építészet : környezet : innováció

Lantay Attila, Viszlai József és Hőnich Henrik lett Ybl-díjas 2016-ban

Az idei Ybl-díjat stílszerűen az Ybl-bazárban, az Ybl Miklós szobrára nyíló Várkert Bazár rendezvényközpontjában adták át. Az ünnepi hangulatot némi szomorúság is beárnyékolta, hiszen Hőnich Henrik nem érhette meg a díjátadást. 

Idén a díjakat Lázár János adta át, együtt az állami kitüntetésekkel, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök adományozott az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Az állami kitüntetések - a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat, a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat, a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat, valamint a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetések - mellett Lázár János miniszteri díjakat is átadott: az Ybl Miklós-díjat, valamint a Magyary Zoltán-díjat.

Az Ybl-díj - fotó: Horváth Réka Lilla

Ybl Miklós-díj a legalább 15 év kimagasló, egyéni, önállóan tervezett
építészeti alkotásokra vonatkozó, építészeti, alkotói, oktatói tevékenység
elismeréséül életműdíjként adományozható. 

A díjat elsőként a pár nappal a díjátadó előtt elhunyt Hőnich Henrik özvegye vette át. Az építészre egy perces néma csenddel emlékeztek meg a résztvevők. 

Hőnich Henrik özvegye átveszi az Ybl-díjat - fotó: Horváth Réka Lilla

Kiváló tér- és formaérzékről tanúskodó, letisztult forma- és egyedi gondolatvilágú építészi munkássága, egyetemi, főiskolai oktatói illetve szakmai ismeretterjesztő tevékenysége, valamint az építész szakmai közéletben való aktív szerepvállalása elismeréseként Hőnich Henrik Ybl Miklós-díjban részesül. 

Lantay Attila átveszi az Ybl-díjat - fotó: Horváth Réka Lilla


Lantay Attila
, Székesfehérvár megyei jogú város főépítésze magas színvonalú építész alkotói, egyetemi oktatói és főépítészi munkássága, valamint az építészet jobb társadalmi elfogadtatása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként részesül a díjban. 

Viszlai József átveszi az Ybl-díjat - fotó: Horváth Réka Lilla

Gazdag, értékmentő és értékteremtő építészeti munkássága, szakmai elhivatottsága, valamint főépítészként végzett tevékenysége elismeréseként Viszlai József, Miskolc megyei jogú város egykori főépítésze, a V+A Építész Iroda vezető tervezője is díjat kapott. 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »