építészet : környezet : innováció

SANAA - Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa - nyerte el a 2010-es Pritzker díjat

A díj történetében harmadszor fordul elő, hogy japán építészt, illetve tervezőpárost jutalmaznak.

Idén a tokiói székhelyű SANAA Stúdió alapító építészei nyerték a rangos építészeti díjat. Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa 1995-ben társultak, főbb munkáik közt van a Christian Dior Omotesando (Tokyo, 2003) a XXI. századi Kortárs Művészeti Múzeum (Kanazawa, 2004) vagy a New Museum of Contemporary Art (New York, 2007). Legtöbb munkájuk Japánban található, de Hongkongban, Törökországban, Svájcban, Hollandiában, Németországban és - legutóbbi jelentősebb munkájukkal, a Serpentine Pavilion-nal (London, 2009) - az Egyesült Királyságban is állnak épületeik. Folyamatban lévő munkáik és terveik közt két franciaországi és számos egyéb épület szerepel, Spanyolországban, Portugáliában, Kínában és Koreában.

 

SANAA Christian Dior Building Omotesando, Tokio fotó Hisao Suzuki
SANAA New Museum of Contemporary Art New York 2007 fotóo Hisao Suzuki
SANAA New Museum of Contemporary Art New York 2007 fotó H Suzuki
 
21st Century Museum of Contemporary Art Kanazawa Ishikawa 2004 fotó H Suzuki
21st Century Museum of Contemporary Art Kanazawa Ishikawa 2004 fotó H Suzuki
21st Century Museum of Contemporary Art Kanazawa Ishikawa 2004 fotó H Suzuki

 

Kazuyo Sejima 1956-ban született Ibarakiban. 1981-ben mesterdiplomázott a Japán Nők Egyetemén, majd Toyo Ito -nál helyezkedett el. 1987-ben saját irodát nyitott, a Kazuyo Sejima and Associates-t. 1995-ben korábbi alkalmazottjával,  Ryue Nishizawa-val megalapították a SANAA-t. 2000-ben a 7. Velencei Építészeti Biennálé Japán Pavilonjának(City of Girls) kurátora volt. Kazuyo Sejima a Tama Art University és a Keio University vendégprofesszora, és a Princetoni Egyetem Jean Labatut Tanszékén oktat, 2010-ben a 12. Velencei Építészeti Biennálé igazgatója.

 

SANAA  - Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa

 

Ryue Nishizawa 1966-ban született Kanagawa-ban, 1990-ben diplomázott a Yokohamai Egyetemen. 1987-ben a Kazuyo Sejima & Associates alkalmazta.
Társalapítója a SANAA-nak, jelenleg a Yokohamai Egyetem docense.

Lord Palumbo, a zsűri elnöke így idézett az indoklásból: „Azért az építészetért, ami egyszerre kifinomult és erőteljes, találékony és szellemes, de nem túlságosan okoskodó; azokért az épületekért, amelyek a környezetükkel ill. a saját kontextusukkal szinkronicitásban állva a teljesség érzetét és az empirikus tudás gazdagságát sugározzák egy olyan rendkívüli építészeti nyelven, amely egyedi és inspiráló együttműködésben gyökerezik; a figyelemreméltó munkásságért, és az ígéretes jövőbeli tervekért, 2010 Pritzker Díját Kazuyo Sejimának és Ryue Nishizawának ítéljük.”

A 2010-es Pritzker díj zsűrije:
Lord Palumbo, elnök
Alejandro Aravena, építész, Chile
Rolf Fehlbaum, Vitra, Svájc
Carlos Jimenez, professzor, Rice University School of Architecture, USA
Juhani Pallasmaa, építész, Finland
Renzo Piano, Pritzker díjas építész, Olaszország
Karen Stein, író, szerkesztő, USA

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »