építészet : környezet : innováció

Monolitikus tömb: a Pécsi Regionális Vérellátó Központ

Monolitikus tömb, egyszerű hasáb, finom szögtörések, tömör áttetsző felületek jellemzik a Hodossy László, Földesi Zoltán, Gulyás Róbert, Schrammel Zoltán, Máté János tervezte Pécsi Regionális Vérellátó Központ épületét. 

Adottságok

Az építési területet az Ifjúság útja és Pacsirta utca által határolt Pécsi Tudományegyetem területéből alakították ki, amit a Pacsirta utca felől lehet megközelíteni. A telek felülete a korábban felhordott földmennyiségnek köszönhetően közel sík, enyhe északnyugat-délkeleti irányú lejtéssel, a Pacsirta utca (északi oldal) és a kialakítás alatt levő egyetemi parkoló (déli oldal) felé rézsűs kapcsolattal rendelkezik. A telken három nagyméretű, egészséges lombos fa található, melyeket az épület telepítésénél figyelembe vettünk, így azok az új Vérellátó Központ megépítése után is tovább gazdagítják a természeti környezetet.


Pécsi Regionális Vérellátó Központ - építész: Építész Alkotóműhely - fotó: Zsitva Tibor



A telek a Pacsirta utca felől a rétegvonalakkal párhuzamosan tárul fel mind gyalogosan, mind gépjárművel. Az épület a feltöltés előtti eredeti terepviszonyokhoz közelítő terep adottságok visszaállítására tesz kísérletet szintjei és a burkolat felületek kialakításával. A terepadottságok és a városi közlekedési irányok figyelembe vételével a terv lehetőséget biztosít teraszos elrendezésű térburkolatok kialakításával a déli oldalon levő parkoló felőli gyalogos megközelítés kialakítására is.


Alaprajzi elrendezés

Kevés olyan épülettípus van, amely szebben jeleníti egyszerre meg a legmodernebb technológiát és a humanizmust, mint egy vérellátó központ. A kívülállók számára részben misztikus, ahogy a legértékesebb testnedv elindul tudományos útjára, hogy korszerű berendezések és értő kezek között életmentő gyógyszerré váljon, részben szívszorító, amikor a vérszállító kocsi sietve távozik egy kórház felé, részben felemelő, ahogy a segítő donorok forgalmát látják. Építészetileg megfelelni e kettősségnek csak akkor lehet, ha a funkciót tökéletesen kiszolgálva marad erőnk a középület jelleg erős hangsúlyozására, a nyitottság és átláthatóság megteremtésére.


Pécsi Regionális Vérellátó Központ - építész: Építész Alkotóműhely - fotó: Zsitva Tibor



A belső forgalom szétválasztása funkcionális követelmény. A vérkészítmény előállítás ugyan zárt rendszerű, de nagyon szigorú higiénés és technológiai előírások (GMP) mellett zajlik, ott idegennek nincs helye. A donorok tereit viszont éppen a nyitottságnak és kényelemnek kell jellemezni, hiszen ez stratégiai kérdés is. Szerencsés telekadottságoknak köszönhetően a vérvétel és vérkészítmény funkcionális kapcsolatrendszere egy szinten, a földszinten tudott maradni. A vérvételi helyiség a legnemesebb tér, ezt igyekeztünk formálásával is kifejezni. és kellemes környezetet teremteni a véradásra várakozva, vagy a véradás utáni pihenő számára.. A hallgatók és a dolgozói tárgyaló oktató terem az I. emeleten kapott helyet. Ezen a szinten találhatóak az irodák. Ugyanitt biztosítottunk helyet a személyzeti öltözőknek is, amelyek fekete-fehér szekrényes rendszerűek.


Pécsi Regionális Vérellátó Központ - építész: Építész Alkotóműhely - fotó: Zsitva Tibor



A logisztikai forgalom az udvar felőli bejáraton át zajlik, a kiszállási anyagok tárolására és a vérkészítmények kiadására szolgáló helyiségek is itt csoportosulnak. A vérkészítmények belső szállítására kisméretű teherlift szolgál.


Tömegformálás – homlokzat képzés

Az épületet kelet-nyugati hossztengellyel a terepadottságok figyelembevételével helyeztük el a tervezési területen. A tervezett épület tömegformálását tekintve monolitikus tömbként jelenik meg, mely az egyszerű hasáb formából finom szögtörésekkel emelkedik ki. Hagyományos értelemben vett ablak az épületen nem jelenik meg, helyette a tömör és nagyméretű áttetsző felület arányának finom hangolásából keletkező egység dominál. A nyílásfelületek mérete a mögöttük húzódó térsor épületen belül elfoglalt jelentőségét tükrözik, illetve transzparenciát, átláthatóságot biztosítanak a külső szemlélő számára.


Pécsi Regionális Vérellátó Központ - építész: Építész Alkotóműhely - fotó: Zsitva Tibor


Az épület érzékenyen reagál a korábbi eredeti terepviszonyokra, melynek megfelelően a délkeleti oldalon a kissé visszahúzott, kiegészítő funkciókat hordozó pinceszint és a zöldfelület felett ellebeg. A tetőn készített gépészeti felépítmény a lehető legsemlegesebb megjelenéssel, hangelnyelő burkolattal, de az épület egységéhez igazítva szintén finom kibillenéssel simul bele annak egységes megjelenésébe. A nagyméretű üvegfelületek mellett tömör homlokzati felületként szerelt, átszellőztetett matt fehér homlokzatburkolat jelenik meg.

Építész Alkotóműhely

 

vélemény írásához jelentkezzen be »