építészet : környezet : innováció

Napenergiás stadion Bordeaux-ban

A lassan megszokottá váló nemzetközi stadiontervezési tendenciákkal próbál szakítani a Herzog & de Meuron tervezte új Bordeaux-i létesítmény. A környezetére nyitott, befogadó, világos struktúrájú stadiont pedig napenergiával látják el.

A 2016-os futball Európa Bajnokságra készülő Franciaországban négy teljesen új stadiont építenek, illetve adtak már át az eseményre: Nizzában, Lille-ben, Lyonban és Bordeaux-ban.  Ez utóbbi avatására a napokban került sor a város polgármestere Alain Juppé jelenlétében. A Bordeaux-i új, 42.000 férőhelyes stadiont a Herzog & de Meuron iroda tervei alapján 2013-ban kezdték építeni, hogy kiváltsák az 1938-ban épült Chaban-Delmas stadiont, amely már nem felelt meg az UEFA kritériumainak.

Herzog & de Meuron: Új stadion Bordeaux-ban. Forrás: www.inhabitat.com

Az új stadion szakított a jelenlegi nemzetközi tendenciákkal, lényegesen légiesebb, könnyedebb külsőt kölcsönöz az egyre masszívabb, társított funkciókkal telezsúfolt kortársaihoz képest. A vékony, de igen sűrű oszlopsorok által tartott tetőszerkezet jelentősen túlfut a nézőtér szükséges keretén, így vizuálisan erőteljesen kapcsolódnak az építményt körülvevő parkos térség és a parkolót megosztó jövőbeli fasoraihoz. A stadion a focin kívül természetesen koncerteknek és a Franciaországban egyre népszerűbb rögbi meccseknek is otthonául szolgál, de a várossal való kapcsolódást leginkább környezetével szeretné megteremteni.

Herzog & de Meuron: Új stadion Bordeaux-ban. Forrás: www.inhabitat.com

A stadion mellett elhelyezett naperőmű kellő mennyiségű elektromos energiát szolgáltatnak a létesítmény és a környezetében kialakított sport- és szabadidőpark számára. A monumentalitását nyíltan felvállaló, az alapvető geometriai formák szerint épült stadion hatalmas lépcsősoraival és sűrű oszloprendjével közvetlenül kapcsolódik környezetéhez, a nyitottság, a befogadás érzetét kívánja kelteni. A részletekben már inkább a lekerekített formákat követő, világos, főként a fehérrel operáló, jól átlátható szerkezetű építmény a városközponttól távolabb elhelyezkedő tó körüli volt ipari környezetből átalakuló zöld zónában helyezkedik el, környezetébe Michel Desvigne tájépítész tervei alapján épül sport- és szabadidőpark.

Herzog & de Meuron: Új stadion Bordeaux-ban. Forrás: www.inhabitat.com

Bán Dávid

 

8 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »