építészet : környezet : innováció

MÜPA Budapest - könyv a művészet és építészet jegyében

A tavaly tavasszal 10. jubileumot ünneplő intézmény kimagasló kulturális és előadó-művészeti munkásságát mutatja be a Müpa Budapest kiadvány. A Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda által tervezett Művészetek Palotájának sokszínű életét dokumentáló könyv olyan fotósorozattal születhetett meg, amely híven tükrözi az épületben megjelenő előadások műfaji sokszínűségét. Takács Andrea írása.

Réthey-Prikkel Tamás fotóesszéjének hármas tagolása egyedi, kifinomult és határozott művészi látásmóddal közelíti meg az épület bemutatását, akár a Queen 1975-ös Bohemian Raphsody című dala, amely a Night at the Opera című lemezen nehezen definiálható stílust teremtve tökéletes ötvözte a lírai opera és a heavy metál elemeket. Ahogy Freddie Mercury is említette: "Ez egy olyan ének, amelynek komoly a fantáziavilága, döntse el mindenki maga, hogy mit enged közel magához."

A fotósorozat első részében a lírikus látásmóddal komponált építészeti tárgyalkotás és anyaghasználat – a tér, a forma és a szín hármasa – fényekre és ritmusokra hangolva vizuálisan alakul újjá. A fotográfus által elénk tárt esszencia a Müpa élettereit eddig sohasem tapasztalt módon mutatja be, néha az orosz absztrakt művészet nagyjait idézve. Az épületfotók második szakaszában kortárs műfaji sajátság; a megrendezett fotó érhető tetten, a kiragadott és jellegzetes részletek ismeretlen ismerősként mutatkoznak meg. A harmadik részben a kulisszák mögötti klasszikus fotóriporté, vagyis a pillanatképé a főszerep.

Az előcsarnok felett a színház- és hangversenyterem „kő-maszkjai” néznek a városra - fotó: Réthey-Prikkel Tamás

„A ködös sorozat egyfajta reflexióként született; lehetséges-e, és ha igen, akkor hogyan lehet újraértelmezni az épületet, mint teret. A köd egyrészt a tér érzettel, a perspekítva vesztéssel játszik (nem tudjuk, hogy kívül vagy belül vagyunk-e, a terek megnyílnak), másrészt az épületet díszletté változtatja, így életre kel az épület.” – fogalmaz Réthey-Prikkel Tamás.

Réthey-Prikkel Tamás képzőművész és fotográfus vizuális érzékenysége gyerekkorának szépség iránti fogékonyságára vezethető vissza. A szakiskolákban szerzett tapasztalatait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójaként emelte magasabb szintű tudássá, majd az Angliában eltöltött ösztöndíja és nemzetközi workshop-okon való részvétele új szempontokkal gazdagította látásmódját.

Az egyetemen megmutatkozó határterületek iránti fogékonysága a fotóin is tetten érhető, alkotói tevékenysége a különböző művészeti területek határzónáit súrolta. Ezen időszakának munkái, installációi és videó akciói társadalmi érzékenységét tükrözik. A ‘generation-set’ (a Kollektiv emlékezet, a generációja és a történelmi múlt viszonyának vizsgálata) című projektjének egyik sorozata 2010-ben a Moszkvai Nemzetközi Biennálé Young Art szekciójában szerepelt.

Az átriumok csendes átmenetet képeznek a közönségforgalmi, zajos zónák és a zengő terek világa közt - fotó: Réthey-Prikkel Tamás


Az egyetem befejezése után egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a fotográfia témakörén belüli határterületek vizsgálatára, így jöttek létre a divat és a művészeti átmenetet megjelenítő sorozatai. Vizuális világára az izgalmat nyújtó feszes és tiszta kompozíció jellemző.

„Az épület számomra egy élő struktúra, amit a maga komplexitásában izgalmasan ábrázolni játék és kihívás egyszerre. Alkotói attitűdöm ihletője a szintén magyar származású Lucien Hervé, aki többek között Le Corbusier épületeinek készítette – a mostanra már klasszikussá vált – fotóanyagát.”

Az exklúzív kivitelű album archív felvételekkel, interjúkkal, esszékkel és a művészek vendégkönyvi bejegyzéseivel a Müpa keletkezésének történetét és előadásainak emlékezetes pillanatait őrzi. Többek között Zoboki Gábor és Demeter Nóra építészek szólalnak meg az épület születését és a Ludwig Múzeumot bemutatva, Kiss Imre az első, és Káel Csaba a Müpa jelenlegi vezérigazgatója a minőségi kultúra szerepéről és az élmény és tér kapcsolatáról ír.

Utolsó próba előadás előtt, mindennek klappolnia kell - fotó: Réthey-Prikkel Tamás


A mellékletben található három válogatás CD emlékezetes előadásokból ragad ki részleteket a legkülönfélébb zenei műfajok előadóitól, mint Laurie Anderson, Avishai Cohen, Joyce DiDonato, Marianne Faithfull, Philippe Herreweghe, Lajkó Félix, Polgár László, Sir Simon Rattle, Szakcsi Lakatos Béla és Ramón Vargas. A könyv a Libri hálózatában és a Müpa épületében, a Vincze Könyvesboltban 9.900 Ft-os áron vásárolható meg.

Felelős kiadó: a Libri Kiadó ügyvezetője
A Libri Kiadó az LS Kiadói Csoport tagja
Szerzők: Demeter Nóra, Demján Sándor, Fodor Géza, Földényi F. László, J. Győri László, Káel Csaba, Maller Éva, Mesterházi Gábor, Stahl Zsófia, Zoboki Gábor
Könyvterv: Tiszka Annamária, Salát Zalán Péter
Tervezőgrafikusok: Németh L. Dániel, Veréb Géza
Képszerkesztők: Réthey-Prikkel Tamás, Salát Zalán Péter, Zoboki Gábor
CD-mellékletet készítette: VTCD VIDEOTON Kompaktlemezgyártó Kft.

Takács Andrea

 

vélemény írásához jelentkezzen be »