Közélet, hírek

Mátrai Erik nyerte a Fény Mestere nívódíját

2018.03.29. 12:00

A világításkultúra fejlődését támogató Nívódíjra idén harmadik alkalommal lehetett pályázni. Az idei díjátadó az év egyik legjelentősebb világítástechnikai eseménye volt. A Fény Mestere nívódíját idén Mátrai Erik nyerte Porticus installációjával.

A Fény Mestere - Master of Light 2017 Nívódíj

A Lisys-Project Kft. 2015-ben alapította – a komoly a szakmai elismerés mellett pénzjutalommal is járó – A Fény Mestere – Master of Light Nívódíjat. A pályázathoz idén különdíjak támogatásával csatlakozott a MABE, az MMK ELT és a Provim Kft., de várta zsűri az alkotásokat az ERCO által támogatott Junior Master of Light hallgatói pályázatra is.

A Nívódíjra beérkezett pályázatokat a kiírótól független, hattagú szakmai zsűri értékelte. A zsűri tagjai voltak (ABC sorrendben):

 • Bányai Tamás világítástervező, az első Nívódíj győztes pályaműve világítási koncepciójának megalkotója
 • Csontos Balázs a Vígszínház világítástervezője és világítási felügyelője
 • Haász Ferenc világítástervező, a Madebylight tervezői közösség alapítója, a zsűri elnöke
 • Kádár Bálint a KÉK alapítvány elnöke
 • Somogyi Krisztina vizuális intelligencia-kutató
 • Timóczki-Nagy Márton a tavalyi Nívódíjat megnyerő Healium Decoration képviselője


Különleges helyszínen elképesztő fényinstalláció – a tervező Bányai Tamás

Bányai Tamás az idei pályázattal nem csak mint zsűritag került kapcsolatba. Az első Fény Mestere Nívódíjat jegyző Bányai a díjátadóra különleges fényinstallációval készült. Az Art Quarter Budapest nagytétényi úti egyedi hangulatú termében testet öltött a pályázat célja!

Szakmai alapú döntés

A zsűri négy pályázatot juttatott a döntőbe. Az est folyamán a döntősök 5 perces prezentációban mutatták be pályaművüket, majd válaszoltak a zsűri kérdéseire. A zsűri ezt követően elvonult és megközelítőleg 50 perces tanácskozás után, hozta meg döntését.

Összetett díjazás

A Nívódíj győztese a pénzjutalom mellett utazást is nyert, ugyanakkor a Lisys-Project Kft. felajánlásából idén először az összes döntős is részt vehet egy utazáson, amelyen a vendégek látogatást tesznek a világhírű mulhouse-i Musée de l’Impression sur Etoffes textilminta-múzeumba és megismerkednek a világelső Barrisol fóliarendszereinek gyártási titkaival is.


Díjazottak

A Fény Mestere – Master of Light 2017: Mátrai Erik (Porticus)

"A Porticus 3.1 című munka a Cella Septichora terét teljesen betöltő fényinstalláció. A sötét, füsttel teli térben egy fénypászmákból kialakított virtuális oszlopcsarnok válik láthatóvá. Az oszlopcsarnok beosztása és arányai az ókori templomépítészet formáihoz illeszkedik. Több éve folytatok kísérleteket a térrel és a fénnyel, melyek elsősorban a transzcendencia tapasztalatának megragadását és közvetítését célozzák. A fény fizikai anyagként és térszervező elemként, de szimbólumként is meghatározó az installációban. A Porticus 3.1 című kiállításon a padló és a mennyezet között párhuzamosan futó fénypászmák henger alakot formáznak, az antik oszlopok kannelúrázott struktúráját idézve, s ezekből a fényoszlopokból áll össze az oszlopcsarnok. A tér félhomályba burkolózik, formája és határai nehezen érzékelhetőek, megszűnik mint tér, csak a fényoszlopok erdeje marad. A kiállítótér a szó szoros értelmében szakrális helyszínné lényegül át."

 

A Fény Mestere – Master of Light 2017 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesült:

 • az Arteria Industrial: Szabó Ákos és Szabó Sára (Barnamezős kincs: A wittenbergi armatúra)
 • Csiszár Mátyás, Kalászi Zoltán, Tóth Bálint (Circle Pier Fényinstalláció)
 • a MeetLab: Wolkensdorfer Mátyás, Dankó Barna, Belkovits László (Laser Facade Games 1.0 – Tron)

Fénytechnikai-tervezés megosztott Különdíj:

Borz Kováts Sándor Különdíj:

 • Markó András, Kéry Balázs, Turi Ádám és Zengővári Béla (Rippl lámpa – Kaposvár Vasútállomás Műemléki helyreállításának egyedi lámpái)

Bedécs Sándor Különdíj:

 • Kulcsár Zoltán és Tóth Petra (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Oktatási Épület Fogadótér kialakítása)

Provim Mesterdíj:

 • Arteria Industrial: Szabó Ákos és Szabó Sára (Barnamezős kincs: A wittenbergi armatúra)

A zsűri idén nem adta át a Junior Master of Light díjat és ezzel egyidejűleg felhívta a figyelmet arra, hogy a hallgatók tanulmányaik során nem kapnak elég tág tudást, magabiztos muníciót a fénnyel történő kísérletezéshez.

A díjátadón a technikai hátteret a Forevent Kft., a cateringet a Nem Süti Bisztró biztosította. Az esten színpadra lépett az Élőkép Színház és Juhász Attila jazz együttese.

forrás: sajtóközlemény