építészet : környezet : innováció

Meghívásos ötletpályázat az újlipótvárosi közösségi ház építésére

a 4. bírálati sorszámú pályamű szerzői:
Hajnal Zsolt, Kendelényi Péter, Kállay Gábor, Kovács Judit, Hajnal Ödön Gábor (Hajnal Építész Iroda Kft.)

a 4. bírálati sorszámú pályamű szerzői:
Hajnal Zsolt, Kendelényi Péter, Kállay Gábor, Kovács Judit, Hajnal Ödön Gábor (Hajnal Építész Iroda Kft.)

 

Újlipótvárosi közösségi ház - Hajnal Építész Iroda
Újlipótvárosi közösségi ház - Hajnal Építész Iroda
Újlipótvárosi közösségi ház - Hajnal Építész Iroda
Újlipótvárosi közösségi ház - Hajnal Építész Iroda
Újlipótvárosi közösségi ház - Hajnal Építész Iroda
 
 

Budapest, XIII. kerület 25572/1 helyrajzi számú ingatlan beépítésére kiírt meghívásos ötletpályázat
(részlet a műleírásból)

Építészeti koncepció:
Célunk, hogy a nagyméretű épület elhelyezése után is megmaradjon a terület ligetes-fás, levegős hangulata. Ennek elérése érdekében az épület zöld fedelet kap: a gyep felkúszik az enyhe lejtésű tetőre, mintha egy óriási kéz felszakítaná a gyepszőnyeget és bepöckölné alá a kiírásban rögzített funkciókat.

Telepítés:
Az óvoda felől nézve az épület rejtve marad, füvesített domb látványát kelti, melyen kis lelátó fordul a sportpályák felé. Télen szánkózódomb, amin a kicsik is elkezdhetnek csúszkálni snowboarddal, síléccel. Koncertek rendezésére is lehetőséget kínál az épület: a domb óriás nézőtérként működik, a színpad a sportpályán helyezhető el.

Az épület fő homlokzata a megújuló, városi térré alakuló Bessenyei utcára néz. Előtte díszburkolatot javasolunk a szemben lévő épületig, melyen az azonos burkolatú utat, a gk. parkolóhoz vezető le- és felhajtót pollerekkel jeleztük.

A burkolaton nagyméretű, színes műanyag pihenő „sofákat” helyeztünk el, melyeken kellemes az időtöltés. Ez a terület találkozási pont is egyben, melyet szabályosan telepített zöld felületek tesznek vonzóvá. A fő homlokzat síkja mögötti területen az egészséges fákat megtartottuk, újak ültetésével ligeteket hoztunk létre, melyek közrefogják, védik a játszódombot és a sportpályákat.

Funkcionális kialakítás
:
Az egyszerű, téglalap alaprajzú épületben a fő funkcionális egységeket az előcsarnok és az átrium köré szerveztük.

Kiemeljük, hogy a nagyterem és a kapcsolódó kiszolgáló helyiségek az előcsarnokkal önállóan is üzemeltethetőek úgy, hogy a további funkciók: kávézó, étterem, klubhelyiségek, olvasóterem, internet sarok és a fitnesz párhuzamosan zavartalanul működnek (lásd: a mellékelt földszinti alaprajzot). A fenti funkcióknak helyet adó - az előcsarnokhoz kapcsolódó - térrész megváltozott elképzelések esetén szabadon átrendezhető.

Külön bejárattal érhető el az idősek klubja, de az egység a főbejárat felől is megközelíthető. A klubtagok étkeztetése - igény esetén - a melegítő konyhából történhet.

A fitnesz terem – külön világ – az első emeleten található és lifttel is elérhető. Külön terasszal is rendelkezik.

A reprezentatív, emelt belmagasságú előcsarnokból nyílik a kávézó és az étterem, egy légtérben elhelyezve a kapcsolódó kiállítótérrel és a számítástechnikai (internet) sarokkal. Itt, az átriumra nézően található az olvasószoba is, biztonsági szempontok miatt üvegfallal lehatárolva.

A klubszobák az átrium másik oldalán találhatók. Bevilágításuk a ferde mennyezet felől biztosított. A kinti lelátó vízszintes pallói itt árnyékolóként is működnek.

A pinceszinten 178 db gépkocsi elhelyezését biztosítottuk, itt kaptak helyet a gépészeti helyiségek és a raktárak is. Az utcaszinten 45 db személygépkocsit helyeztünk el.

vélemény írásához jelentkezzen be »