építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Országos Műszaki Könyvtár — Prága

A 'táncoló ház' után itt egy új cseh példa, hogyan lehet jelképet tervezni. Új dizájnjáték várja a látogatókat: a látszóbeton és a szivárvány frígye egy épületben. A Szépség és a Szörnyeteg Prágában járt.

Műszaki Könyvtár, Prága - fotó: Könyves Viktor
A cseh fővárosban hamarosan elkészül az Országos Műszaki Könyvtár épülete, ami három intézményt foglal magába: az Állami Műszaki Könyvtárat, a prágai Műszaki Egyetem Könyvtárát és a prágai Kémiai Technológiai Egyetem Könyvtárát. A 2000-ben kiírt pályázat nyertesei, a Projektil építésziroda tervezői olyan épületet akartak tervezni a műszaki egyetemi karok közötti közlekedés csomópontjába, ami újabb jelképe lehet Prága kulturális és tudományos életének.

Nehéz eldönteni, hogy a masszív cseh építészet egy újabb iskolapéldájával állunk szemben, vagy az évtized kiemelkedő alkotása lesz az egyetemi campus közepén épült könyvtár. A 75x75 méter területen fekvő, szabályos alaprajzú ház csak hosszas tanulmányozás után írható le formailag: egy sarkain lekerekített négyzetet vagy egy négy oldalról lapított kört látunk. Az így kapott forma miatt pedig értelmét veszítik az olyan fogalmak, mint a „frontális homlokzat”, vagy a „hátsó kijárat”. Az épület erőltetett központi szerepétől válik egyszerre nyitottá és zárttá, befogadóvá, de mégis kellőképpen masszívvá. A kettős érzést erősíti a dupla homlokzat, ami hiába transzparens, mégis bezártságot éreztet.


Terminálok - fotó: Könyves Viktor
Lépcső - fotó: perika

A belső térben is nehéz feloldódni. A látszóbeton vastagsága és a természetes fény állandó jelenléte az átriumban ádáz harcot folytatnak a látogatóban. Az egybefüggő vízszintes és függőleges terek a felhasznált design elemekkel és Dan Perjovschi grafikáival közösen viszont feloldják a kívül tapasztalt bizonytalanságokat, a szürkeséget pedig felváltják a szivárvány színei. A padló mintázata – ahogy a statikusok lemodellezték – az épület betonszerkezetének stabilizációs térképét mutatja. A fennmaradó egyszínűséget pedig az a másfél millió könyv hivatott majd végleg elűzni, melyeket előreláthatólag szeptemberig összegyűjtenek az épületbe.

A négy bejárat bármelyikéből a műszaki hallgatók először a földszint közösségi tereibe érkeznek. Itt kapnak helyet a kiállítási helyiségek, a konferenciaterem, a 150 fő befogadóképességű kávézó, két bérelhető helyiség és az éjszakai tanulószoba. Szintén ezen a szinten találhatóak a kiszolgálóegységek és a beléptetőkapuk.

Tanulótér - fotó: Könyves Viktor
Az első emeleten állnak a katalógusokhoz és kölcsönzéshez szükséges terminálok, a segítő személyzet munkaállomásai és egy nagyobb olvasóterem. A három alagsori szinten raktárak, 400 férőhelyes parkoló és egy 200 férőhelyes kerékpártároló kap majd helyet. A felső öt emeleten a polcok végeláthatatlan sorain kívül egymást váltják a következő funkciók: TV-szoba, videokölcsönző, 1300 ülőhelyes tanterem, 4 számítógépes tanterem, 400 asztali gép, 500 relaxációs ülőhely, étkezési lehetőségek, bérelhető tanulószobák. A legfelső szinten pedig a természetes fény és levegő hívei a két nyitott olvasótérben tanulhatnak vagy éppen kikapcsolódhatnak két vizsga között.

A design formálásában kiemelt szerepe volt a könyvtár műszaki kötődésének, ezért gyakorlatilag semmilyen burkolóanyagot nem használtak. A falakon, pilléreken és mennyezeteken futó összes gépészeti, villamos és tűzvédelmi egység láthatóvá válik, kényszerítve ezzel a látogatót ezen szakterületek észlelésére és tanulmányozásra.

 


Dan Perjovschi - fotó: perika
Dan Perjovschi - fotó: Könyves Viktor

A kétrétegű homlokzat okozta természetes ventiláció miatt minimálisra csökken a mechanikus szellőztetés mértéke, a belső homlokzaton sűrűn elhelyezett ablakok nyitásával az épület levegője akár egy éjszaka alatt kicserélődhet. Ugyanígy spórolhatnak a fűtéssel is, a dupla homlokzat képes nyáron kellemes hűtést, télen pedig a meleg levegő áramoltatását biztosítani. Tűzvédelmi szempontokat figyelembe véve az épületet lehetőség szerint fémbútorokkal rendezték be. A tűzszakaszhatárokon a falba rejtett függönyrendszer, a nagy olvasóteremnél pedig a födém szélére rögzített plexi akadályozza meg a füst és a tűz terjedését.

 



Galéria, színek nélkül - fotó: Könyves Viktor
Utcabútor - fotó: perika

Évente 900 000 látogatót várnak majd az épületbe, akiknek – feltételezem – az egészségével is törődtek a tervezők. Az épületben ugyanis csak két lift működik, a központi teret és az emeleteket a legkönnyebben lépcsőn közelíthetik meg a hallgatók, így összekapcsolhatják a tudást és a sportot egy helyen.

A több mint kétmilliárd koronából megvalósított projekt PPP finanszírozásban épült.

Szöveg: Könyves Viktor, fotók: Könyves Viktor, perika

tervezők: Projektil Architects – Roman Brychta, Adam Halíŕ, Králiček Václav, Petr Lešek
statika: Miroslav Smutek, Miroslav Sorrow
környezeti tanulmányok: Petr Matoušek
tervezett átadás: 2009 nyár
teljes terület: 11740 m2
beépített terület: 6150 m2

12 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »