Közélet, hírek

Újabb rozsdaövezeti akcióterületeket jelölt ki a kormány

2022.04.29. 13:04

A lista egy X. és három XI. kerületi projekttel bővült az egykori Láng gépgyár és a Közvágóhíd helyére tervezett nagyberuházások mellett.

Az április 28-i Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amelynek alapján újabb négy azonnali rozsdaövezeti akcióterületet jelöltek ki. Eddig az egykori Láng gépgyár helyén megvalósuló új városnegyed és a Közvágóhíd helyére tervezett City Pearl-projekt alkotta a listát, ami most kiegészült egy X. és három XI. kerületi beruházással. 

A X. kerületi 38334/5, 38334/6, 38335, 38332/8 helyrajzi számú ingatlanokon egy korábban kialakított lakópark fejlesztésére irányuló beruházás megvalósítását tervezik további négy ütemmel, óvoda létesítésével. Ez a Somfa utca, a Ceglédi út és a Hízlaló tér által körülhatárolt terület. 

A XI. kerületben a 3993/4 helyrajzi számú ingatlanon, a Barázda utcában egy folyamatban lévő lakóparkfejlesztés további ütemei valósulnak meg. Ugyancsak ebben a kerületben, a 43903/3 helyrajzi számú ingatlanon, a Fehérvári úton meglévő, vegyes funkciójú ház átalakítása és bővítése esedékes, valamint egy egykori iparterületen önálló, vegyes használatú városnegyed kialakítását is felvették a listára. 

A Portfolio piaci információkra hivatkozva azt írja, hogy a X. kerületi projekt az OTP beruházásában megvalósuló Somfa Liget négy üteme lehet. A XI. kerületi vegyes funkciójú ház átalakítása, bővítése ugyancsak az OTP beruházása lehet, mégpedig a Tetris Ház folytatása, amelynek keretében "egy meglévő vegyes funkciójú ház lesz átalakítva egy vegyes funkciójú, jellemzően üzletekből álló házzá, amit kibővítenek egy vele összeépített, 433 lakásos társasházi szárnnyal". A folyamatban lévő lakóparkfejlesztés az Elite Parkra és további bővülésére vonatkozik: itt a II-III. ütemben várhatóan 464 lakás fog felépülni a Bayer Property fejlesztésében. Az egykori ipartelepen a több mint 40 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlant érintő beruházás a Kopaszi-gáton épülő BudaPart területe.