építészet : környezet : innováció

Pilisvörösvár városi uszoda és sportcsarnok tervpályázat



szerzők: Kristóf Gabriella, Bollók Gáspár, Dely Barnabás, Tauer Veronika, Kovács Miklós, Varga Szabolcs

17. sorszámú pályamű
szerzők: Kristóf Gabriella, Bollók Gáspár, Dely Barnabás, Tauer Veronika, Kovács Miklós, Varga Szabolcs
társtervezők: Klopka Zoltán, Nagy Etele, Tóth Zoltán



Részletes bírálat

A két épület között egy főteret hoz létre és onnan nyitja a főbejáratokat. Evvel teremt szoros kapcsolatot a két különálló funkciójú ház között. Kár, hogy a főtérre gyalogosan csak a parkolón keresztül lehet eljutni és a későbbi ütemek megépítését követőn féloldalas lesz a koncepció.
Az sem válik a telepítés javára, hogy a sportcsarnok gazdasági bejáratát a másik értékes frontra, a vásártéri oldalra helyezi. A játszótér a parkoló beszögellésébe került. A parkoló ügyesebb elhelyezésével az egész koncepció előnyösebb irányt vett volna.
A főtérről nyitott bejárata egy józan, jó arányú előcsarnokba vezeti a látogatót. Kár, hogy az uszodatér egy kicsit sem tud a látvány része lenni. Az öltözők szintben elválasztottak a medencetértől. Az öltözők jól szerkesztettek, a vizes csoportok alulméretezettnek tűnnek. A nagymedence, kismedence és wellness rész kapcsolata megoldott, az elkülönülés a kelleténél jobban sikerült.
A wellness külön világot hoz létre és ez egy jó hangulatú világ. A lelátó ügyesen különül el, az első sorokból gond van a rálátással. Mozgássérült nem tud a lelátóra feljutni és a medenceteret is az egy szinttel lejjebb lévő öltözőn keresztül tudja csak elérni.
A sportcsarnok szintén a főtérről nyílik. A jó arányú előcsarnok jól fűzi fel a funkciókat.
A közönség vezetése egyértelmű, a közlekedőbe iktatott rámpaszakasz nem túl szerencsés. Mobil lelátót nem tervezett, ezzel beszűkül a küzdőtér használhatósága, amit tovább ront a küzdőtér és lelátó között húzódó árok megmagyarázhatatlan kialakítása. A sportolói bejárat jó helyen van, funkcionális rend van az öltözők világában.
A raktárak, szertárak, különtermek, gépészeti helyiségek egyértelműen elhelyezettek.
A tömegformálás egyszerű geometria létrehozására törekszik, gyenge pontja a madártávlati képben előnytelenül megjelenő lapostetős felület. Ez még akkor is megoldatlan probléma, ha a többi homlokzati felület kialakítása, részletei rendkívül kultúráltak. Elismerésre méltó, hogy ez a hang teljesen átjárja a mindkét épületet, a külsőt és belsőt tekintve egyaránt, a hangulat egyenrangú kint és bent és ez színvonalas építészetet mutat.
A pályaművet a Bíráló Bizottság 800.000 Ft-os megvételben részesítette.
 

vélemény írásához jelentkezzen be »