építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Növénytani és Ökofiziológiai Oktató- és Kutatóintézet

"Az itt elvégzett kísérletek nagyban elősegítik a növényzet és a klímaváltozás egymásra gyakorolt hatásának megértését, valamint a növénytakaró reakcióját az egyéb külső behatásokra." - írja Kosztolnik Gábor diplomamunkájáról, a gödöllői Szent István Egyetem területén létesítendő intézettel kapcsoltban.

Bevezetés

Diplomamunkám tárgya a Szent István Egyetem Növénytani és Ökofiziológiai Intézetének oktató- és kutató épülete. Mivel az egyetem helyhiánnyal küszködik, szükség lenne egy olyan épületre, mely új funkciókat és korszerű kutatási lehetőségeket biztosit. Az épület mellett a szabadföldi kísérletek is megvalósíthatók a saját zárt kertben (ezekre eddig a botanikus kert egyik kis szegletében volt lehetőség, távol a főépülettől). Így fenntartható az oktatás színvonala a jövőben is.

Az itt elvégzett kísérletek nagyban elősegítik a növényzet és a klímaváltozás egymásra gyakorolt hatásának megértését, valamint a növénytakaró reakcióját az egyéb külső behatásokra (pl.: legeltetés, CO2 szint változás, stb.). A vizsgálatok részben szabadtérben, részben beltérben történnek. A kültéri kísérletek (szén-dioxid befúvásos, változó talajba történő neveléses, és egyéb kísérletek) nagyban befolyásolták az épület helyiségeinek elrendezését, mivel meg kell teremteni a kutató, oktató és szabályozó részlegek illetve a kert kapcsolatát. Ezek a helyiségek a földszinten kaptak helyet a kétszintes épületben. A kutatóintézet főbejárata északi tájolású így közvetlen napsugárzás nem éri, viszont az üveghomlokzat elegendő fényt enged a tágas aulába, mely az egyetemi hallgatók gyülekezésére és várakozására is elegendő helyet biztosít. Ebből az üvegtetővel fedett átriumból közelíthetők meg a helyiségek. A földszinten kaptak helyet a nagyobb forgalmú termek, például oktató laborok, hallgatói mosdók, minta és eszköztárolók. Az emeleten helyezkednek el a kevésbé forgalmas szobák, ilyenek a tanári irodák, a pihenő/társalgó szoba, a konyha. Továbbá itt kapott helyet a kutatás másik részét képező fitotron, fotoszintézis szoba, PCR labor, hűtő helyiség és a gépészeti részleg is.

Látványterv

Helyiségek

Földszint

Aula: Üvegtetővel fedett átrium, érkezésre, tájokozódásra és várakozásra szolgáló tér ahonnan minden helyiség megközelíthető. Két szint magas tér, az emeleten körfolyosós rendszerű. Központi helyen található a recepciós pult, ahonnan a dolgozó felügyelheti az egész épületet.

Szerszám tároló/műhely: Viszonylag nagy mennyiségű kerti szerszámot kell tárolni, valamint barkácsolásra is elég helyet kell biztosítani.

Kerti szabályozó helyiség: A kültéri kísérletek ellenőrzésére és szabályozására alkalmas helyiség. Csövek és vezetékek kiinduló pontja, mellette kell elhelyezni a CO2 tartályokat. Innen vezérli a számítógép a kültéri kísérleteket.

Szerver szoba: Az épületben nagy teljesítményű számítógépek találhatók, amelyeken GIS (térinformatikai) programok és ökológiai modellek is fent vannak, valamint térinformatikai és ökológiai-folyamat szimuláció.

Látványterv

Tanulói laborok: 15 főre tervezett labor, melyben gyakorlati oktatás folyik. A kísérleti kert a hátsó ajtón közvetlenül megközelíthető. Felszerelése általános labor felszerelés (centrifugák, mikroszkópok, analitikai mérlegek, elszívó szekrények hűtők, stb.). Rendelkezésre állnak mosogatók, valamint minden egyes hallgató számára konnektorok. A terem bejáratnál gyors zuhanyozási lehetőséget kell biztosítani az esetleges maró savas anyagok kifröccsenése, vagy gyulladásos esetek gyors kezelésére. Alatta padlóösszefolyó szükséges. A két labort egy műszertároló szoba köti össze, az egyes előkészületeket is itt végzik.

Gépész szoba: Egy olyan műhely, ahol gépész javítja és tartja karban a nagy érzékenységű műszereket. (Hordozható fotoszintézis, talajlégzés és vízáram mérők, ökoszisztéma-légzés mérő kamrák, talajmintavevő fúrok, mintavételi kvadrátok, stb.)

Emelet

Gépészeti helyiség: Itt kap helyet a légtechnika valamint a tetőn található napelemek is ide vannak bekötve.

Hűtő: Hőszigetelt falú helyiség, melyben megközelítőleg 4°C-ot kell tartanai, mivel a fagyasztók -70°C-on hűtenek. Ezek a fagyasztók a növényminták tartósítására szolgálnak, a növényeket gyorsan folyékony nitrogénnel hűtik le a kívánt hőmérsékletőre.

PCR labor: Genetikai labor melyben zárható szekrényekben kell elzárni a mérgeket, mivel rákkeltő anyagokat is használnak a DNS vizsgálatokhoz.

Fitotron/fotoszintézis szoba: Zárt rendszerben, szabályozható körülmények (Pl.: hőmérséklet, fény, páratartalom) között lehet a növények nevelni. 

Látványterv

Pihenő szoba: Az dolgozók gyakran sok időt töltenek a munkahelyükön ezért indokolt egy olyan helyiség ahol a vizsgálatok szüneteiben lepihenhetnek, vagy összeülve elemezhetik az eredményeket, így ez szeminárium szoba is.

A helyiségek elrendezését tekintve a forgalmasabb szobák helyezkednek közel a lépcsőházhoz.

Helyszín bemutatása

A helyszín a Szent István Egyetem gödöllői campusának területe. A tervezett Növénytani és Ökofiziológiai Oktató és Kutatóintézet egy saját használatú útról közelíthető meg, amelyet a Szent István Egyetem használ. Innen ágazik le az a bekötőút, mely az épület térkővel burkolt parkolójáig fog vezetni. A saját használatú út kis forgalmú, de nagy teherbírású, alkalmanként tehergépjárművek is használják az egyetem tevékenységéből adódóan.

Az építési területen egy kisebb épület található, mely egy régi vízmű műtárgy.
Domborzatát tekintve a terület enyhén lankás, az úttal párhuzamosan rézsűt alakítottak ki, fölötte platót létesítettek, mely síknak tekinthető. Az úttól távolabbi részeken egyéb földmunkát nem végeztek. A helyszín plató utáni szakaszain földművelés folyik, ezért állandó növényzete nincs, csak a régi épület mellett lelhető fel egy-két nagyobb bokor.

Látványterv

A tervezett épület előtt térburkolatra és növényesítésre van szükség. Az intézet szabadtéri kutatóterülete lekerítendő. Az épület melletti kerítésszakaszon 3 méter széles kapuval zárható gépkocsi behajtóra van szükség a nagyobb gépek való megközelíthetőség miatt. A tankertbe tehergépjárművekkel szállítják a talajt és a CO2 palackokat, valamint a komposzt elszállítását is végzik. A kertben tovább műszerek és földbe ásott vezetékek helyezendők el a kísérletekhez. A területet körülvevő telkek közül, csak a vele szemben lévő telken található épület, mégpedig a SZIE ötszintes lapostetős kollégiuma. Az út építési telek felőli oldalán 22 kv-os elektromos légkábelek futnak, a másikon gázvezeték. A területen víz és szennyvíz vezeték kiépítése és bevezetése szükséges, valamint tűzcsap létesítés indokolt.

Kosztolnik Gábor

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »