Emberek/Interjú

Auditórium Podcast – Hámori Péter: A természet nem pénzügyi forrás, hanem biztosíték, hogy ne süljünk meg

2023.05.25. 07:59

Egyre több helyen fogadja szívszorító látvány a Balatonra érkezőket. A korábbi természetes partszakaszokból mára mutatóba is alig maradt valami: hol az apartmanházak lehangoló sivársága, hol a magánkikötők öblei csúfítják el a tájat. De nem jobb a helyzet ott sem, ahol elvileg közcélból fejlesztenek a tóparti települések. 2020-ban a keszthelyi strand és környékének átalakítására írtak ki pályázatot, amely új funkciókkal kívánta bővíteni a területet. Bár jelentős változás még nem történt azóta, ma is egy olyan pályaműre emlékeznek a legtöbben, amely nem nyert. Ez a GUBAHÁMORI stúdió munkája volt, mely továbbépítés helyett visszaadta volna a terület egy részét a természetnek. Hámori Péter erről mesélt az Auditórium legújabb epizódjában.

Ritka az, hogy egy ötletpályázat után nem a nyertes pályázatoktól hangos a sajtó, hanem egy olyan pályaműről beszél mindenki, amelyik nemhogy nem győzött, de kiírás feltételeinek sem felelt meg. Ez történt a keszthelyi strand esetében, ahol a GUBAHÁMORI stúdió szellemes elképzelése komoly médiavisszhangot váltott ki.

A tervükkel a Balaton-part szinte nyom nélkül eltűnő természeti értékeire kívánták felhívni a figyelmet. Számoltak vele, hogy nyerni nem nyerhetnek, de ki akarták használni a lehetőséget, hogy kicsit felrázzák a közvéleményt. Az ökológus bevonásával készült "visszavadítási" terv ugyanakkor nem egy minden valóságalapot nélkülöző fantazmagória. Úgy dolgozták ki, hogy azt meg lehetne valósítani, és természetesen az emberi igényeket is figyelembe venné.

A beszélgetés során a megvalósíthatóság esélyeiről és a módszer adaptálhatóságáról is beszélt Hámori Péter építész, a GUBAHÁMORI egyik alapítója.

Az Auditórium a Magyar Építőművészek Szövetségének csütörtökönként jelentkező podcastsorozata, melyben Zubreczki Dávid szakíró, építészeti mesemondó beszélget építészekkel a fenntarthatóságról. A műsor médiapartnere az Építészfórum, ahol a hanghoz képeket, terveket, linkeket és sok más információt találnak az érdeklődők. A podcast a Madaz kiadó gondozásában jelenik meg.

A korábbi adások vendége volt Baló DánielBardóczi SándorCsillag KatalinErő ZoltánFajcsák DénesGolda János, Hartvig LajosKovács Csaba, Molnár BeaNagy Csaba, Pozsár PéterSmiló DávidSoltész NoémiSzabó Levente, Szabó Lilla, Szederkényi Lukács, Szemerey Samu, Takács Ákos, Tihanyi DominikaVitézy Dávid, Wettstein Domonkos és Zoboki Gábor. A podcast megtalálható az ismert lejátszókban (AppleSpotifyGoogle), az egyes adásokhoz pedig mindig itt, az Építészfórumon találnak hasznos háttéranyagokat a hallgatók.

Zubreczki Dávid