Technológia

Meleg zokni a ház láb(azat)ára — Új Austrotherm termékek

1/1

1/1

Meleg zokni a ház láb(azat)ára — Új Austrotherm termékek
Technológia

Meleg zokni a ház láb(azat)ára — Új Austrotherm termékek

2019.05.10. 11:12

Cikkinfó

Cég, szervezet:
Austrotherm

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érint, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A cél ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe az épületet, ne maradjon szigeteletlenül egyik része sem.

Nincs vita tehát, hogy az épületek lábazatát is szigetelni kell, és lehetőleg olyan mértékben, amennyire a fölötte levő szerkezeteket. Ebben az esetben lesz zárt a termikus burok, és nem alakítunk ki hőhidakat. Csakhogy ez nem mindig olyan egyszerű.

A rendelet szerinti hőátbocsátási tényező eléréséhez egy régebbi, 30 NF téglából készült falazatra 10 cm vastag fehér EPS szükséges, míg a javasolt hőátbocsátási tényezőhöz (0,2 W/m2K) már 18 cm-re lesz szükségünk. Ha szeretnénk elkerülni a vastag hőszigetelések okozta nehézségeket (hőhidas ablakkáva, lecsökkenő természetes megvilágítás, stb.) úgy a 14 cm vastag Austrotherm GRAFIT REFLEX® a helyes választás. Ennek szakszerű kivitelezése nem okozhat gondot egy kicsit is felkészült kivitelezőnek. A nehézséget a lábazati rész hőszigetelése jelenti. Ez az épületszerkezet gyakran beton, vagy zsalukő elemekből készül, lényegesen kedvezőtlenebb hőtechnikai tulajdonságokkal. A lábazati hőszigetelő anyagok pedig (érdesített XPS és EXPERT FIX lemezek) magasabb hővezetési tényezőt mutatnak, mint a grafitadalékos polisztirolhab. Hőtechnikailag tehát a lábazaton mind a tartószerkezet, mind pedig a hőszigetelés gyengébb értékeket mutat, ezért ahhoz, hogy a lábazat és a fal egyenlő mértékben legyen szigetelve, vastagabb hőszigetelést kell alkalmaznunk.

Az azonos mértékű védelem esetünkben 20 cm-t jelent. Ezzel viszont 6 cm-el (egy korszerűbb tégla esetén még akár ennél is többel) kijjebb kerül a lábazat síkja, mint a homlokzaté: ezt nevezzük pozitív lábazatnak. A fogalom viszont — nevével szemben — többnyire nem pozitív. A kiugró részen a csapadék fokozottan tudja támadni a homlokzatot, felcsapó nedvességgel, esetleg fagyáskárral is számolnunk kell. Ezt megelőzendő vagy bádogozással kell megvédeni a szerkezetet, vagy a lábazati hőszigetelő lemezek felső sarkát kell levágni úgy, hogy a víz akadálytalanul tudjon lefolyni. És akkor még nem is beszéltünk az esztétikai kérdésekről: a közízlés többnyire a visszaugró (negatív) lábazatot kedveli, a modernebb hatású sík homlokzat sem mindenkinek tetszik.

A megoldás csak egy olyan intenzív hőszigetelő lemez lehet, amely nagy mechanikai szilárdságú, jól ragasztható, és hőszigetelő képessége jelentősen kedvezőbb az eddigi anyagoknál. Ez az Austrotherm XPS Premium P.

Az új extrudált polisztirolhab hővezetési tényezője 0,027 W/mK, vagyis közel 25 százalékkal kedvezőbb, mint a korábbi termékeké. Így az előbb említett példa szerint a lábazatra akár 14 cm vastag hőszigetelés is elégséges, ezzel a lábazat és a homlokzat egy síkba tud kerülni. Az XPS Premium P kedvezőbb paramétereit eltérő cellastruktúrájának köszönheti, miközben más tulajdonságai (szilárdság, vízfelvétel, stb.) változatlanok. Az érdesített felülethez jól tapadnak a ragasztók, egyenes élképzése révén jól illeszkedik az homlokzat szigetelésre alkalmazott AUSTROTHERM GRAFIT REFLEX® lemezhez.

A lábazat szigetelésének kivitelezési szabályai nem változnak. A táblákat a szokásos ragasztótapasz alkalmazásával, pont-perem módszerrel vagy teljes felületű ragasztással lehet rögzíteni a fogadó szerkezetre, illetve poliuretán bázisú ragasztókat is lehet alkalmazni. A mechanikai rögzítés (a mögötte elhelyezkedő vízszigetelés miatt) természetesen tilos. A szigetelőtáblákra ezután a hálózás, ragasztótapaszos simítás, illetve az alapozó felhordása után lehet a végleges felületet kialakítani. A termékről bővebb információt itt lehet olvasni.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk