építészet : környezet : innováció

Pécs ugyanolyan sikeres lesz, mint a MoMAAz eddigi visszajelzések alapján elmondható, hogy a 2006. november 3-4. között „A Kulturális negyed, mint városfejlesztési stratégia” címmel megrendezett holland-magyar szimpózium sikeres volt.

Kút a pécsi Székesegyház mögött, fotó: vm
2006. novemberében "A kulturális negyed mint városfejlesztési stratégia” címmel szimpóziumot tartottak a Pécs2010 Menedzsment Központban (7621 Pécs, Mária u. 9.) holland és magyar építészek, elméleti- és gyakorlati szakemberek részvételével. A szimpózium célja az volt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program egyik kulcsprojektje, a Zsolnay Kulturális Negyed tervpályázatához, tervezéséhez, kivitelezéséhez, és majdani üzemeltetéséhez használható elvi és gyakorlati iránymutatásokat kapjanak a résztvevők, a várost vezető politikusok és a helyi civil közösségek, illetve a negyed létrehozásából fakadóan együttműködéseket alakítsanak ki annak birtokbavétele, kulturális tartalmakkal való megtöltése és fenntartható hasznosítása érdekében.

A rendezvény céljának fontosságára tekintettel a szervezők olyan jó és hiteles szakembereket kértek fel előadónak, mint Evert Verhagen, az amszterdami Westergasfabriek kulturális negyed projektvezetője, Jeroen Saris, Amszterdam volt alpolgármestere, Wessel de Jonge és Eric Gude, a van Nelle gyár rekonstrukciójának tervezői és irányítói, Bert van Meggelen, a „Rotterdam Európa Kulturális Fővárosa 2001” projekt általános és művészeti igazgatója, Gömöry János, volt pécsi főépítész, Wessely Anna, az ELTE Szociológiai Tanszék tanszékvezető docense, Lukovich Tamás, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke, Bajnai László, a ferencvárosi revitalizáció egyik kitalálója és megvalósítója, Bencsik Barnabás művészettörténész, Komor István, a Zsolnay Örökség Kezelő Kht. ügyvezető igazgatója valamint Rádóczy (f) László és Szemerey Samu építészek.

A rendkívül nagy érdeklődés mellett zajlott, hasznos vitákkal teli szimpóziumon kapott impulzusok alapján a holland szakértői csoport egy tíz oldalas, a hazai résztevők és az ÉVarc tagjai, pedig egy 10 pontos ajánlást fogalmaztak meg, melyek csatolt dokumentumként olvashatók.

Valamennyi elhangzott előadás hangfelvétele, valamint a szimpózium során bemutatott prezentációk a www.pecs2010.hu honlapon megtalálhatóak.

Berkecz Balázs
urbanista

vélemény írásához jelentkezzen be »