építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Natura Hill Zebegény

A Natura Hill Zebegény egy fiatal közgazdász házaspár egyedülálló projektje. A munkálatok jelenleg is folynak, de mielőtt beszámolhatnánk a megvalósult álomról, érdemesnek tartjuk már most betekintést engedni a készülődő modernkori tanya – öko mintagazdaság terveibe.

A Dunakanyarban, lélegzetelállító panorámával rendelkező hegyoldalon, nyitja meg ősszel kapuit egy falusi szálláshely minőségi, magas igényeket is kielégítő formában – mely egyaránt vonzó fiataloknak, időseknek, családoknak, külföldieknek. A Natura Hill Zebegény természet közeli, fenntartható, egészségtudatos minden vetületében - gazdálkodásban, programokban, építészetben, előállított termékekben, vendéglátásban. Egyre nagyobb az igény az ilyen környezettudatos és öko szemléletű létesítményekre, ahol a családok, barátok nem csak passzív láblógatással, hanem valós élményekkel és aktív pihenéssel tölthetik szabadidejük, ami után feltöltődve térhetnek vissza a hétköznapokba.

Élmény a dombon, fotó: Hodik Tibor és Kis Ferenc

Órákat tudnánk a beruházásról mesélni, de készült egy bemutatkozó anyagunk, szívesen megosztjuk ezt is.

Natura Hill Zebegény – Építészeti Műszaki Leírás - kivonat

A megbízói szándék egy olyan épületegyüttes létesítése, mely egy önellátó tanya mintájára épül fel úgy, hogy be tudja mutatni a környék természeti adottságait, értékeit. Az ide látogatók úgy lehetnek vendégek, hogy itt tartózkodásuk alatt a helyi sajátosságok, ízek, értékek ismerőivé válnak szervezett gasztronómiai, és kulturális programok keretében.

A 2 hektáros terület első harmada beépítetlenül simul a dunai panorámába, a középső harmad a szállás épület helye. A hátsó harmad pedig az ökológiai szemléletű gazdálkodásé. Fél hektár levendula ültetvény és fél hektár bemutató aroma-, fűszer- és gyógynövénykert biztosít egyedülálló élményt az idelátogatóknak.

Élmény a dombon, fotó: Hodik Tibor és Kis Ferenc

A tervezés során fontos szempont volt az épülettömegek, lejtő felőli nézetét úgy alakítani, hogy a tájban ne váljanak uralkodó elemmé. A domborzati adottságok okán az épülettömegek terepbe metszenek. Az építéskor kitermelt földtömeg az épület keleti homlokzata elé kerül feltöltésre kontralejtésként, a terepsíkon várható felszíni vizek biztonságos elvezetését segítendő.

A beépítés legmarkánsabb eleme a kereszt irányban elhelyezett, főépület, mely két önálló épülettömeggel emelkedik a terepsík fölé. A lejtésirányra merőleges tömeg szintenként 4-4 szállás hasznosítású helyiséget foglal magába, a kiszolgáló-épület pedig felül egy apartman lakrészt, alul pedig az üzemeltetéshez szükséges funkciókat rejti.

A két tömeget terepszinten egy földszintes, zöldtetővel fedett közösségi tér köti össze, melyben a vendégek számára kialakított étkező helyiség található. Ez a helyiség a megérkezés, vendégfogadás tere is egyben.

Natura Hill Zebegény látványterv - Helfrich Konrád Építésziroda

A ház két szintje eltérő szerkezeti rendszerből épül. Az alsó szint hagyományos falazott szerkezet, míg a felső szint egy faváz szerkezetes gerendaház.

A földszinti külső teherhordó falak POROTHERM HS44 vázkerámiából falazott szerkezetek, melyek vasbeton alaptesteken keresztül juttatják terheiket a talajra. A homlokzati falak 4 cm vastag ragasztott kőburkolattal kerülnek fedésre. Az emeleti rész faváz szerkezetű. A tetőfedés anyaga kerámia cserép.

Az épület nyugati és déli homlokzata előtt 140 cm-es túlnyúlással védi a tető a homlokzati sík elé nyúló teraszokat, illetve a földszinti bejáratokat. A karcsú páros fa oszlopokkal letámasztott tetőfelületek egyben árnyékolóként is húzódnak a napsugárzásnak leginkább kitett homlokzatok felett.
A homlokzati nyílászárók fa tokszerkezetű hőszigetelő üvegezésű nyílászárók, lazúrozott felülettel.

Az épület gépészeti rendszere a gépészeti helyiségben telepített geotermikus hőszivattyúra épül. A hő leadás csaknem valamennyi helyiségben felület temperálás. A nagyobb étkező tér a gazdaságosság érdekében padlófűtést kap. Az épületben egy kiegészítő fűtőberendezés kerül elhelyezésre; az étkező térben egy vízteres, szilárd tüzelésű kandalló kerül elhelyezésre. A használati meleg víz ellátását a rendszerrel párhuzamosan telepített napkollektoros rendszer egészíti ki.

Natura Hill Zebegény – Belsőépítészeti leírás

Egy 2013-ban kiírt pályázat során feladat volt a Natura Hill Zebegény – Bemutató öko mintagazdasághoz kapcsolódó falusi szálláshely 8 szobájának és közösségi terének belsőépítészeti tervezése. Kérés volt olyan, a mai kor igényeinek megfelelő, modern, mégis időtálló enteriőr kialakítása, mely inspiráló, kreatív közegével újraértelmezi a falusi szálláshely fogalmát, ugyanakkor környezettudatossággal markánsan szövi azt át. A Natura Hill értékéit leginkább sugalló, és legmagasabb színvonalú pályázati anyagot Farkas Petra és Sara Pasini nyújtotta be, így a megvalósításra az ő terveik alapján kerül sor.

Natura Hill Zebegény látványterv - Helfrich Konrád Építésziroda

Natura Hill Zebegény – Belsőépítészeti koncepció – kivonat

Ahogy a kiírásban olvashattuk, a cél a mai kor igényeinek megfelelő enteriőr kialakítása, amely újraértelmezi a falusi szálláshely fogalmát, és környezettudatosságával példamutatóvá válik.

A terv ebben a szemléletben készült. A szobák kialakításánál a szempont az volt, hogy mindegyik legyen egy kicsit más, flexibilis berendezésű, hiszen a vendégek sem egyformák. Nem mindegy, hogy egy házaspár foglalja majd el, vagy két barát esetleg egy család. A szobabelsők stílusa viszont azonos, mivel a szálláshely is egy konkrét üzenetet közvetít.

Natura Hill Zebegény látványterv - Helfrich Konrád Építésziroda

A koncepció alapját gyógynövény ízesítésű cukorkák adták. Így kapott minden szoba önálló nevet és ehhez tartozó színt. (Mente, zsálya, rebarbara, berkenye, kamilla, iringó, mirha, levendula). A színek pasztellszínek, mivel ezek passzolnak a fenyőhöz illetve a különböző szürkékhez és fehérekhez.
A berendezésnél környezettudatosság és a költséghatékonyság játszotta a fő szerepet. A padlóburkolat kiválasztását is ezek a szempontok indokolták: a szobákban hajópadló, a fürdőszobában és a konyhai részeknél andezit kő burkolat található. Ezzel a választással a ház külső burkolatához nyúltunk vissza, hogy a megjelenés kívül-belül egységes legyen és lehetőleg belül is a természetes, helyben fellelhető anyagok legyenek láthatóak. A fürdőszobai falburkolat is vágott lángkezelt andezitből készülne a zuhanyzó mögött, a többi fal hozzá hasonló szürke színű lenne. A bútorok egyedi, kézzel készült, egyszerűen kivitelezhető termékek az ökologikus szemlélet jegyében.
A belső terekben a modern, letisztult vonal ötvöződik a régi, hagyományos vidéki stílussal. Bizonyos mobíliák és lámpatestek újak, a többi pedig bolhapiacokon, vidéki vásárokon beszerzendő, a továbbiakban saját kezűleg felújított, egyedi kézműves termékké válnak.

A részletes tervek a két mellékelt pdf-ben találhatóak.

Helfrich-Konrád Építésziroda

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »