építészet : környezet : innováció

Egyetemi lakhatás felsőfokon: a Ludovika Campus

Az idei tanévet már az új kollégiumi szobáikban kezdhették a Nemzeti Közszolgálati Egyetem diákjai. Szeptemberben ugyanis átadták a Finta Stúdió tervezte Ludovika Campus Projekt második ütemét, a 600 férőhelyes, minden mai igényt kielégítő kollégiumot. Tóth Katalin írása, Török Tamás fotói.

A Nagyvárad tér sarkán, mintegy a campus sarokköveként épült fel a két fő szárnnyal rendelkező épület, melynek egyik oldala a szintén felújításra váró Orczy parkra néz, másik, hosszanti oldala a Campus tér korábban hiányzó térfalát biztosítja. A tér másik oldalán épül a kar új oktatási épülete, mely építészeti kialakításában a kollégiummal lesz összhangban. A két épület együtt elegáns felvezetést ad majd a környék legértékesebb parkjának a Nagyvárad tér felől.

NKE Ludovika Campus - építész: Finta József, Szabó Tamás János - fotó: Török Tamás


A kollégium épülete önmagában is egy kapuként működik: a két lakószárny által képzett teresedés a bejárat felé folyamatosan szűkül, mintegy "hazatereli" a kollégiumba érkező diákokat. A főbejárat egy tágas lobbiba vezet, mely a park felől elhelyezkedő büfével együtt egy hangulatos belső kertet zár közre. A földszinten a kiszolgáló- és közösségi terek kaptak helyet: a bejárattól balra találhatóak az igazgatáshoz tartozó irodák, valamint a flexibilisen alakítható multifunkciós terem, míg jobbra a gépészet és a karbantartás helyiségei, valamint a kollégisták számára kialakított mosoda.

homlokzatok


A lakószobákat az épület további öt emeletén helyezték el az építészek, melyekbe a középfolyosós rendszerű közlekedőről lehet bejutni. A kétfős szobákat kétszobás blokkokba rendezték, és minden egyes blokkhoz saját zuhanyzó és vécé tartozik. A folyosók végét az Üllői út felől kellemes méretű teraszok zárják le, melyek nem csak a közlekedőket teszik világosabbá, szellősebbé, de az épület homlokzatának is meghatározó elemeivé válnak. Az esztétikán túl tűzvédelmi szerepük is van: egy esetleges tűz esetén menekítő teraszokként szolgálnak.

NKE Ludovika Campus - építész: Finta József, Szabó Tamás János - fotó: Török Tamás


A kollégium akadálymentes lakószobákkal is rendelkezik, melyek az első emeleten kaptak helyet. Az épület egyébként eddig az emeletig teljesen akadálymentes kialakítású, a tervezésnél figyelembe vették mind a mozgás-, minda látáskorlátozottak speciális igényeit.

Az épület egyes szintjeinek geometriai középpontjában, a két szárnyat összekötő terekben a diákok tanulhatnak, pihenhetnek, ehetnek. Az üvegezett falú térhez két teljesen felszerelt, modern konyha tartozik, melyeket a diákok közösen használhatnak. A tervezés folyamán fontos szempont volt, hogy olyan terek jöjjenek létre, ahol a két szárnyban lakók találkozhatnak, ismerkedhetnek egymással, ezzel is segítve a közösségtudat kialakulását.

NKE Ludovika Campus - építész: Finta József, Szabó Tamás János - fotó: Török Tamás


Az épület funkciója által megkövetelt parkolóhelyeket felszíni parkolóban helyezték el a tervezők, melybe az Orczy út felől beléptető rendszeren keresztül lehet bejutni. A parkolót az Orczy park irányából egy kellemes lejtésű napozódomb takarja el, melyről tökéletes kilátás nyílik a kert halastavára. Az építészek a domb parkoló felőli oldalába helyezték az épületet kiszolgáló gépészet egy részét, valamint egy motorkerékpár-tárolót.

Az épület homlokzata az új oktatási épületénél színesebb, otthonosabb megjelenést kapott: a szálcement burkolat a homokszíntől a barnáig több színben jelenik meg a keleti és a nyugati főhomlokzaton. Ugyanez a burkolat, de már fehér színben jelenik meg a bütükön, a karcsú átkötőgerendákon és a földszint- és az 5. emelet födémének vonalában, mely markáns keretet ad az épület tömegének. 

NKE Ludovika Campus - építész: Finta József, Szabó Tamás János - fotó: Török Tamás


A lendületes vonalú, előretörő párkányoknak köszönhetően az épület homlokzata erőteljes horizontális tagolást kap, ezt ellensúlyozzák az eltérő színű függőleges szálcement panelek, valamint az ablakok közötti osztóbordák.
A Finta és Társai Építész Stúdió tervei nyomán egy minden mai igényt kielégítő, magas minőségű kollégium született, mely mind funkcionálisan, mind megjelenésében nagyban hozzájárul a környék revitalizációjához, és a projekt presztízséhez.

Tóth Katalin

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »