építészet : környezet : innováció

Korcolt lemez tetőn és homlokzaton

Társasháztól a műemlék felújításig és modern lakóházakig, közintézményektől a kortárs templomig – a fémlemez fedés ezen épületek az építészeti koncepció kifejezőeszköze vagy gyakran annak hangsúlyos része. Egyes esetekben a korcolt lemez színeinek esztétikája vonzza a szemet, máskor csupán látványának egyszerűsége hat.

A lapos tetők látványa gyakran hozzá tartozik a kortárs épületek koncepciójához, ezzel párhuzamosan reneszánszukat élik a magas tetős sziluettű, hagyományos formavilágú épületek is. Az acélból készült sík fémlemez fedés például mindkét irányhoz illik, magastetőre és nagyon alacsony hajlású tetőre is jól alkalmazható. Nagyobb sík felület látványának vonalas tagolására az acéllemezek korcolt változata alkalmas, ahol a tetőt a korcolások, a szabályos geometriájú lemeztoldások, árnyalják.

Műemlékre és modern lakóházra is tökéletes

Felújítás esetén a korcolt fémlemez fedés szinte azonnal a tervező látókörébe kerül például tartós acél alapanyaggal. Ha a tervezőt inspirálja az épület, annak környezete, múltja, vagy az eredeti tető formája, látványa, és az így kialakult képbe illeszkedik a homogén, néha a nap fényében megcsillanó, designos fém felület. Az elmúlt évszázadban múzeumok, kastélyok és templomok tetején is visszaköszön fémlemezfedések látványa, a maga mai modern formájában, a Swedsteel korcolt acéllemezes tetőfedéseiben. Az építészeti elképzelésnek csak a fantázia szabhat határt a színválaszték tekintetében is: lehet a tető akár karakteres fekete, akár lágyan vagy szikrázóan fehér, az a több mint két tucat szín között a Swedsteel választékában egészen biztosan megtalálható. A fémlemezfedés ugyanakkor társasházak, családi házak, közintézmények esztétikus és egyben tartós tetőmegoldása lehet – műszaki előnyei és szépsége miatt egyaránt.


Swedsteel


Ahogyan a minőségi autógyártásban

A méltán híres svédacél a Swedsteel tetőre kínált cserepeslemezeinek, korcolt lemezfedésének, ereszcsatornájának alapanyaga. Ez egyedülálló minőséget jelent a magyar piacon, hiszen a név és a származás kötelezi a gyártót. Ez visszavezethető az alapanyag minőségére, a tartósságot biztosító tűzihorganyzást alkalmazó gyártásra, a lemezvastagságokra, és a korrózió elleni védelemben verhetetlen cinkbevonat felhasználásra. Mindez garantálja az anyag és az abból készült tetőfedések nagy teherbírását, szerelhetőséget, a megfelelő alakíthatóságot, a hosszú élettartamot, amit áthat a környezetkímélő gondolkodásmód és tudatosság, illetve a stabil ellenálló képességét, akár a magyarnál zordabb időjárási és környezeti viszonyokkal szemben is.
A svédacél tetők gyártása során használt tűzihorganyzás és a cinkbevonat meghatározzák és biztosítják az anyag tartósságát, ahogy azt a minőségi autógyártásban is.

Hogyan gyógyítja magát a bevonat?

Miért fontos a cinkbevonat vastagsága és az acélmagra történő felvitele? A cinkbevonat kémiai működése nagyon érdekes, mi több meggyőző: kisebb sérülés esetén képes a felületeket önmagában kijavítani és tovább védeni, ez az úgynevezett ún. „öngyógyító” képesség. A cinkréteg szoros kémiai kapcsolatot alakít ki az acélmaggal, így képez tartós korrózióállóságot. A gyári körülmények között felhordott alapozó réteg, valamint a rákerülő színbevonat együttesen felelős az UV-állóságért, a külső környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességért, valamint a felületi mechanikai védelméért. A Swedsteel termékei speciális, többrétegű színbevonttal és legalább 275 g/m2 horganyréteggel vannak ellátva, ezáltal biztosítva a legalább 50 éves várható élettartamot. A cég így a bevonattól függően bátran vállal 20, 30 vagy 50 év garanciát termékei átrozsdásodása ellen.


Swedsteel


Kreatívan és egyszerűen

A Swedsteel termékválaszték kétféle kivitelezési módot kínál, ami a Swedsteel korcolt lemezek alkalmazhatóságának széles körét garantálja. Az egyik lehetőség az extrémen alakítható speciális acéllemez, amellyel a szakképzett bádogos mester a helyszínen szinte bármilyen formát megvalósíthat: kontyolások, ívek a tetőn, tetőablakok beépítése, tetőterasz áttöréssel és kiugrással. A modern gyártási technológiának köszönhetően alakult ki a másik opció, az előre gyártott és mérnöki pontossággal megtervezett úgynevezett „előkorcolt” tetőprofilok termékcsoportja, ahol az egyes elemek a helyszínen egy könnyű, gyors mozdulattal összeilleszthetőek. Ezt az alkalmazási módot kifejezetten az egyszerű formájú, nagyobb hajlású, tetők esetén javasoljuk, ami azok gyorsabb és gazdaságosabb kivitelezését teszi lehetővé.

További információ:
www.swedsteel-metecno.hu
www.svedacel.hu

 

 

Swedsteel-Metecno