épületei. A hajdani lőszerraktárak helyét laktanyák, katonai raktárak foglalták el (összesen hét), és ezek máig meghatározó arculatot adnak a Lőportárdűlőnek.

A séta tervezett időtartama másfél-két óra, és minimum 5 fővel indul. A részvételi díj 3000 Ft, MÉSZ tagoknak ingyenes. A részvételre itt lehet jelentkezni, igény esetén, és ezt jelezve 0,5 kreditpontot lehet kapni.

Időpont: 2018. július 7., 14:00
Gyülekezési helyszín: A Lehel téri templom bejáratánál

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk