építészet : környezet : innováció

Oszd meg és gondoskodj - a Don Pepe

Prekoncepciónk, hogy ma egy étteremnek trendinek, kortársnak, mindenképpen egyedinek kell lennie, de vajon e trendbe való illeszkedés nem teszi sematikussá őket? Mi teszi a 21. században karakteressé az enteriőrt úgy, hogy közben segíti vizuális kultúránk fejlődését is? A Bonta Gáspár koncepciója alapján "felújított" Don Pepe erre ad választ. 

A sebhelyesarcú, Keresztapa vagy maffiózók posztereken, kockás terítő, hangulatos zene, aperol, tészta, pizza, pizza, pizza és megint pizza – jelenik meg előttünk az olasz éttermek képe. Vagy mindez csak a fejünkben élő berögzült klisé? Ám ezek az "ideák" nemcsak az olasz éttermekről alkotott világunkba égtek bele, hanem jelen vannak vizuális kultúránk minden terén. Prekoncepciónk, hogy ma egy étteremnek – ahogy egy irodának és szállodának is – trendinek, kortársnak, mindenképpen egyedinek kell lennie, de vajon e trendbe való illeszkedés nem teszi sematikussá a sorra nyíló burgerezőket, kávézókat, kézműves sörözőket és bisztrókat? Mi az, ami a 21. század Budapestjének gasztroforradalmában karakteressé tesz egy enteriőrt és hogyan léphetünk ki a közhelyek körkörös visszatéréséből? A Bonta Gáspár fejében megszületett koncepció, amivel belevágott Magyarország egyik legrégebbi étteremláncának átalakításába, szembemegy a Pinterest diktálta divattal. Az őrmezei Don Pepében nincsenek pasztell színek, se ridegséget árasztó fehér falak, ellenben meleg tónusú, a lelkünket melengető és átölelő belső terek annál inkább. Jó érzés ide betérni, hiszen a sötét felületek nem összenyomják a helyet, hanem puhává, otthonossá teszik azt.


a megújult Don Pepe - építész: Bonta Gáspár - fotó: Jaksa Bálint


Mi teszi még izgalmassá a pizzázót? A sokféle anyag, a fa, a réz, a növények - izlandi zuzmó –, és egy márványtömb szokatlan használata. Hogy kerül a parketta a mennyezetre? Nehezen, ebben a formában "majdnem nem valósult meg, küzdeni kellett érte. Tűzálló MDF lapból készült és a többletteher miatt egy függesztő szerkezetre is szükség volt, mert az álmennyezet nem bírta volna el." De fa nemcsak fent van, hanem a térben is: térelválasztók, tölgyfa asztallapok és fapadló ontja magából a meleget. Ám a legfurcsább megoldást egyértelműen a zöldfalon látjuk: vékony plexire felfűzött izlandi zuzmó, ami egyébként a teraszon is megjelenik. És nem, egyáltalán nem az északi ridegséget hozza magával, pont ellenkezőleg: passzol a mediterrán világba. Ahogyan a bárpult sarkán, mértanilag a helyiség közepén lévő márványtömb is. Ez egy mementó, a szintén Bonta Gáspár tervezte Mazi emléke.


a megújult Don Pepe - építész: Bonta Gáspár - fotó: Jaksa Bálint


A Menyecske utcai Don Pepébe is bekúsztak a popkulturális utalások, amik újraértelmezése alapvetően dekorációként, kis humorként szolgál: itt nem Scarface, hanem pizzaface van. A kézírásos tipóból készült neonfeliratok nem 2d-ben, hanem 3d-ben csatlakoznak. Az áttekert betűk fénye átjárja az egész teret, vörösen csillan a szürke téglafalon, a fapadlón és a térelválasztókon, ami buja, szexi hangulatot ad a helynek. De ugyanígy dekoráció a háromszögekre széttört felületek ismétlődése: a mennyezeten, a lámpákon, a kaspókon és a székek steppelt huzatán. Mindez átnyúlik a tágas teraszra is, így téve koherenssé a teret.


a megújult Don Pepe - építész: Bonta Gáspár - fotó: Jaksa Bálint


A hely mellőzi a lakótelepi idillt, helyette a betévedő vendég "fancy" enteriőrt kap – elérhető áron, ami a tervezés során az építész alapvetése volt. Mindez akár félre is mehetett volna ebben a közegben, ám a megnyitó óta folyamatosan érkeznek a pozitív visszajelzések. "Az emberek mindennapos vizuális kultúráját segítjük, ha a minőségi enteriőr hétköznapi áron is elérhető, hiszen így szélesebb réteg tér be ezekre a helyekre. Ez megoldást adhat arra is, hogy ne csak a közhelyes dizájnt kedveljék. Ugyanígy megoldás a jól végiggondolt koncepció, ha nem engedjük, hogy a pillanatnyi szél elvigye az egészet, helyette viszont érzékelhetővé tesszük a minőséget. Ha látják, hogy ez nem a világ egyik csodája, hogy az asztalok pizzaszósszal is összekenhetők, elfogadóbbá válnak a magas minőségű dizájn csodák iránt. Soha nem adhatjuk fel azt a törekvésünket, hogy a vizuális környezetünket minél jobbá, minél előremutatóbbá tegyük."

Fürdős Zsanett

 

vélemény írásához jelentkezzen be »