építészet : környezet : innováció

Passzívház nyílt napok 2015

kezdés: 2015. november 13. CET 09:00vége: 2015. november 15. CET 16:15
Tizenkét éve hívta életre a német Passivhaus Institut a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok c. rendezvényt, amelyet ma már a világ számos országában, köztük hazánkban is megrendeznek. A november 13. és 14. közötti program keretében az érdeklődők fokozottan energiahatékony épületeket látogathatnak meg.

A világszerte megrendezett esemény gazdája az iPHA, a Nemzetközi Passzívház Szövetség. Magyarországon a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) szervezésében 2009 óta látogathatók előminősített, illetve minősítést szerzett passzívházak. 

A Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) által szervezett Passzívház Nyílt Napok ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött. A bemutatók központi témája az energiahatékonyság, passzívház-technológia, minőségbiztosítás. A bemutatók és épületlátogatások célja, hogy az új építésben és felújításban érdekelt építtetők megismerkedhessenek a közel nulla energiás építéssel a passzívházépítők tapasztalatain keresztül.

Idén először szakmai nappal indul a nyílt napok programsorozata. A szakmai napnak 2015. november 13-án, pénteken délelőtt 9 órától a budaörsi Internorm és a REHAU bemutatóterem ad otthont, az alapoktól a tetőig, épületgépészettől a légtömörség kérdéséig számos megoldást láthatnak az érdeklődők. A témában jártas szakemberek 1:1 modelleken mutatják be a megoldásokat, köztük például a 100 lakásos passzívház ablak beépítési csomópontját.

A passzívházak már Magyarországon is történelmet írnak. Az első magyar passzívház projekt 2005-ben valósult meg Dunaújvárosban. A Solanova projekt egy elavult panelház passzívház minőségű felújítását tűzte ki célul, amely sikeresen teljesült. Az első passzívház minőségű magyar középület 2007-ben épült meg Kőröshegyen, az első minősített magyar passzívházat - lakóházat - 2008-ban adták át Szadán. A jelentősebb projektek között említhető a közelmúltban - önkormányzati beruházásként - megvalósult budapesti százlakásos passzívház. Ma már több száz megépült példa igazolja a technológia sikerességét, köztük iskolák, óvodák.

Idén új passzívházakat is láthat a nagyközönség: Az erdőkertesi új passzívház (tervezők: Sári Attila és Benécs József), Nagykovácsi: épületfelújítás passzívház komponensekkel (tervező: Hegedűs Attila), Előminősített passzívház, Sasad (tervező: Hegedűs Attila), Szeged, 15 lakásos passzívház (tervező: Dr. Abou-Abdo Tamás) is szerepel a felkereshető épületek listáján.

Ismét felkereshető lesz egy másik szegedi, 8 lakásos passzívház (tervező: Dr. Abou-Abdo Tamás), a szentendrei minősített passzívház - az épületet a tulajdonos mutatja be az idén is, egyénileg is felkereshető, és a szakmai programnak is része (tervező: Boros Passzívház Kft.), az első magyar passzívház közintézmény, a pesterzsébeti passzívház iskola (tervező: Szekér László DLA). Idén is látogatható a 100 lakásos passzívház Angyalföldön (tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly, Miskolczy Imre), amit most már az egyik lakó mutat be az érdeklődőknek. A budaörsi minősített passzívház is felkereshető lesz (tervező: Szekér László DLA), az épületet a tulajdonos fogja bemutatni személyesen. Gödöllőn két társasház-felújítási projekt is látogatható lesz, mindkettő tervezője Benécs József és Sári Attila.

További info a rendezvény honlapján illetve az esemény FB oldalán.

Szakmai programsorozat

Időpontok:

  • 2015 november 13. (péntek) Budaörs, Biatorbágy (bemutatók)
  • 2015 november 14. (szombat) Budapest és környéke (új építések)
  • 2015 november 15. (vasárnap) Budapest és környéke (épületfelújítások)

Résztvevők maximális száma: 100 fő. Minimális létszám: nincs.
Jelentkezni ezen az email címen lehet. A jelentkezés írásban történik, a korlátozott férőhelyek miatt csak azok vehetnek részt a szakmai programon, akik írásos visszaigazolást kapnak a jelentkezés elfogadásáról. Részvétel a jelentkezés sorrendjében biztosított. A program díjmentes, de ebédet, ellátást és közlekedést a helyszínekre nem tartalmaz.

Programvezetők:
dr. Abou Abdo Tamás, Benécs József CEPHD, Boros Károly, Hegedűs Attila CEPHD, Horváth Tamás CEPHD, Kosztolányi István, Kovács Zoltán, Monostori Gábor, Nagy József, Noficzer Zsolt, Obermayer Balázs, Szekér László DLA CEPHD, Szabó Gergely, Szentmihályi-Nagy István, Tóth István, Dr. Vajda József CsC 


Részletes program:

November 13. péntek 9:00-16:30
Helyszín: Budapest, Biatorbágy
Fókuszban: az alapismeretek

9:00-9:45 - Szekér László: Passzívház csomóponti megoldások: hőszigetelések, gyakorlati ismertető, Internorm bemutatóterem

9:45-10:30 - Szabó Gergely: Nyílászáró megoldások és szakszerű beépítések, gyakorlati ismertető, Internorm bemutatóterem 

10:30-11:15 - Benécs József: Talajban levő szerkezetek és áttörések, gyakorlati ismertető, Internorm bemutatóterem

11:15-12:00 - Tóth István: Korszerű épületgépészet, gyakorlati ismertető
Internorm bemutatóterem 

12:00-13:00 Ebédszünet

13:15-14:00 - Kovács Zoltán: Polimer megoldások a korszerű épületgépészetben, gyakorlati ismertető, REHAU bemutatóterem 

14:00-14:45 - Boros Károly: Légtömörség, hőhídmentesség, gyakorlati ismertető, REHAU bemutatóterem

14:45-15:30 - Obermayer Balázs: Nyílászáró megoldások és szakszerű beépítések, gyakorlati ismertető, REHAU bemutatóterem

15:30-16:15 - Benécs József: Blower-Door mérés, gyakorlati ismertető

16:15-16:30 - Kérdések, válaszok

November 14. szombat
Fókuszban: új építés példák

Megépült példák:

8:00-8:30 - Találkozó: Budaörs, Internorm bemutatóterem. Közlekedés: egyénileg (autóval)

9:00-9:45 - Lakóház, Budaörs, minősített passzívház (tervező: Szekér László DLA)
Fókuszban az épületgépészet, bemutatja: Nagy József

10:30-11:15 - 100 lakásos passzívház, Budapest, minősített passzívház (tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly, Archikon), bemutatja: Szekér László, Obermayer Balázs

12:00-12:45 - Lakóház, Szentendre, minősített passzívház (tervező: Boros Passzívház Kft.)
Fókuszban: faelgázosító kazán, bemutatja: Kosztolányi István

13:30-14:15 - Passzívház sorház, Dunakeszi, minősített passzívház (tervező: Sinóros-Szabó Balázs)
Fókuszban a napelemek, és az elektromos szerelés, bemutatja: Szentmihályi-Nagy István

14:45-15:30 - Családi ház, Erdőkertes (tervező: Passzívház Kft.), bemutatja: Benécs József

Tervezett útvonal itt.

November 15. vasárnap
Fókuszban: épületfelújítás

Megépült példák:

9:00-9:45 - Passzívház iskola, Pesterzsébet (tervező: Szekér László DLA), bemutatja: Szekér László

10:45-11:30 - Komfortszellőzés az épületfelújításoknál, gyakorlati ismertető
Helios bemutatóterem, Noficzer Zsolt

12:30-13:15 - Családi ház felújítás, Nagykovácsi (tervező: Hegedűs Attila), bemutatja: Hegedűs Attila

14:15-15:00 - Gödöllő lakásfelújítás passzívház technológiával (tervező: Passzívház Kft.), bemutatja: Benécs József

15:30-16:15 - Gödöllő lakásfelújítás passzívház technológiával (tervező: Passzívház Kft.), bemutatja: Benécs József

Tervezett útvonal itt.

Közlekedés: Egyénileg, saját autóval. Ellátás: nincs. Az épületeket a tervezők, kivitelezők, vagy a lakók ismertetik. Az épületlátogatások díjmentesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek. A programban található épületek felkeresése csoportosan történik. 

A Passzívház Nyílt Napok programja során egyénileg is felkereshető épületek is látogathatóak, ezek előzetes egyeztetés után kereshetőek fel. Az egyénileg is látogatható épületek listája megtalálható a rendezvény honlapján.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »