építészet : környezet : innováció

Onix: Haren ökológiai farm, Hollandia, 2001DogmA 01 néven szinte egy az egyben átültették Lars van Trier manifesztumát az építészetbe

A Haren farmot a tágabb környék rendezésének keretében alakították ki. A környék ökológiai szemléletű fejlesztése felől a lakosság döntött és a tervek elkészítésében és megvalósításában is részt vettek a helyi lakosok. Az ökológiai zónák kialakításával lehetővé vált a természet behozása a lakott területre. A 'nyers-zöld' és a 'luxus-zöld' zónák kialakításával a különböző mesterséges tavakkal megteremtett ökoszisztémát és rekreációs övezeteket jelölték. A természeti térség fejlesztése elsősorban a terület részleges elárasztása révén történt; a különböző vízrendszerek szétválasztása és a mesterséges tavak kialakítása lehetővé tették a felszíni víz fenntartható megőrzését. A terület értéke a pihenés szempontjából jelentősen emelkedett.

A biológiai farm programja pihenési lehetőségekkel társított specifikus 'gazdálkodó' funkciókból áll: teaház, bolt, oktatási tér és gyermekfarm egyben. A tervezők úgy döntöttek, egyetlen, folytonos tető alá viszik az összes intézményt, ezzel szó szerinti fordítását adva a programnak.

A tető alatti tiszta és kompakt rendben két terület különíthető el: "a ház", egy klimatizálási értelemben meghatározott terület, amelyben minden programhoz külön építészeti kialakítású rész tartozik; és "az istálló", a farmfunkciókat ellátó terület. A tervezők nem foglalkoztak az utóbbi rész beosztásával, mert a "farmer" teljesen szabadon, saját belátása szerint dönt a tető alatti rend felől.

Az épületek kialakításánál a fenntartható építési technológiák magas szintű alkalmazására törekedtek. A területen fellelt korábbi szennyvíztelep maradék betonelemei az új struktúra funkcionális elemeivé alakultak át, többek között a szürkeszennyvíz újrafelhasználásában, az alapszerkezet részeiben és a játszótér elemeiként kaptak szerepet.

Minden épület vörösfenyőből van, a külső falak favázas szerkezetűek, a tetőt szibériai vörösfenyővel fedték. A munkahelyiségek, a szolgálati lakás és az üvegház fűtése alacsony hőmérsékletű rendszerrel történik. A tetőn hetven négyzetméternyi napelem évi 6000 kWh energiát szolgáltat, a meleg vizet pedig napkollektorok biztosítják. Lehetőség nyílik szélenergia használatára is. A farmhoz és az üvegházhoz vezető utat megújuló energiaforrásokat felhasználó lámpatestek világítják meg.

Az ökológiai farm létrehozásától remélhető, hogy a régióban ösztönzést ad a biogazdálkodás számára.

 

Fotó: Dékan grafisch ontwerp, Peter de Kan

Az Onix filozófiája

A groningeni Onix irodát Haiko Meijer és Alex van der Beld alapította 1994-ben. Jelenleg tíztagú az iroda, nyolc csapattaggal és a két vezetővel. A szervezet horizontális elrendezésű, sokoldalú építészekből, projekt menedzserekből és statikus mérnökökből áll, akik mind ismerik és kihasználják a többiek szaktudását. Hogy a csapat egyben maradjon, de nagy projekteket is kézben tudjon tartani, a rajzi, költségvetési és prezentációs feladatok egy részét külső alvállalkozók végzik.

Célunk, hogy tartós és gazdaságos, fenntartható építészetet teremtsünk, ami méltóságteljesen öregszik. Ezért olyan tiszta építőanyagokat használunk, amelyek ezekkel a tulajdonságokkal bírnak: a tégla, fa, fém, üveg és beton fontos szerepet játszanak, és a különböző, egyedi helyzetekben optimalizálva kerülnek felhasználásra.

Az Onix tervezési attitűdjét a folyamatos keresés jellemzi - keresés a régi és az új, a változás és fejlődés, a semleges és a meghatározott, a kézenfekvő és az ismeretlen, az általános-átlagos és az egyénileg jegyzett design között. A keresés során a határokat szándékosan áthágjuk, hogy a szükséges program kitágításával új lehetőségek születhessenek. A tervezési folyamat során a változó valóság kihívásaira választ kell adni, s ez a tervezőket arra motiválja, hogy minél többet hozzanak ki a tervből. Ez az attitűd megóv attól, hogy az építész kézenfekvőt alkosson, s ehelyett egyedit teremt - folyamatban levő munkát, amelyben sem a múlt, sem a jövő nem élvez kiemelt előnyt. Így az építészet a jelen termékévé válik.

DogmA 01 néven az Onix más, észak-holland építészekkel együtt szinte egy az egyben átültette Lars van Trier dán filmrendező elhíresült, új puritanizmust meghirdető manifesztumát az építészetbe:

1. A terv legyen mindig helyspecifikus. Tilos előre megtervezett részeket vagy részleteket alkalmazni.
2. A homlokzatot tilos a terv(ek)től függetlenül - vagy fordítva - megtervezni.
3. A rajzok és modellek kézzel készülnek. Az építészet megjeleníthető számítógépes modellekkel, de számítógépes programok nem teremtenek építészetet.
4. Az anyagokat úgy használjuk, ahogyan vannak. A burkolás és színezés tiltott.
5. Beemelt képek, hivatkozások és fotók használata a terveken tilos.
6. Az épület ne tartalmazzon felületes vagy felesleges díszeket.
7. Idő- és térbeli elidegenedés tilos. Ez azt jelenti, hogy az építészet itt és most történik.
8. Stílusban készült tervek nem fogadhatóak el.
9. Minden rajzot az építésznek kell elkészítenie.
10. Az építész tervező nem nevesítendő.

Forrás:
www.onix.nl
www.dogme95.dk
www.partnerships.stockholm.se

vélemény írásához jelentkezzen be »