építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Lombokba szőve - a Sóstógyógyfürdő tervpályázat 2. díjas terve

Nyíregyháza önkormányzata tervpályázatot írt ki a „Modern Városok Program keretében megvalósítandó Hotel Sóstó Spa & Resort négycsillagos szálloda” tervezésére, amelyen Lévai Tamás és Jószai Ágnes az épület környezetének léptékét követő terve a zsűri 2. díját nyerte el.

Hely

A legkarakteresebb elem Sóstón a zöld környezet. A ligetes atmoszféra kedvezően összefogja a heterogén építészeti környezetet. A lankás dombok közti tó fákkal övezve a szorványos épített környezettel együtt meghatározzák a továbbépítés építészeti léptékét. Ez messze kisebb, mint amit a szabályozás lehetővé tesz, ezért azt nem lehet mértékadónak tekinteni. Ahhoz, hogy az épület feloldódjon a környezetében, úgy kell viselkednie, mint egy fának; egyrészt meg kell találnia a fényt, ahol még nincsenek levelek, de nem invazív fajként, egyszerűen fölénőve a lombkoronáknak, hanem őshonos módjára, mellékúszva, kikandikálva. Másrészt fel kell vennie a fatörzs tulajdonságát; a földközelben szabadon áttekinthető kell maradjon.

Sóstógyógyfürdő tervpályázat - helyszín - építészek: Lévai Tamás, Jószai Ágnes

Ennek megfelelően az épület maga az épített liget; a tömege a lomb, a struktúrája a karcsú, kúszó ágak, az épület burka a levelek: áttört. Az áttörtség kialakításánál fontos szempont volt, hogy továbbépítse innovatív módon a hely svájci villával rokon hagyományát, egységességével segítse léptékteleníteni a tömeget. Mindezt a zsalugáter tudja; nagyvonalú használatával kisebbnek, arányosabbnak hat a tömeg. A lombokhoz hasonlóan a fények játéka adja a zsalugáter mögött megbúvó szobák karakterét és leköveti az évszakok, napszakok váltakozását, a kitárulkozás, illetve a bezárkózás a vendég személyére szabott egyéni igényeit.

Az ellebegtetett lomb-tömeg alatt megnyílnak a közösségi terek, könnyeddé, befogadóvá téve a földszintet. A terep lejtése épp a tó irányába adja magát, hogy itt az épület földszintje a tereptől elemelkedve, immár emeleti szintként kússzon tovább a kívánt hídként a tó felé. Ez az irány adja a struktúra egyik horgonypontját.  A másik alapvetés, hogy a bejáratot egy tér jelölje ki, ezt a szobák karéja öleli körbe.

A harmadik tényező a középfolyosó, mely a legracionálisabb feltárást biztosítja, viszont befeléforduló, sötét és monoton. Ezt oldja a karéjok elcsúsztatása, mely megnyitja a folyosó egy szakaszát, fényt és karcsúságot kölcsönöz a struktúrának, s mindezt a közlekedő minimális megnövelésével teszi.

Sóstógyógyfürdő tervpályázat - főbejárati nézet - építészek: Lévai Tamás, Jószai Ágnes

A negyedik koncepcionális elem az arányosság; a strand és az élményfürdő mellett csupán minimális, de igényes szolgáltatás szükséges. Ez a tetőterasz használatában fontos, hiszen a hely adja magát, mint látványterasz, de ahhoz, hogy használhatóvá váljék, nem kell beépíteni a teljes rendelkezésre álló helyet, ami összecseng azzal az elemi döntéssel, hogy nem építjük el a ligetes beépítést, hiszen az önmagát számolná fel.

Az ötödik elem már-már magától értetődő, de azért hangsúlyozni szükséges. A környezettudatosság mind struktúrában; minimális tereprendezés, megfelelő tájolás és környezettudatosság anyaghasználatban.

Sóstógyógyfürdő tervpályázat - helyszínrajz - építészek: Lévai Tamás, Jószai Ágnes

A kiírás nem kér kerítést, ez üdvözlendő, viszont felveti az intim használat lehetőségének kérdését, melyet a tetőteraszon ilyen módon megélhet a vendég, s így a kiírás és a koncepcionális szándék összecseng. 

Anyagok

Az építőanyagok sorában környezettudatos szempontból a faanyag az egyik legjobb választás, ennek olajozott felületkezelése a teljes életciklust figyelembevéve a legelőnyösebb. Ahol lehet, ez jelenik meg. A belső terek agyag alapú vakolata a páratechnikai kiegyensúlyozó szerepével kedvező komfortérzetet ad. A bütűhomlokzatok kívül betonkéreg, belül szilikát falazat magjában papírhulladékból újrahasznosított hőszigetelő anyaggal lehet tökéletesen kitölteni a réseket. A padló a földszinten öntött beton műgyanta fénnyel, az emeleteken növényi rostokból készült szőnyeg, a szobákban fa anyagú. A mennyezet fém zsaluzattal készülő, fényes hatású felület, a tömegtartózkodású helyeken akusztikai kiegészítéssel.

Sóstógyógyfürdő tervpályázat - standard szoba - építészek: Lévai Tamás, Jószai Ágnes

Közlekedés és üzelemtetés

A parkolóhelyek nagy része a garázsban kapott helyet. Itt a vendégparkolóktól elkülönülten egy külön szárnyat foglal el a gazdasági udvar soron, sorompóval leválasztva, a személyzeti parkolókkal együtt. Ezzel az elrendezéssel az épület körbejárhatóvá válik, a park pavilonos részeként.

A menekülési útvonalakhoz alakított zárt lépcsőházak mellett a személyzeti lépcső és elkülőnített konyhai lift és teherlift szolgálja elkülönített útvonalon az üzemeltetést, szintenként plusz raktár segíti a szobaasszonyokat. A konyhaüzem mellett a bár ugyanarra a funkcionális magra épül.

Növényzet

Az alapkoncepcióhoz híven fontos szempont volt, hogy meglévő elemeket kell továbbépíteni, illetve meg kell tartani az értékes növényzetet. Minimális meglévő fa sérül, s azokat is pótolták, illetve újakat telepítettek. A délkeleti udvarban bokrok is helyet kaptak, melyek a magasföldszinti szobák intimitását biztosítják.

Tartószerkezet

A tartószerkezet anyagtakarékos, részben vasbeton vázas, melyeket a bütűfalak és a közlekedő magok merevítenek. A pinceszint 7,50 m raszterrel illeszkedik a parkolókra, a földszint feletti monolit vasbeton födémnél ez átvált a szobáknak megfelelő harántfalas rendszerré, mely akusztikai szempontból előnyösebb.

Sóstógyógyfürdő tervpályázat - metszet - építészek: Lévai Tamás, Jószai Ágnes

Energetika

A sok árnyékoló és a földszint visszahúzása az emelethez képest energetikailag nagyon kedvező; nyáron árnyékolnak, télen beengedik a napot, hőnyereségként hasznosulva. A spaletták kezelése nagyon egyszerű; felső, függesztett ipari sínen futnak, alsó megvezetéssel, melyet a korláton kényelmes magasságban lehet rögzíteni.

A belsőépítészeti koncepció az agyagos vakolat miatt páratechnikailag előnyös és a burkolatlan felületek segítik bevonni a falfelületek hőtehetetlenségét a napi hőingadozás csillapításában, ami a klímaváltozással egyre nagyobb kilengéseket mutat. Nemcsak a zöldterasz szempontjából, hanem hőtechnikailag is előnyös az extenzív zöldtető alkalmazása.

Az épület levegővel teljesen átöblíthető, a földszinti megnyitásokon beáramló levegőt az átriumon keresztül a liftek mögött normál ablakkal lehet kiszellőztetni, így az átrium feletti bevilágítón csupán fény jön be, nem szükséges drága megnyitásról gondoskodni. A friss levegő utánpótlása földcsatornákon keresztül télen előmelegített, nyáron előhűtött levegővel biztosítható.

Sóstógyógyfürdő tervpályázat - étterem és előtér - építészek: Lévai Tamás, Jószai Ágnes

A garázsszint szerencsésen átöblíthető a nyitott dél-keleti irányba, hiszen ott már szintben van a tereppel, s még a föld alatt lévő rész is kiszellőztethető a felette lévő szabad nyíláson keresztül, így gépi szellőzést nem igényel.

Gépészeti és elektromos megoldások

A szobákban mennyezet hűtés-fűtés van, mely talajszondás hőcserélővel biztosított. A szobák légtechnikai és elektromos kiszolgálása a folyosóval párhuzamosan, a vizesblokkok felett futó álmennyezetben és a vizesblokkok közötti szerelőaknákon keresztül történik. A konyhának és a földszinti mosdónak külön álmennyezete van, a konferencia termek légtechnikáját az alatta elhelyezett gépészeti terek adják. A tetőről lekerülő, tartályban összegyűjtött csapadékvíz szürkevízként a WC-k öblítésére, illetve locsolásra használható.

 


 

Részlet a Bíráló Bizottság értékeléséből

Környezetrendezés és építészet

Külső kapcsolatok - helyszínrajz
A terv fontos alapvetése az ellebegtetés, annak érdekében, hogy a vezérszinten a lehető legkisebb területet foglalja el a ház. Ez az elv kiválóan érvényesül az épület főbejárati oldalán, azonban elgyengül a sétány felőli irányból. Jó megoldás az étterem és teraszának intenzív megnyitása a telek erdős, beépítetlen részének irányába. Az akadálymentes szobákat a földszinten helyezi el, hozzájuk azonban nem rendel privát kerti zónát, ami pedig szükséges lenne. 

Funkcionális megfelelés - alaprajzok
A szerzők építészeti alapvetéseiket komplex módon, egymást erősítő rész-szempontok mentén fogalmazzák meg. A koncepció első szava a "lomb", "az épület maga a liget" -írják a műleírásban. A képzeletbeli lebegő tömeg alatt szabadon élhet a természet, akadálytalanul közlekedik a tekintet. Szép előkép, kár, hogy éppen a földszinti alaprajz ennek az ideának megvalósulását nem nagyon teszi lehetővé. A második hívószó a "tér", ami az épület bejáratának térbeli helyzetét hivatott reprezentálni - ez a törekvés sikeres. A koncepció harmadik alapvetése a fény/sötétség ellentétpárjának említése a racionális középfolyosó kapcsán. A negyedik szó az "arányosság", mindenek előtt nem formai, hanem a szolgáltatások tekintetében és kifejezetten a tetőteraszra gondolva. Végül a "környezettudatosság" fogalma kerül a sor végére, az anyag-és szerkezethasználat kapcsán. Ez a komplex megközelítés a terv kimagasló erénye, még akkor is, ha a részletek szintjén nem minden szempont tud egyenértékűen érvényesülni. A funkcionális program összességében megfelelően teljesül, minden a helyén van, a tetőteraszon elhelyezett wellness-részleg impozáns.

Fontos kiemelni, hogy ez a pályamű azon kevesek egyike, amelyik műleírásában és építészeti megoldásaiban is a hely sajátosságainak megismerésére és építészeti karakterének, hagyományainak megidézésére törekszik. Ez a megközelítés a szerzők rendkívüli érzékenységére utal.

Belső terek, szerkezetek - metszetek
A kulcsszavak között említett középfolyosó feloldása kevéssé sikerült. Az előcsarnok tiszta és átlátható, jól válik külön a szálloda és a konferencia termek feltárása. Az emeleti folyosók ugyanakkor mélyek és sötétek, a kulcspozícióban lévő lépcsőházak nem válnak térformáló erővé, tájékozódási ponttá. A hajlított szoba-szárnyak görbületeinél kellemetlen összemetsződések alakulnak, zavaró átlátások, átjárások jönnek létre az erkélyek között. 

Anyaghasználat, formálás - homlokzatok
Az épület tömegformálása nagyvonalú, képletszerű. A megcélzott lebegés sajnos a valóságban nem kecsegtet olyan meggyőző erővel, mint az amúgy nagyon jól megválasztott és igényesen megrajzolt nézőpontokból. A koncepció alapelemeként megjelenő fa homlokzat tűzvédelmi szempontból aggályos, ugyanakkor hangulati értéke kétségkívül meghatározó. A belső terekben elképzelt "agyag-alapú vakolat", a "növényi rostokból készült szőnyeg" erős hangulati elemek.

Megvalósíthatóság

Megépíthetőség - alapterület/fajlagos ár
A tervezett alapterület arányos, a funkcionális programhoz képest reális, ezzel éles ellentétben kalkulált bekerülési költsége azonban meglehetősen távol áll a realitásoktól.

Fenntarthatóság - energetika
A tervezett anyagok és az azokból összeállított szerkezetek igényesek, de működtetésük, fenntartásuk jelentős kockázatokat rejt, illetve fokozott odafigyelést, többletenergiákat feltételez. A műleírásban megnevezett technológiák felsorolása szimpatikus, de azok tervbe való beépülése nem igazolt.

Közlekedés

Gépkocsi megközelítés
Logikus a gépjármű megközelítés iránya, jó, hogy a lehető leghamarabb föld alá süllyeszti a forgalmat és a konyhát is a pincéből szolgálja ki. A főbejárat gépkocsi megközelítésének megoldása szükséges.

Gyalogos megközelítés
A bejárat iránya és helye megfelelő, jó lenne a belső sétány felőli gyalogos megközelítést biztosítani.

 

Összességében egy intelligens tervvel állunk szemben, melynek egészét áthatja egy erős atmoszféra, ami az építészeti megoldásokban és a terv grafikájában egyaránt markánsan megjelenik. A tervet a BB második díjban részesíti.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »