Emberek/Interjú

Auditórium Podcast – Pozsár Péter: A szociális építészet olyan szitokszó, mint a fenntarthatóság

2022.12.13. 07:52

Pozsár Péter építész neve több mint egy évtized alatt szorosan összeforrt a Hello Woodéval. Már régóta tervezgettük, hogy meghívjuk a MÉSZ podcastjába, az Auditóriumba, hogy meséljen arról, mit is jelent számára a fenntarthatóság, hogyan jelent meg ez a szemlélet a táboraik és tervezéseik során. Idén ősszel ültünk le végre beszélgetni, ám addigra legnagyobb meglepetésünkre épp otthagyta a több mint egy évtizede indított céget. Eladta a vállalkozásrészét, megvált a csapattól és épp pár nappal a felvétel elkészülte előtt befejezte doktori értekezését. Természetesen ezekről a témákról is beszélgettünk.

Pozsár Péter 2000-ben még egyetemistaként, fiatal, friss szemléletű alkotótársakkal hozta létre az Újirány Csoportot (melynek egy másik alapítója, Tihanyi Dominika már szintén volt az Auditórium vendége). Ez a csapat eredetileg egyetlen feladatra állt össze, a Millenáris Park tervezésére, mellyel hatalmas sikert arattak. Az elkövetkező években a csoportból kiváltak az építészek, Pozsár Péter pedig Huszár Andrással, Ráday Dáviddal és Bakos Maximmal megalapította a Hello Woodot.

2010-ben indult kezdeményezésük leginkább nemzetközi és hazai alkotótáboraiknak köszönhetően vált ismertté az országhatáron túl is. Itt az építészhallgatók az elméleti oktatás mellett ismét kapcsolatba kerülhettek a kétkezi munkával, a valódi alkotással és természetesen a fával. A projekt nem csak tanított és közelebb hozta egymáshoz a résztvevőket, de időről időre fontos problémákra hívta fel a figyelmet. Emellett számos egyedülálló kezdeményezésük volt, mint amilyen a közösségi műhely megszervezése, vagy épp a Városi Recycling rendezvénysorozat.

Pozsár Péter tervezett is az irodával: több köztéri installáció, emlékmű, tájépítészeti alkotás, kilátó és utcabútor fűződik a nevéhez. Ezekben, csakúgy, mint a tábori munkákban, a fa kapta a főszerepet. Szerkesztőként részt vett több Hello Wood-kiadvány megjelenésében, melyek formájukban és tematikájukban is formabontók voltak. Az alkotótábor életét bemutató kötetek mellett egy Szubjektív Makovecz-jegyzetek című könyvet is kiadtak.

Jelenleg doktori disszertációjának védésére készül, melynek címe: A cselekvő építészet mint a megismerés lehetséges módszertana. A téma természetesen nem új, hiszen – mint a beszélgetésből is kiderül – a Hello Woodban pont ezt a szellemiséget igyekztek megvalósítani.

Az Auditórium a Magyar Építőművészek Szövetségének keddenként jelentkező podcastsorozata, melyben Zubreczki Dávid szakíró, építészeti mesemondó beszélget építészekkel a fenntarthatóságról. A műsor médiapartnere az Építészfórum, ahol a hanghoz képeket, terveket, linkeket és sok más információt találnak az érdeklődők. A podcast a Madaz kiadó gondozásában jelenik meg.

A korábbi adások vendége volt Baló DánielBardóczi SándorCsillag KatalinErő ZoltánFajcsák DénesGolda János, Hartvig LajosKovács Csaba, Molnár BeaNagy CsabaSmiló DávidSoltész NoémiSzabó Levente, Szabó Lilla, Szederkényi Lukács, Takács Ákos, Tihanyi DominikaVitézy Dávid és Zoboki Gábor. A podcast megtalálható az ismert lejátszókban (AppleSpotifyGoogle), az egyes adásokhoz pedig mindig itt, az Építészfórumon találnak hasznos háttéranyagokat a hallgatók.

Zubreczki Dávid

Szerk.: Hulesch Máté