Közélet, hírek

Liget körkép 2018

2018.01.19. 14:35

Ellentétes vélemények, érzékeny téma, "ingoványos talaj" és nemzetközi elismerés - ez mind a Liget Budapest projekt. Az évekkel ezelőtt egymás mellé passzintott két főnév mára negatív kifejezéssé vált, miközben "óriási nemzetközi elismerés" övezi. Az építkezés elkezdődött, célja, hogy a fővárosban egy új múzeumi negyed jöjjön létre, mely egy helyre koncentrálja a kultúrát. Mindebből mi valósulhat meg idén? Tények a Liget Projektről. 

A Liget Budapest Projekt kapcsán tavaly októberben elindult a Városliget táj- és kertépítészeti megújításának első üteme. A Liget parkrehabilitációjának első lépéseként a Szépművészeti Múzeum [Mányi Stúdió] környezete és a Vakok Kertje születik újjá, valamint környező új sportpályákat, illetve egy félhektáros kutyás élményparkot is kialakítanak a munkálatok során.

A parkfelújítás első szakaszában alapvetően újulnak meg a hagyományos parkfunkciók, már részben elkezdődött a közműhálózat cseréje, elindul a közvilágítás bővítése és felújítása, új illemhelyek, kerékpártárolók létesülnek, több hulladékgyűjtőt helyeznek ki és akadálymentesítik a Városligetet.

Mindezekkel párhuzamosan megkezdődik az elöregedett, elhanyagolt faállomány revitalizációja is [persze továbbra is kérdéses, hogy a hirtelen kivágandó fák valóban betegek/életveszélyesek és nem egy új épület útját állják.], a beteg, balesetveszélyes és invazív fajokat eltávolítják, helyettük őshonos és ellenálló fajokat telepítenek a parkba - csaknem 70 darab új fát. Mindezek természetesen a jogszabályi követelményeknél is több vizsgálatot előíró Városligeti Faápolási Protokoll alapján történnek, ami elérhető a Liget Budapest honlapján. Ezekkel párhuzamosan megkezdődik a kitaposott, rossz állapotú gyepfelület felújítása, és az ehhez kapcsolódó öntözőrendszer kiépítése. Az első ütem munkálatai 2018 márciusában fejeződnek be.
Az épületek tekintetében a következőképpen alakul majd a Liget Budapest idei menetrendje. 2017 tavaszán az Állatkerti körúton átadták a Feszl Frigyes tervei alapján készült új pavilonokat [amelyek funkcionálisan több sebből véreznek], míg tavaly novemberben megkezdődött az Olof Palme Ház műemléki restaurálása, mely 2018 végére fejeződik be. 2017 végén az Új Néprajzi Múzeum [Napur Architect építésziroda] kivitelezési munkálatai is elindultak, a páratlan etnográfiai gyűjteménynek otthont adó új épület várhatóan 2019 végére készül el. Mellette, a Dózsa György úton megvalósítandó 800 férőhelyes mélygarázs építése várhatóan az év első felében kezdődhet meg.

A Liget egykori kapuja, a Rondó is visszanyeri régi funkcióját. A tájépítészeti tervek szerint a parkrész jövőbeli szerepe azonos marad az eredetivel: a sétát, pihenést fogja szolgálni, megújulnak a köríves utak, melyeket zöld szigetek fognak körül, a most hiányos kettős fasora pedig újra teljes lesz. A megújult Rondó egyúttal nagyobb hangsúlyt is kap a Liget Dózsa György úti részén, hiszen ezt a területet körülfogja majd a Néprajzi Múzeum új épülete, ezáltal hangulatos közösségi térként „tér vissza” a Liget régi-új kapuja.

2018 elejére befejeződik a Szépművészeti Múzeum felújítása, melynek köszönhetően 72 év után ismét látogatható lesz az impozáns Román Csarnok. A gyűjtemény visszaköltöztetését és a kiállítóterek berendezését követően idén ősszel nyithatja ki újra kapuit az intézmény.

A Liget Projekt keretében bővülő Fővárosi Állat- és Növénykert Pannon Parkjának [Dr. Paulinyi Gergely, Dr. Reith András (Mérték Stúdió), Anthony Gall] alapkövét már letették, a munkálatok folyamatosan zajlanak. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ [Vasáros Zsolt DLA, Narmer Építészeti Stúdió] kivitelezése már a magasépítési fázisban tart a Szabolcs utcában, a munkálatok várhatóan idén ősszel fejeződnek be. A Komáromi Csillagerőd [Mányi Stúdió] rekonstrukciója és bővítése 2018 második felében készülhet el.
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum részeként megvalósuló Magyar Innováció Házának építése év végén kezdődhet meg, ahogy a Magyar Zene Háza [Sou Fujimoto] és az Új Nemzeti Galéria [SANAA építésziroda] munkálatai is idén indulhatnak. Előbbi helyén a volt Hungexpo épületek bontási munkálatai már befejeződtek, utóbbinál a PeCsa bontása az utolsó fázisában tart. Előreláthatólag 2019-ben és 2020-ban készülnek el az épületek.


Összes eddig megjelent cikkünk a témában a Múzeumi negyeg - Liget Budapest dossziéban olvasható.