építészet : környezet : innováció

Leuveni magyar egyetemista diákok kápolnája, vázlatterv

2009 nyarán Zsuffa Kálmán azt a megbízást kapta a leuveni magyar egyetemisták kollégiumának vezetőjétől, hogy az intézmény hátsó udvarában kihasználatlanul álló épületrész átalakításával tervezzen méltó helyet a kápolnának. A tervek elkészültek, az épület – gazdasági okok miatt – még nem, de így talán a koncepció finomítására fordítható idő csak az építészeti kialakítás javára válik.

2009 nyarán Tamás Polster ingatlan tanácsadó bemutatott Havas István piarista páternek, aki franciatanár is, és egyben a leuveni magyar egyetemista diákok kollégiumának vezetője. Azzal a megbízással fordultak hozzám, hogy készítsek egy vázlattervet a kollégium hátsó udvarának végében található épületre, mely jelenleg részben kihasználatlanul áll, és méltatlan körülmények között ad helyet egy kápolnának. A kérés az volt, hogy a kápolna legyen egy kicsit nagyobb, és a már iratraktárként nem funkcionáló helyiségek vendégszobák legyenek az idelátogató tanárok és egyházi személyek számára.

 

Zsuffa Kálmán Leuven kápolna.
Zsuffa Kálmán Leuven kápolna.
Zsuffa Kálmán Leuven kápolna.
 

 

Az épület belső alaprajzi kialakítása minden kötöttség nélkül lehetséges, az egyetlen udvarra néző homlokzatán a nyílások tetszés szerint megváltoztathatók. A hátsó traktus földszintes része felett nyeregtetős felülvilágítót építettek, mellette az épület kétszintes, és kis ablakokkal néz a felülvilágítóra. Az épület hagyományos szerkezeti kialakítású, tégla teherhordó falas, fafödémes, részben lapos, részben félnyeregtetős ácsszerkezet. A homlokzat nyerstégla, a tető héjazata bitumenes lemezfedés.

Az épület belső udvaros elhelyezkedése, kiszolgáló épület funkciója a szakrális megjelenést egyáltalán nem mutatja. Az elképzelésem szerint a kápolna bejáratát az udvart átlósan átszelő utat szegélyező keresztút jelöli ki, mely rásimul a kerítésre, vagy éppen az út másik oldalán sorakozik. Több variáció is készült. Az oszlopok körül és között a francia kertre oly jellemző nyírt sövény kerülne ültetésre. A keresztút stációinak képei rézlemezből készülnének, melyeken a jelenetek kirajzolását a perforáció alakítja: nappali fényben sötét lyukak, este a képek mögé helyezett lámpafény pontokon keresztül világít ki. A keresztút stáció képeit Zsuffa András készítette.

 

Zsuffa Kálmán Leuven kápolna.
Zsuffa Kálmán Leuven kápolna.
Zsuffa Kálmán Leuven kápolna.
 

 

A kápolna kis előtérről nyílik, mellette sekrestye van. A kollégiumban egy tucat diák tanul. Ez indokolja a kápolna utolsóvacsora-szerű berendezését, az oltár körré a fal mellé helyezett székekkel, emlékezve az apostolokra. Itt is több variáció készült. Az oltár és az olvasók szalagszerű összefogása a mise tanító és áldozati részének szerves egységét hangsúlyozza. A másik esetben az oltár és az azt körülölelő székek között, a padlón intarziaként összefutó csíkok az oltáron eucharisztia, a bor és víz az áldozati ostya misztériumát hivatottak szolgálni. A templomot jelző torony, melyen a kereszt messziről látható, a belső használat miatt okafogyott, így a kereszt nem kívül, csak a terem mennyezetéről lelógatva jelzi a római katolikus liturgiát.

A belső térben alkalmazott anyagok: lazúrosan kezelt fa és az üveg a bútorokon, nyers, esetleg vakolt téglafalak, padozat, látszó fagerendás födém az épület szerkezetein.

 

Zsuffa Kálmán Leuven kápolna.
Zsuffa Kálmán Leuven kápolna.
Zsuffa Kálmán Leuven kápolna.
 

 

A kis ház két vendégszobája az udvarból nyílik, kettő az emeleten található. Az udvari szobák egy-egy zuhannyal felszereltek. Az emeleti szobák közös előtérrel és vizeshelyiségekkel rendelkeznek a földszinten, és közös erkéllyel az emeleten.

Az épület felújítása kivitelezésre nem került, a gazdasági világválság, szűkös anyagi források további támogatókat igényelnek az ingatlan fejlesztésére, és még több áldozatot a hívektől.

Zsuffa Kálmán


Leuveni magyar egyetemista diákok kápolnája Belgium, vázlatterv

vezető tervező:  Zsuffa Kálmán
szobrok: Zsuffa András Keresztút képei

tervezés éve: 2009
bruttó szintterület: 200 nm

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »