Épületek/Lakóépület

Rend és fegyelem: egy pesti lakás

1/23

koncepció

?>
koncepció
?>
alaprajz
?>
falnézet
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
?>
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
1/23

koncepció

Rend és fegyelem: egy pesti lakás
Épületek/Lakóépület

Rend és fegyelem: egy pesti lakás

2016.01.28. 18:12
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Batizi-Pócsi Péter, Batizi-Pócsi Gergő

Rend és fegyelem: egy pesti lakás

Tervezés éve:
2015

Építés éve:
2015

Bruttó szintterület:
51 m2

Stáblista

vezető tervezők: Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter /batlab architects/
3legs tables: Studio Nomad

MÉD:

Bemutatjuk, hogyan értelmezte át a polgári miliőt Batizi-Pócsi Gergő és Batizi-Pócsi Péter egy budapesti lakásban. Bár funkcionálisan alig változtattak, az előteret határoló falakat elbontották, a terek kapcsolatát pedig egyedi lámpával erősítették meg. Az eredmény: tiszta fehérség egy kis szürkével vegyítve. 

Az építészek a kiindulás alapjául szolgáló lakás alaprajzán és funkcionális elrendezésén csak némi változást eszközöltek. 

A meglévő előteret határoló falak elbontásával a kiszolgáló funkciókat (fürdőszoba, háztartási helyiség) magába foglaló kubusszerű tömeget olyan helyzetbe hozták, mintha a lakás nagy, egybefüggő közösségi terét osztaná előszobára, konyhára és nappalira. Ezen terek kapcsolatának fontosságát erősíti a három teret érintő egyedi világítás. A konyhában és előtérben készült új padlóburkolat sem vált anyagot, a megmaradó parkettával azonos anyagú burkolat biztosítja a terek vizuális kapcsolatát.



Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
12/23
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert


A szobák ragyogó és tiszta fehérségét a lakás terein végigfutó szürke szalag töri meg, ezáltal a lakás új elemei, a konyhabútor, az előszoba szekrény, a hálóban lévő gardrób, az új fűtési rendszer adta radiátorok, mind egységes elemként kerülnek a lakás tereibe, nem aprózva el azokat.

A batlab tervezői a terv koncepcionális és nagyvonalú gesztusai mellett a részletekre is figyeltek. Ők tervezték a már fentebb említett világítást, a konyhaasztalt, a hálószoba hagyományos fa ajtaját pedig funkcionális okok miatt, új elemekkel ötvözve, tolóajtóvá alakították. Ahhoz, hogy minden az elképzeléseik szerint valósuljon meg, a tervezők a projekt elejétől egészen a kulcsrakész állapotig felügyelték a munkálatokat.

Mivel a batlab szeret más fiatal, kreatív csapattal együttműködni, a Studio Nomad 3legs asztalaival tették színesebbé a monokróm tereket úgy, hogy a lakás fontos üzenete – a rend, tisztaság és fegyelem – végig érzékelhető marad.



Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert
19/23
Székely Bertalan utcai lakás - fotó: Juhász Norbert







Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk