Épülettervek/Középület

Magyar Nemzeti Múzeum pályázat – a BFLS pályázata

1/23

Rohács Viktor építész

Rohács Viktor építész
MNM koncepció analízis, tervező BFLS
MNM látványterv, tervező BFLS
MNM belső udvar látványterve, tervező BFLS
MNM látványterv, tervező BFLS
MNM makett , tervező BFLS
MNM koncepció analízis, tervező BFLS
MNM látogatói prospektus, tervező BFLS
MNM környezetrendezési terv, tervező BFLS
MNM makett , tervező BFLS
MNM pinceszint alaprajz, tervező BFLS
MNM tervrajz, tervező BFLS
MNM alaprajz, tervező BFLS
MNM tervrajz, tervező BFLS
MNM alaprajz, tervező BFLS
MNM alaprajz, tervező BFLS
MNM alaprajz, tervező BFLS
MNM homlokzat, tervező BFLS
MNM metszet, tervező BFLS
MNM energetikai koncepció, tervező BFLS
MNM robbantott ábra, tervező BFLS
MNM tervrajz, tervező BFLS
Rohács Viktor építész
MNM koncepció analízis, tervező BFLS
MNM látványterv, tervező BFLS
MNM belső udvar látványterve, tervező BFLS
MNM látványterv, tervező BFLS
MNM makett , tervező BFLS
MNM koncepció analízis, tervező BFLS
MNM látogatói prospektus, tervező BFLS
MNM környezetrendezési terv, tervező BFLS
MNM makett , tervező BFLS
MNM pinceszint alaprajz, tervező BFLS
MNM tervrajz, tervező BFLS
MNM alaprajz, tervező BFLS
MNM tervrajz, tervező BFLS
MNM alaprajz, tervező BFLS
MNM alaprajz, tervező BFLS
MNM alaprajz, tervező BFLS
MNM homlokzat, tervező BFLS
MNM metszet, tervező BFLS
MNM energetikai koncepció, tervező BFLS
MNM robbantott ábra, tervező BFLS
MNM tervrajz, tervező BFLS
1/23

Rohács Viktor építész

Magyar Nemzeti Múzeum pályázat – a BFLS pályázata
Épülettervek/Középület

Magyar Nemzeti Múzeum pályázat – a BFLS pályázata

2010.06.24. 09:13

Részletesen bemutatjuk a BFLS iroda által benyújtott, díjazásban nem részesült pályaművet.

A Bíráló Bizottság részletes véleménye:

Az épület bővítését a Pollack Mihály téri (keleti) oldalon, a térszint alatt három szinten tervezi, ezzel elvileg jó logisztikai kiszolgálást biztosít. A belső udvarok összekötését és új bejáratok nyitását a pinceszinten valósítja meg, a két belső udvart az épület É-D-i homlokzata mellett megismétli. A pinceszinten belépőjegy nélkül is tartalmas időtöltést tesz lehetővé a multifunkcionális előadóterem, tárgyalóterem, ifjúsági látogatóközpont, stb. kialakításával. Az udvarok mélyítésével a –2. szintre bővített időszaki kiállítása funkcionálisan jól működne. A látogatói forgalom javítása érdekében az I. és II. emeletet körbejárhatóvá tette, a középső szárnyban új lépcsőházat és lift tömböt alakított ki. Az új lift és lépcsőházi tömb elkészítése ezen a helyen csak a III. emeleti régészeti raktár egy részének elbontásával oldható meg.

 

MNM koncepció analízis, tervező BFLS
2/23
MNM koncepció analízis, tervező BFLS

MNM látványterv, tervező BFLS
3/23
MNM látványterv, tervező BFLS

 

 

A meglévő tető fölé merész vonalvezetésű, újszerű, polimer kompozit tartókból álló üvegezett tetőt szerkeszt. A 4. emeletre helyezett látványkonyhás kilátó-étterem a múzeum alapfunkcióját torzító léptékű ötlet, és gyakorlati problémákat is felvet. A meglévő tetőgerinc figyelembevételével leginkább csak a belső udvarokra biztosítana rálátást. A két udvar légterét összekötő hatalmas étterem az elsődleges fontosságú múzeumi funkció mellett túlzásnak tűnik. A –2. és –3. szintek tervezett kialakítása a restaurált reprezentatív térsor alá (!) komoly statikai feladatot jelentene, és nem kis kockázattal járna.

A pályázó attraktív, látványos koncepciót fogalmazott meg, gondosan és részletekbe menően kidolgozta a pályamű egyes részleteit, makettet is készített. A Bíráló Bizottság ennek ellenére úgy értékelte, hogy a bővítés „bekebelezi” és alapvetően átértelmezi a Nemzeti Múzeum épületét, a tervezett beavatkozások léptékükben messze meghaladják a múzeum fejlesztési szándékait, ezért elismerésre méltó kidolgozottsága és eredetisége ellenére sem tudta a terv megvételét a kiírónak ajánlani.

 

MNM belső udvar látványterve, tervező BFLS
4/23
MNM belső udvar látványterve, tervező BFLS

MNM látványterv, tervező BFLS
5/23
MNM látványterv, tervező BFLS

MNM makett , tervező BFLS
6/23
MNM makett , tervező BFLS

 


Kertészeti szempontból értékes része a tervnek, hogy részletes, egyedenkénti favizsgálat alapján készült. A K-i homlokzat előtt azonban új, raszteres fatelepítést tervez, az ott lévő dús növényzet kivágásával.

Részletek a műleírásból:

München, Berlin és London után Budapest volt a negyedik olyan európai város, ahol múzeum épület építésébe kezdtek a XIX. század elején. A Nemzeti Múzeum klasszicista műemlék épülete funkciója és építészeti értékei miatt is meghatározó eleme Magyarország kulturális örökségének. A pályázat célja a meglévő épület és a Múzeumkert értékmegőrző és ugyanakkor látogatóbarát komplex fejlesztése volt, ami magába foglalta a belső udvarok lefedését és a közönségforgalmi térré alakításását, a közönségforgalmi terek újraszervezését és akadálymentesítését, a múzeum korszerű kiszolgálásának megoldását és a kert rendezését.

A környezet és a meglévő építmények részletes vizsgálata után meghatároztuk a legfontosabb tervezési alapelveket, amik:

  • a Múzeum épületének a lehetőségekhez mért legteljesebb megóvása
  • a Kert faállományának megőrzése
  • a belső udvarok lefedésével akadálymentesen megközelíthető, ingyenesen látogatható közösségi tér létrehozása
  • flexibilis, a kor változó igényeinek megfelelő és a Múzeum jövőjét biztosító kiállító és kiegészítő terek létrehozása
  • a Múzeumkert funkcionalitásának visszaállítása úgy, hogy ne csak az épületet körülvevő „zöldterület” legyen

A belső udvarok lefedése a tervezési program része volt de az épület jelenlegi belső közlekedési rendszere nem tette lehetővé az udvarok egyszerű megközelítését. A belső udvarok ingyenesen látogatható közösségi térként az épület szíveként kell szolgáljanak. A két tér akadálymentes összenyitása az eredeti homlokzatok megóvása miatt csak a pinceszinten volt lehetséges az épület kereszttengelyében. A belső udvarokat lesüllyesztettük, az épület két oldalán szimmetrikusan kibővítettük és új bejáratokat nyitottunk a déli oldalon rámpával, az északin lépcsővel. A belsőudvarokból nyílóan multifunkciós előadót, tárgyaló termeket, ifjúsági látogató központot a hozzá tartozó gyermeköltözővel, szendvicsbárt és múzeum shoppot hoztunk létre. Az udvarokban információs pultokat továbbá pihenő és piknik padokat találunk. Az így létrehozott valóban közösségi térben tartalmas időtöltést kínálhatunk azoknak is, akik nem vásárolnak belépőt a kiállítások megtekintésére.


MNM koncepció analízis, tervező BFLS
7/23
MNM koncepció analízis, tervező BFLS

MNM látogatói prospektus, tervező BFLS
8/23
MNM látogatói prospektus, tervező BFLS

MNM környezetrendezési terv, tervező BFLS
9/23
MNM környezetrendezési terv, tervező BFLS




Az északi udvar leválasztható és a külön bejáratnak, a hozzá kapcsolódó előadó termeknek és konyhának köszönhetően a múzeum nyitvatartása mellett konferencia, előadás, bál, díszvacsora, komolyzenei koncert, stb. rendezvényekre kiadható. Az udvarok alatt korszerű kiállítóteret hoztunk létre az utazó kiállítások fogadására. A földszinti és emeleti tereket felújított jó állapotuk miatt szinte érintetlenül hagytuk, csupán a kiállítóterek tiszta látogatói forgalmát akadályozó átépítéseket szüntettük meg az eredeti Pollack-féle alaprajz visszaállításával. A látogatói és az üzemi forgalom korszerűsítéseként új közlekedő magot hoztunk létre a korábbi üzemi lépcső helyén. A biztonságos, tehergépkocsival is megközelíthető rakodót és raktárakat az épület hátsókertjében a föld alá terveztük.

 

 

MNM makett , tervező BFLS
10/23
MNM makett , tervező BFLS

MNM pinceszint alaprajz, tervező BFLS
11/23
MNM pinceszint alaprajz, tervező BFLS

 

 

Az udvart lefedő tetőszerkezet könnyű elegáns szerkezetből készülne, hogy minimalizáljuk a meglévő épületre ható új terheket. A tartók alapanyaga karbon szálas kompozit anyag, amit már széles körben alkalmaznak a magasépítésben, de hasonló tartószerkezet még nem épült, így a tervezett tető világújdonság lenne.

Az egész épületben megvalósítottuk az akadálymentességet nem csak a látogatók, hanem az alkalmazottak számára is. Az épületgépészeti rendszereket az üzemeltetési költséghatékonyság és környezettudatosság jegyében terveztük.

 

MNM tervrajz, tervező BFLS
12/23
MNM tervrajz, tervező BFLS

MNM alaprajz, tervező BFLS
13/23
MNM alaprajz, tervező BFLS

MNM tervrajz, tervező BFLS
14/23
MNM tervrajz, tervező BFLS

MNM alaprajz, tervező BFLS
15/23
MNM alaprajz, tervező BFLS

MNM alaprajz, tervező BFLS
16/23
MNM alaprajz, tervező BFLS

MNM alaprajz, tervező BFLS
17/23
MNM alaprajz, tervező BFLS

MNM homlokzat, tervező BFLS
18/23
MNM homlokzat, tervező BFLS

MNM metszet, tervező BFLS
19/23
MNM metszet, tervező BFLS

MNM energetikai koncepció, tervező BFLS
20/23
MNM energetikai koncepció, tervező BFLS

MNM robbantott ábra, tervező BFLS
21/23
MNM robbantott ábra, tervező BFLS

MNM tervrajz, tervező BFLS
22/23
MNM tervrajz, tervező BFLS

 

 

Tervünk lehetővé teszi, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum világra szóló turista célponttá váljék. Hosszú távú megoldást kínál a látogatók létszámának növelésére, a múzeumot megtöltöttük élettel, alkalmassá tettük nagy jegybevétellel kecsegtető, kasszasiker utazó kiállítások fogadására, kiállításait szabadon átrendezheti, frissítheti, kiegészítő tereit konferenciák, akár nagy presztízsű rendezvények szervezésére kiadhatja úgy, hogy a kiállítások, és a múzeumban folyó munka zavartalanul folyhat. 


építészet: BFLS (Bogle Flanagan Lawrence Silver Ltd.) igazgató: Ian Bogle

felelős építész tervező: Rohács Viktor                                                              

építész: Halasi Szilárd

építész munkatársak: Luigi Simione, Peter Znasik, Giovanni Beggio

műemlékvédelem: Julian Harrap (Julian Harrap Architects)

szerkezet tervező: Jason Guneratne, Guy Warner (Halcrow Yolles)

kompozit anyag szakértő: Dr. Molnár Péter (Sphere Consulting Kft)

épületgépészet: Steven Chan (Halcrow Yolles)

környezettervező: Jim Diggle, Stephen Richards ( Gillespies LLP)

világítástechnika: Mark Hensman (GIA Equation)

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk