építészet : környezet : innováció

Megújuló Füred — a Kisfaludy utcai üzletház

Balatonfüred városközpontjának rehabilitációjában meghatározó szerepet kapott a Kisfaludy utcai üzletház új épülete. Az utca mentén az üzletek összefüggő kőburkolatú támfalépítményként jelennek meg, a felépítmény faszerkezetű.
A Budai Építész Műhely, Koris János és munkatársai által tervezett ház nem konkurál a meglévő történelmi épületekkel, de önálló építészeti karakterű, kerüli az archaizálást.

A tervezési helyszín Balatonfüred kialakult központjának meghatározó területe. Az egységes múlt századi és század eleji beépítés, villák, fürdőházak, vendégházak, vendégfogadók, a Kerek templom és a hozzá kapcsolódó teraszos kertek határozták meg a beépítést. A különböző korok ízlésvilága és építészeti lenyomatai nagyon vegyes képet eredményeztek.

 

Kisfaludy utcai üzletház, Balatonfüred, fotó: Hajdú József
Kisfaludy utcai üzletház, Balatonfüred, fotó: Hajdú József
Kisfaludy utcai üzletház, Balatonfüred, fotó: Hajdú József

 

A tervezés kezdeti fázisában a város vezetése is együttműködő partner volt abban, hogy nem lehet kisebb kozmetikázással, szépészkedéssel rendbe hozni a városközpont arculatát meghatározó területet, hanem átértékelve az adottságokat nagyvonalúbb építészeti és kertészeti beavatkozásra van szükség. A silány, vagy rossz építészeti adottságokkal rendelkező épületeket 2000-ben a város lebontotta. A Kerek templom környéke a bontásokkal kiszabadult, így terek és teresedések jöttek létre. A tervezés során olyan beépítésre tettünk javaslatot, ami differenciált közlekedési rendszerével élővé teheti a Kisfaludy utcai telkekre létesített vendéglátást és üzleteket. Terasszal és sétáló utcával gazdagítottuk az utcarendszert és bekapcsoltuk a templomtér forgalmába.

 

Kisfaludy utcai üzletház, Balatonfüred, fotó: Hajdú József
Kisfaludy utcai üzletház, Balatonfüred, fotó: Hajdú József
Kisfaludy utcai üzletház, Balatonfüred, fotó: Hajdú József

 

A Kerek templom alatti tér beépítésénél a tervezési szempont az volt, hogy a terepviszonyok figyelembevételével zöldterület alakuljon ki, és a Kisfaludy utca mentén az üzletek összefüggő kőburkolatú támfalépítményként jelenjenek meg. Így kiszabadultak a Blaha Lujza utca 3. és 5. számú villaépületek, melyek térbeli megjelenése és karaktere meghatározza az utcaképet. A szintdifferencia a Blaha Lujza és a Kisfaludy Sándor utca között 9,6 m, ami teraszos jelleget ad az utca beépítésének.

 

Kisfaludy utcai üzletház, Balatonfüred, fotó: Hajdú József
Kisfaludy utcai üzletház, Balatonfüred, fotó: Hajdú József

 

Építészeti szándékunk az volt, hogy a tervezett épületeknek nem szabad konkurálni a meglévő épületek karakterével. A térbelileg tagolt üzletház nemes anyagokból és nem hangsúlyos építészeti elemekből építkezzen. Az épület kialakításánál fontosnak tartottuk, hogy a beépítés ne elpötyögtetett épületekből álljon össze, hanem törekedtünk a zártsorú beépítés támfalszerű kőburkolatos megfogalmazására, amit finom faszerkezetű részletekkel is kiegészítettünk. Nem volt szándékunk a környező épületek elemeinek átvétele, ami archaizáláshoz vezetett volna, inkább fölvállaltuk, hogy az üzletház önálló építészeti karakterű és megjelenésű lesz.

 

Kisfaludy utcai üzletház, Balatonfüred, fotó: Hajdú József
Kisfaludy utcai üzletház, Balatonfüred, fotó: Hajdú József
Kisfaludy utcai üzletház, Balatonfüred, fotó: Hajdú József

 

A Blaha Lujza utcában lévő polgári villák jó építészeti ritmusban helyezkednek el, és a kőfal mögé épített épület mintegy aláhúzza, és talapzattal egészíti ki a meglévő épületeket. A felépítmény faszerkezetű, fa nyílászárókkal tagolva. Az üzleteket és vendéglátó helyiségeket az önkormányzat értékesítette, így különböző igényeket megvalósító tulajdonosok jelentek meg, s ennek következtében nem egységes építészeti elemek kerültek rá az épületre.

Koris János
vezető tervező



A beépítés ugyancsak tervpályázaton díjazott ötlet alapján valósult meg. A kitűzött cél kettős volt: gazdaságosan megvalósítható építészeti program megfogalmazása, valamint a Kisfaludy utca északi térfalának kiegészítése. Az épület – kihasználva a hely sajátos terepadottságait – kétszintes támfalépítményként lett kialakítva, a földszinten boltokat, az emeleten vendéglátó egységet foglal magába. A vendéglátásra is alkalmas tetőterasz a gyalogos közforgalom számára is nyitott, így átjárási lehetőség jött létre a tömbön keresztül, miáltal az szervesebben tagolódik a környező városszövetbe. A korszerű megfogalmazásban kialakított homlokzat jó ritmusa, valamint anyaghasználata révén természetes módon illeszkedik az amúgy nagyon heterogén utcaképbe, annak meghatározó elemévé vált. Az alacsony épülettömeg felett láthatók maradtak a Blaha Lujza utca menti történeti villaépületek hátsó homlokzatai, amelyek tovább gazdagítják a városképet.

András István főépítész

 


A tervezési munkában közreműködő tervezők:
vezető építész tervező: Koris János
építész tervezők: Lehoczky Fülöp, Székely György, Vizer Balázs
szerkezettervező: Bencze Zoltán
épületszerkezeti részletek: Reisch Richárd
gépész tervező: Kálmán Zsolt
elektromos tervező: Sax Dezső
környezettervező: Wallner Krisztina

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »