építészet : környezet : innováció

Önfenntartó rendszer Cipruson - a Sapientia hallgatóinak terve

A Sapientia Tudományegyetem hallgatói, Geréb Emőke, Nagy Júlia, Szabó Botond, Kovács Lóránt és Patka Zsuzsa Kincső a Le:Notre Institute pályázaton 2. helyezést elért tervükben a ciprusi Arodes területére egy olyan önfenntartó rendszert terveztek, amely központjában a biodiverzitás, növénytermesztés és a turisztikai programok vannak.

A koncepcióról

A térség egyedi karakterét a helyi flóra, fauna, táj és hagyomány határozza meg. Ezen adottságok fejleszésével a helyieknek megélhetést, míg a turistáknak változatos élményt biztosíthatunk. A területek úgy alkotnak fenntartható egységet, hogy a felosztásuk a karakterük alapján történt, amelyekhez megfelelő funkciók társulnak. Mindegyik terület (tengerpart, a szurdokok, a termesztési területek, és a falvak) rendelkezik olyan gyűjtőponttal, ahol a turisták bepillantást nyerhetnek az ott zajló tevékenységekbe.

Analízis túra útvonalak - tervezők: Geréb Emőke, Nagy Júlia, Szabó Botond, Kovács Lóránt, Patka Zsuzsa Kincső


Turizmus

A terület két fő irányból közelíthető meg: nyugatról hajóval és keletről a falvak felől. A hajóval érkezők számára lehetőség nyílik a búvárkodásra, a teknősök megfigyelésére, és a közeli vendéglátó egységek felkeresésére. A falu jellegzetességei által önmagában is látványosságot képez. A területen két szurdok is található, míg közülük az egyik jelenleg is túraútvonal, addig a másik alkalmas lehet egy kalandpark kialalkítására, függőhidakkal, bob- és tiroli pályákkal, mászófalakkal felszerelve.

Helyi gazdaság

A falu gazdaságát a helyi agrár területek, gyümölcsösök, szőlősök, állattenyésztő övezetek megszervezésével lehetne fejleszteni. A faluban élők számára lehetőséget jelentene a lovardák létesítése, a turistaközpontú vásár megszervezése, növényi termékek előállítása, valamint az állattenyésztés és legeltetés. A legeltetést Allan Savory tanulmánya alapján javasolnánk, amely az elsivatagosodás folyamatát megfelelő méretű állatpopulációval fordítja vissza.

Látványrajz az Arodes parkról, arborétum - tervezők: Geréb Emőke, Nagy Júlia, Szabó Botond, Kovács Lóránt, Patka Zsuzsa Kincső


A terület önfenntartása

Az önnfenntartó rendszer a meglévő állapotokba való minimális beavatkozás révén egy lépcsőzetesen felépülő folyamat segítségével jön létre. A jelenlegi táj legnagyobb problémái az elsivatagosodás és a szezonális turizmus, amely a nyári hónapokra korlátozódik, viszont ezen problémák megoldásában segítséget nyújthatnak a már létező erőforrások, illetve a táj karaktere is. A tervezett beavatkozások ezen pozitívumokat egészítik ki a holisztikus legeltetés illetve a felhagyott mezőgazdasági területek és gyümölcsösök rehabilitációjával. A beavatkozások tájfejlődést eredményeznek, amelyek a biomassza növekedését és a termesztésből származó javak mennyiségének növekedését vonják maguk után. Az állati és növényi eredetű javak értékesítése a helyiek számára új munkalehetőségekkel járna.

Látványrajz az Astro parkról - tervezők: Geréb Emőke, Nagy Júlia, Szabó Botond, Kovács Lóránt, Patka Zsuzsa Kincső


A falvak és környékük

A falvak jellege az építkezések szabályozásával megmaradna. A falvakhoz közelebbi részek szigorúan a hagyományos építkezés jellegét kell hogy kövessék, az újszerű épületek a peremterületeken kapnának helyet. A szabályozás egy egységes utcakép kialakításában nyilvánulna meg, melynek fontos képi elemei az egyöntetű utcabútorok illetve homlokzatok.

Az Arodes park

A park a két falu közt kapott helyet, központi térként funkcionál oktató és szórakoztató céllal. Egy görög amfiteátrum mintájára készült rendezvénytér mellett a helyi flórát bemutató dekoratív kiültetés található. Mindemellett a helyi mesterségeket tematikus mezőkben mutatják be, mint a szövés, fazekasság, fafaragás, borászat, tejtermékek előállítása.

Látványrajz az Astro parkról - tervezők: Geréb Emőke, Nagy Júlia, Szabó Botond, Kovács Lóránt, Patka Zsuzsa Kincső


Az Astro Park

Alaprajzi kialakítása az antiküthérai szerkezet, amely egy ókori görög csillagászati eszköz. Az alaprajz merevségét a középpont irányába haladó spirális forma oldja. Az erre felfűzött pavilonok a csillagkutatás főbb témáit szimbolizálják.

Geréb Emőke, Nagy Júlia, Szabó Botond, Kovács Lóránt, Patka Zsuzsa Kincső

 

vélemény írásához jelentkezzen be »