építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Ladányi-ház, Nagykovácsi

Felelős tervező: Földes László

A Dániából hazaköltözött családfő olyan egyszerű, letisztult épületet kért, amelynek építészeti világa nem idegen a falu hangulatától. A kétszintes magastetős lakóházat a keskeny és lejtős telek nyugati oldalalára telepítettük. Az utcáról hosszú kerti lépcsőn haladva érhetjük el a nappali-étkező szintet. Az alaprajz közepére szigetszerűen behúzott vizes blokk természetes egyszerűséggel választja el egymástól a nappalit és az étkezőt. A völgy felőli oldalon a nappalihoz fedett terasz csatlakozik, amelyről remek kilátás nyílik a falura és ez egyben a nyár esti borozások színhelye. A hálószobák szintjére egykarú lépcsőn jutunk le. A földszinti hálók teraszajtóval kapcsolódnak a kerthez. Az alacsony költségvetésű épület hagyományos szerkezetű, homlokzata bontott téglával burkolt, ezt egészítik ki a fa korlátok, a fa födém és a fedett teraszok natúr fa ácsszerkezete.

szöveg+kép: Földes László 



Nagykovácsi, családi ház    

Terv: 2003
Megvalósulás: 2005

 

Felelős tervező: Földes László   
Építész munkatárs: Fuferenda Edit
Statikus tervező: Szőnyi László
Gépész tervező: Molnár Sándor
Elektromos tervező: Oláh Andor             

 

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »