építészet : környezet : innováció

Robot-technológiával működő parkolóház Pesten — Európában az első

Az Akácfa utca 60. számú telken felhúzott új épületben átadták az első ún. robot-technológiával működő parkolóházat. A 341 parkolóhely létesítésének költsége 2,5 milliárd forint.
Építész: Reimholz Péter, Németh Tamás (W6 Kft.)

Bemutatták a sajtónak a Budapesten nem rég átadott első ún. robot-technológiával működő parkolóházat. A beruházás összesen 2,5 milliárd forintba került, és 341 új parkolóhelyet teremt.

Akácfa u. 60.
Akácfa u. 60.
Akácfa u. 60.

 

Nem csupán Magyarországon, hanem Európában is elsőként helyeztek üzembe teljesen automatizált parkolóházat. Az Akácfa utca 60. szám alatt található, ún. robot-technológiával működő létesítmény 2,5 milliárd összértékű beruházás nyomán 341 új parkolóhelyet jelent a fővárosiaknak. Csuhay Attila, a befektetést finanszírozó VIT Nyugdíjpénztár ingatlanbefektetéseit kezelő GPM Kft. tulajdonosa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az épületet bérbe adták ugyan, de 15–20 éves megtérüléssel számolnak. Vokony János, a VIT Nyugdíjpénztár elnöke hozzátette, hogy 15 százalékos hozammal számolnak.

 

robot-technológiás parkolás
robot-technológiás parkolás
parkoló szintek

 

A tizenegy szintes parkolóház alapterülete 721 négyzetméter, ahova hagyományosan csupán 140 autó férne el, ám a robot-technológiával 341 jármű számára van hely. Az autók parkoltatása teljes mértékben automatizált, kezelőszemélyzetet nem igényel. Sőt, a rendszer érzékeli, ha a parkolóházban nem csupán a járművek mozognak, így a sajtótájékoztatón félautomata üzemmódban mutatták be a parkolástechnikát. Csuhay Attila elmondta, hogy a rendszer a Budapesten már működő, automatizált parkolóházhoz nem hasonlítható. Itt egy táv-felügyelt robotrendszer segítségével az autókat mozgatják, míg a már jobban ismert és Európában elterjedt automata parkolóházakban azokat a tálcákat cserélik, amelyekre az autók parkolnak. A robot 60–90 másodperc alatt helyezi el a tárolóban a járműveket, illetve vezeti őket vissza.

 

robot-technológiás parkolás
robot-technológiás parkolás
robot-technológiás parkolás
robot-technológiás parkolás
robot-technológiás parkolás
robot-technológiás parkolás

 

A koreai fejlesztésű rendszer mind hazánkban, mind Európában, teljes mértékben egyedülálló, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten azonban jól ismert válasz a parkolási gondokkal és telekhiánnyal küzdő nagyvárosok számára – mondta a GPM Kft. tulajdonosa.

Az Akácfa utcai parkolóházon kívül, a nyugdíjpénztárnak további beruházásai is várhatóak. Portfóliójában szerepel a budapesti Gül Baba utcában épülő társasház terve, a Gyógyfű utcában egy tizenöt lakásos luxus társasház építése, a Benczúr utcában exkluzív igényeket kielégítő belvárosi apartmanok és irodák felújítása, valamint egy székesfehérvári logisztikai központ is.

• Elhelyezkedés: Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 60.
• Értékesítő: GPM Kft.
• Beépített terület: 5300 nm
• Parkolóhelyek száma: 341 db
• Beruházás összértéke: 2,5 Mrd Ft

Építész tervező: Reimholz Péter, Németh Tamás (W6 Kft.)
Statikus tervező: Volkai János (TM Janeda Kft.)
Épületgépész tervező: Lederer György (Flottbau Bt.)
Elektromos tervező: Rajkai Ferenc (Hungaroprojekt Kft.)
Közmű tervező: Hrustinszky György (Drain Bt.)
Sprinkler tervező: Schalbert Gyula, Hajdú András (Piroplan Kft.)
Úttervező: Nagy Katalin (Nagy és Tsa. Kft.)
Tűzvédelmi szakértő: Mészáros János (MÉB-ART Bt.)
Akusztikai szakértő: Kotschy András (Kotschy Bt.)
Technológiai szakértő: DSS-MP Magyarország Kft.

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »