Épületek/Középület

Megérett a tiszakécskei Barack (Hotel)

2015.09.01. 14:08
MÉD

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Németh Csaba

Földrajzi hely:
Magyarország, Tiszakécske

Vélemények:
1

Barack Hotel Tiszakécske

Tervezés éve:
2013

Építés éve:
2014

Bruttó szintterület:
2993 m2

Stáblista

építész munkatársak: Németh Viktória
belsőépítészet: Szabados Emese - MSE Art & Design Stúdió
statika: Laczkovics János – Flat-net Line Bt. 
elektromos tervek: Nagy Zoltán – Zolivill Kft.
gépész tervek: Szilágyi Csaba
tűzvédelem: Karácson Tibor, Szabó Károly 

generálkivitelező: GOMÉP 
beruházó: Tisza-parti Termálkemping Kft.

MÉD:

Az utóbbi években több funkcióval is bővítették a tiszakécskei fürdőt, melynek következtében szükségessé vált egy nagyobb, több vendéget fogadni képes hotel építése. A nagy variabilitást biztosító, összenyitható egységek jól szolgálják a családosok és a nagyobb társasággal érkezők igényeit is. 

Az elmúlt években a tiszakécskei fürdő területen számos fejlesztés készült el, több ezek közül önrészből, de kettő pályázati támogatással valósulhatott meg. Önerőből készült a fürdő bejárati épületének felújítása és energetikai korszerűsítése, illetve egy új termálkút fúrása. Az 2011-12-es évben elkészült pályázati támogatással a fürdő épületének fejlesztése, mely a szolgáltatások jelentős kibővítését adta, illetve 2006/2007-ben szintén pályázati keretekkel kiegészítve készült tizenhárom könnyűszerkezetes üdülőház. 

A fürdő központi épületének, a medencetér bővítése megemelte a fürdő színvonalát, mind a nyújtott szolgáltatások tekintetében, mind a megjelenésében. A területen a korszerűsített bejárati épület és a zárt medencéket, wellness és szauna egységeket tartalmazó épület sorából már csak a konyha és étterem maradt ki, illetve a szállási lehetőségek bővítése. Nemcsak közvetlen a fürdő területén, hanem a városban sincs hotel. Az összes szálláslehetőség a fürdő vonzáskörzetében a 13 darab üdülőház, melyek kihasználtsága a főszezonban maximális, így a leggyorsabban megoldandó feladat a szálláslehetőségek bővítése volt.

Az épület több funkciót elégít ki egyszerre, az elsődleges természetesen a szálláslehetőségek megteremtése és ezzel együtt új célközönségek megtalálása, illetve idevonzása. Emellett az épületben egy egészségközpontot is terveztünk, mely három rendelőből áll: reumatológiai-ortopédiai, angiológiai és bőrgyógyászati funkciójúak. Az orvosi szolgáltatások kialakításával a gyógyfürdő szolgáltatásaihoz kapcsolódva teljeskörű ellátást biztosít a fürdő vendégei számára.

A tervezésnél talán a legfontosabb, hogy meghatározzuk ki a megcélzott célcsoport a vendégkörben. A fejlesztésnél az egész évi kihasználhatóság miatt egyszerre kell megcélozni a családi turizmus kiszolgálását, mivel ez a közönség a nyári szezon domináns üdülője, emellett az oktatási programokkal összekapcsolt egészségügyi turizmus is fontos szereplő kell, hogy legyen, mivel a tavaszi és őszi szezon csak így tölthető meg, ezért az ehhez szükséges megemelt szintű négycsillagos kialakítást kell megcélozni.

A családi jelleget a szobák sokféle kialakításának lehetőségével lehet megteremteni. Terveztünk egyszerű kétágyas szobákat, de családi szobákat is, ahol egy kis külön gyermekháló biztosítja a szülők független pihenését is. A minél szélesebb kihasználhatóság miatt, kialakítottunk még „connecting" (egymásba nyitható) szobákat is. Nagyon jól működnek a nagy variabilitást biztosító összenyitható egységek, társaságok, illetve nagycsaládok esetén.
Az épület gazdaságos működéséhez mindenképpen többszintes kialakítást gondoltunk. A földszint a kiszolgáló funkcióké. Az „L" alaprajzú tömeg csuklópontjában alakítottuk ki az előcsarnok-recepció területét, ehhez csatlakozik az étterem. Egy négycsillagos színvonalú épületnek kell, hogy legyen saját étterme, - annak ellenére, hogy a fürdőnek egy messze földön híres konyhájú étterme van, - az épület független működése érdekében, illetve a szállóvendégek kényelme miatt az épületben is van egy saját konyhával rendelkező étterem.

Az emeleteken kapnak helyet a szobaegységek. Itt hatvan százalékban kétágyas, fürdős szobát terveztünk, melyek méretei a „HotelStars.eu" általi útmutatás alapján 22 és 30 m2 közöttiek. A tetőtérbe terveztünk két lakosztályt és három egyágyas szobát is.

A hotelt a fürdő telkének észak-keleti sarkán helyeztük el, ez az a terület, ahol a fürdőnek nincs fontos funkciójú épülete, tehát nem kellett a szálloda megépítésénél hozzányúlni az eddigi működéshez. Ez a terület a megközelítés szempontjából is a legszerencsésebb, mivel így a hotel a fő megközelítés felé tájolt. A fürdő előtti park jelenleg parkolóként működik, de a térre van egy átalakítási rendezési terv, melynek értelmében az épület előtt egy egyirányú utca lesz, ami a Fogoly utcába csatlakozik be. Így az épület előtt egy szépen kialakított parkosított tér épülhet meg, méltó megérkezést biztosítva a vendégek számára.A földszintre megérkezve a fogadó csarnokba lépünk. Itt van a hotel recepciója, de emellett a lobbi-bár is ide csatlakozik, illetve az egészségügyi központba érkező vendégeket is innen irányítják a megfelelő helyre. A recepció mellett alakítottuk ki az éttermet, a Fogoly utca felé eső szárnyban. Innen rálátás van a fürdő területére, terasza a fürdőre nyílik. A konyha és egyben a szálloda gazdasági feltöltése a Fogoly utca felé esik, egyben a személyzeti bejárattal.

A szárny emeletén helyezték el az oktatási termet. A főszezonon kívül eső időszakok kihasználtságának biztosítása érdekében fontos, hogy széleskörű szolgáltatásokat adjon a szálloda. Az emeleten van még két szekcióterem is, mellyel biztosítható a szálloda száz fő körüli férőhelyeinek megfelelő rendezvények szervezése.A szolgáltatások sorában legalább ilyen jelentős az egészségügyi részleg megépítése is. A fürdő fejlesztésekor kialakítottak már egy egészségügyi és wellness központot is, mely tartalmaz egy caracalla kádas kezelőt, egy gyógytorna helyiséget, két iszapkezelőt, egy szoláriumot, egy szénsav kádas kezelőt, nyolc masszázs helyiséget, egy tangentor helyiséget és egy vízágyas kezelőt. Ezek a szolgáltatások telken belül, fedetten megközelíthetőek, de a szálló vendégeinek még teljesebb körű szolgáltatásainak megteremtése, illetve kényelmük érdekében az egészségügyi részt kiegészítettük egy kezelővel és egy masszázs helyiséggel is, amik így házon belül elérhetőek.

A hotel épületéből közvetlen átközlekedés lehetséges a fürdőben egy külön kialakított beléptető rendszerrel biztosítva, hogy az épületbe csak a szállóvendégek jöhessenek be.Az épület tömegképzését meghatározta az eddigi fejlesztések modern jellege, de egyben hatással volt a tervekre a helyszínhez kötődő, tradicionális anyaghasználat igénye is. A már megépült épületekhez hasonló alacsony hajlásszögű tetők fedik a tömeget, melynek homlokzatát erkélyek tagolják.


Németh Csaba 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2015.09.02.
06:20

Nagyvonalú, szép bejárati portál, rokonszenves de Stijl-reminiszcenciákkal. A folytatás - a jobbra eső, főhomlokzati szobás traktus - már visszafogottabb. Jól néz ki, igényes, van ritmusa, változatos, erős, de mégsem folytatja a bejárati homlokzatrész szinte avantgard indítását. Ugyane szárny túloldali, hátsó része pedig kifejezetten átlagosra szelidült. Az erkélyecskékkel olyan, mint egy mai, középszerű olasz vidéki szálloda, csak éppen a magyar vidéken. Kár.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk