építészet : környezet : innováció

Makett és végleges koncepció - az Odooproject újabb sikerei

Véglegesedett a magyar Solar Decathlon-csapat lakóházának építészeti koncepciója. Az Odooproject és makettje a közelmúltban több kiállításon is sikerrel szerepelt. A csapat tagjai nyáron is tovább folytatják a munkát, hamarosan egy saját irodában a BME Központi épületében.

Újabb sikerek

Hosszas csiszolgatás után összeállt a BME Solar Decathlon csapata által megálmodott lakóház végleges építészeti koncepciója, amelyben bemutatják célkitűzéseiket és a ház formálásának alapelveit. Az épület 1:25-ös léptékű makettje a többi résztvevő csapatéval együtt egy barcelonai kiállításon vett részt, ahol nagyon jó fogadtatást kapott. Az eseményről készült angol nyelvű videó a Solar Decathlon 2012 honlapján látható.

 

A magyar csapat
 

 

Az Odooproject harmadik alkalommal az Electrocom nemzetközi elektronikai, elektro-, és kommunikációtechnikai szakkiállításon mutatkozott be május 17-20. között a Hungexpo területén, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület standján.

Építészeti koncepció

Feladatunk egy a napenergia maximális hasznosítására képes, magas szinten energia hatékony lakóépület tervezése. Két személy számára kialakított, 60 m2 alapterületű, szabadon álló családi ház példáján keresztül kell bemutassuk a legkorszerűbb fenntartható technológiák működését. Házunk a Solar Decathlon Europe 2012-es versenyre készül, amelynek Madrid ad otthont. A versenyt a Manzanares folyó partján rendezik két héten keresztül, várhatóan 2012 szeptemberében. A rendezvényre kilátogató nagy tömegek miatt alapvető szempont a ház bemutathatósága. Az egymás mellett kiállított házak, akár egy sportversenyen, saját csapataik hazáját képviselik. A hagyományos lakófunkción túl a verseny alatti működés egy bemutató pavilon működéséhez hasonlít.

 

A magyar csapat makettje, fotók: Danyi Balázs
A magyar csapat makettje, fotók: Danyi Balázs
A magyar csapat makettje
 

 

A tervezési terület egy 20x20 méteres, vízszintes terület a folyópart mellett. A fő megközelítés a telektől keletre fekvő útról, déli irányból történik. Házunk főhomlokzatával és udvarával is alapvetően erre az irányra nyit. A megemelt szintre rámpával és lépcsőn keresztül, többféle útvonalon is feljuthatunk. Házunk könnyen azonosítható, ikonikus megjelenésével képes a fenntarthatóság, energiatudatos tervezés és a szoláris gondolatkör szimbólumává válni. A pavilonszerű, átlátható, nyitott terek maximálisan képesek kielégíteni a bemutathatóság igényét. Tervünk a magyar népi építészetre jellemző ház-udvar kapcsolatot értelmezi újra. Az éghajlati adottságok miatt régen is zárt épületre volt szükség, ezért a "kint" és "bent" élesen elvált egymástól. Évszakoktól függően kint vagy bent éltek, végezték napi tevékenységüket.

 

Chiba University makettje
cem+nem- csapat makettje
RWTH Aachen University makettje
 

 

A ma megszokott temperált lakóegységgel szemben zárt udvart terveztünk, amit egyfajta nyári ház formájában képzelünk el. A külső falakba integrált funkcionális egységek itt is éppúgy megtalálhatók, mint a belső térben. Így napi tevékenységeink - a megszokott komfortérzet mellett - a szabadban is elvégezhetővé válnak. Az udvar a fő megközelítési irány felé tágul. Ezzel kialakul egy szűkebb térrész, amely a kinti pihenés és munka helyévé válhat. A középen elhelyezett nyárikonyha a szabadban eltöltött társas élet központja.

 

EHU TEAM makettje
Team Brasil makettje
U. of Applied Sciences Konstanz csapat makettje
 

 

Házunk a sokszínű magyar évszakokhoz és a napi időjárási viszonyokhoz is képes alkalmazkodni. A téli élettér az északi házba húzódik vissza, ami az átmeneti időszakban az udvar irányába nyit. Ennek használata nyáron válik hangsúlyossá. Így olyan önfenntartó házat kapunk, ami nem elzárkózik, hanem szoros kapcsolatot alakít ki saját környezetével. Déli homlokzatunk megkettőzésével a téli időszakban a függőleges felületek aktív és passzív módon is hasznosítják a nap energiáját. A padlófelületre érkező hőmennyiséget az aljzatba fektetett vízhálózat vezeti el és tárolja. A külső déli falon napkollektoros felületek teszik ugyanezt. A nyári időszakban a magasabb napállás mellett, a tetőbe integrál napelemek termelik az energiát. Emellett a mobil árnyékolás a külső térben eltölthető időt maximalizálja. Az udvartér szűkebb metszetében vízszintes árnyékolók formálják a teret, ezzel az a belső tér irányába fókuszál. A fő megérkezés oldalán az üvegfelületeket függőleges árnyékolás védi. Ez elválasztja a mögötte lévő belső teret, így az érkezés helye a kültér felé nyit.

Anyaghasználatunkban a kettősség elve érvényesül. Külső burkunk a napelemek karakteres megjelenésével összhangban, erős kontrasztban áll a belső egységesen kezelt fehér burkolatával. Az épület a szállíthatóság miatt előre szerelt, könnyűszerkezetes technológiával épül fel, amire 10 nap áll majd rendelkezésre. A helyszíni munkák minimalizálása és a munkafolyamatok gyorsítása alapvető cél. A ház szerkezetét öt egység mentén osztottuk fel. A lapokból álló építőelemeink a közúton szállítható mérethez igazodnak.

 

Med in Italy csapat makettje
Andalucía Team makettje
PRISPA csapat makettje
 

 

Tervek a nyárra

A vizsgaidőszak után nálunk nyáron is folyni fog a munka. Kaptunk egy irodát a BME K épületében, amit most hozunk rendbe és amint készen lesz, végre rendesen beindulhat a közös munka. A csapatról és a projektról készült egy angol nyelvű videó is, a friss hírek, események pedig az Odooproject blogján kísérhetők figyelemmel.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »