építészet : környezet : innováció

Rendelőintézet - Enying, tervpályázat



III. díjas pályamű - szerzői: Fixek Mónika, Ország Attila, Ovádi Zsolt, Agárdy Melinda, Bálint Katalin

„Enying, Batthyány-kastély és műemléki környezete rehabilitációja” című program keretében új Rendelőintézet pályaművön alapuló építési engedélyezési eljárást megelőző építészeti tervpályázata.

III. díj - 1. pályamű (1.000.000,-Ft)
Ország Attila (MAP TERV Kft.)
szerzői: Fixek Mónika, Ország Attila, Ovádi Zsolt, Agárdy Melinda, Bálint Katalin


nyugati homlokzat
keleti homlokzat

földszinti alaprajz
emeleti alaprajz

 


Tervezési koncepció


Az egész Szabadság tér egységes egészként való kezelése.

Bár a kiírás szerint a tervezési terület határa a 64-es út jelenlegi nyomvonalának nyugati széle, úgy gondoljuk, hogy egy ilyen léptékű beruházás esetén szükséges és lehetséges is újragondolni az egész tér kialakítását.
A 64-es főközlekedési út átlósan szeli át a négyszög alaprajzú teret – ezzel szerencsétlen módon elvágja a kastély épületét az előtte levő tértől, és két rosszul használható területre szabdalja föl a város egyik legértékesebb közterét. A főút - és ezzel az átmenő forgalom - átvezetése a város központján mindenképpen rontja a város tereinek használhatóságát, ezért a legfontosabb tervezési szempontunk az volt, hogy a főút minél kevésbé zavarja a tér életét. A körforgalmú csomópont megépítésével lehetőség nyílik az út nyomvonalának módosítására és ezt a lehetőséget kihasználva, igyekeztünk az utat és az új csomópontot is a lehető legtávolabbra elhúzni a kastélytól. Így a tér közvetlenül kapcsolódik majd a kastély –később önkormányzat – épületéhez és méltó előteret ad Enying egyik legjelentősebb műemlékének.
A tér kertépítészeti tervezésénél nem törekedtünk a klasszicista kastélyhoz illő, korhű – tengelyes, szimmetrikus – kialakításra, hiszen a meglevő településszerkezetbe már nincs értelme olyan új tengelyt behúzni, ami nem vezet sehova. Itt egy korszerű, a burkolt és a zöldfelületek arányos váltogatásával kialakított városi közteret hoztunk létre.
A tér keleti oldalán levő családi házak előtti szervízutat megtartottuk, az út mellett kaptak helyet az új szakrendelő, illetve a már meglevő gyógyszertár, fogorvosi magánrendelő miatt szükséges parkolóhelyek. A parkolóutat északi irányban - a tervezési területen keresztül – meghosszabbítottuk és ezzel összekötöttük a Batthyány utcával. Így a tervezési terület keleti felén kaphat helyet a később kialakítandó mentőállomás.
A Szabadság teret északi oldalon az új Rendelőintézet zárja le. Az épület tömegalakításánál arra törekedtünk, hogy igazi térfal jöjjön létre, ezért a kelet-nyugat tengelyű fő épületszárny a telek teljes hosszát elfoglalja. (A jelenleg itt levő szobrot a Rendelőintézet főbejárata előtti térre helyezzük át).

vélemény írásához jelentkezzen be »