Közélet, hírek

Startolnak a DEMO Wood gyerektáborok

1/4

1/4

Startolnak a DEMO Wood gyerektáborok
Közélet, hírek

Startolnak a DEMO Wood gyerektáborok

2018.05.11. 13:30

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Közös útra lép a Hello Wood csapata és a több mint 10 éve kreatív gyerektáborokat szervező DEMO Egyesület: kicsiknek szóló dizájn foglalkozásokat, kreatív napköziket tartanak az új, közös bázisukon, az óbudai Zichy-kastélyban. Első gyerekworkshopjukat május 19-én próbálhatják ki az érdeklődők, de a táborokba is lehet már jelentkezni.

Barkácsolni, alkotni vágyó gyerekeket és szülőket várnak pünkösd hétvégéjén az első DEMO Wood foglalkozásra. A világhíres installációiról és a nemzetközi nyári egyeteméről is ismert Hello Wood mostantól szorosan együttműködik a különböző korú gyerekekre szabott, művészeti foglalkozásokat tartó DEMO Egyesület programjával. A két csapat összebútorozik, az óbudai Zichy-kastély kihasználatlanul álló északi szárnyába költöznek, és ezentúl az új bázisukon, több mint 100 négyetméteren szervezik meg hétvégi műhelymunkáikat és kreatív napközijüket az alkotókedvű 9-18 évesek számára. Az érdeklődők május 19-én már a kastélyban próbálhatják ki a DEMO Wood névre keresztelt program gyerekfoglalkozásait, a filmezéstől kezdve az építészeten, animációkészítésen, formatervezésen át egészen a fotózásig rengeteg izgalmas területtel és szakmával ismerkedhetnek meg az ifjú résztvevők.

A DEMO alkotói gyerektáborai évek óta nagyon népszerűek, az itt szerzett tapasztalatokat a fiatalok a felsőfokú tanulmányaik során is sok esetben kamatoztatni tudták. A szervezőknek ugyanakkor nem az egyetemi előmenetel elősegítése a fő célja, hanem, hogy a kicsik közelebb kerüljenek a vizuális- és tárgyi kultúrához, megtapasztalják, hogyan válhat egy ötlet valósággá, megéljék az alkotás örömét. Ugyanilyen fontos cél emellett az is, hogy a gyerekek a nagy fúrás-faragás közben megfeledkezzenek egy kis időre a zsebükben ott lapuló képernyőről, vagy legalábbis tanulják meg a telefonjukat másra, leginkább filmek, fotók létrehozására használni.


4/4

 

A DEMO gyerektáborai 2007 óta már bebizonyították, hogy ha alkotásról van szó, akkor a kor nem számít: a gyerekek magas színvonalon képesek elsajátítani a dizájn alapvető fortélyait. Kreatív játékokon és szakmai alapú workshopokon, alkotás közben fedezhették fel a saját tehetségüket, miközben a dizájn különböző területein tevékenykedő szakemberek közelebb hozták a tervezés, az építészet és az egyéb alkalmazott művészeti tevékenységek jelentőségét az új generációhoz. Ezt a jó hagyományt a DEMO Wood is tovább viszi.

A DEMO Wood leendő napközijében, táboraiban és a mostani május 19-i workshopján is mindenki az érdeklődésének megfelelően választhat az építész, formatervező, fotó, film, animáció, grafika, ékszer- és divattervezés foglalkozások közül. Tapasztalt, többek között a MOME-n, a Képzőművészeti Egyetemen és a BME-n végzett csapatvezetők segítenek majd a kalapács, a léc, a csavarok, a festékek és ecsetek, valamint a különböző kamerák és fényképezőgépek közötti eligazodásban.


3/4

 

A gyerekek végül learathatják az alkotói munka kézzel fogható gyümölcsét is, ami lehet akár egy dizájnbútor, pavilon, stop-motion animációs kisfilm, egy látványos ékszer-, vagy divatbemutató. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek több esetben is kamatoztatni tudták a táborokban megszerzett tudásukat, nemcsak határozottabbak, céltudatosabbak lettek, de a DEMO résztvevői közül több fiatal is később a MOME-ra vagy a Képzőművészeti Egyetemre nyert felvételt. Ez a tendencia vélhetően a DEMO Wood esetén is megmarad.

Nemcsak a májusi workshopon, de az összes program során a DEMO Wood szervezői nagy hangsúlyt fognak fektetni arra is, hogy a digitális korba beleszületett Z generációs gyerekeknek megmutassák: az okostelefonokon kívül is van élet. A foglalkozásvezetők mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a gyerekeket izgalmas csapatversenyekkel, kreatív feladatokkal, sok mozgással lefoglalják, eltereljék figyelmüket a mobilról, és megmutassák nekik a képernyőszegényebb napok pozitív velejáróit, úgymint a sikerélményt vagy a csapatmunka örömét. Mobiltelefont a gyerekek leginkább csak akkor fognak a táborokban használni, amikor a film - és képalkotó technikák megtanulásával elkészíthetik saját vizuális alkotásaikat.


2/4

 

Május 19-én nemcsak a gyerekek fantáziája szárnyalhat szabadon, mert a DEMO Wood workshopja mellett a Hello Wood és a szintén a Zichy-kastélyba költöző Technika nyitott műhely a felnőtteknek is kedveskedni akar. A kastély építészeti stílusának megfelelően barokk tematikus napot tartanak majd, amely a korszakhoz kapcsolódó dizájn programokat kínál nemcsak a fiataloknak, de minden olyan nagykorúnak is, aki szívesen megtanulná, hogyan lehet a lomjainkat újrahasznosítani, kárpitozni vagy netán barokk lakomát csapni.

Az év további DEMO Wood programjai:

  • Nyári napközis táborok a Zichy-kastély északi szárnyában (Óbuda, Fő tér 1.): 2018. július 2-6. és július 9-13.
  • Gyerektábor Királyréten 9-14 éveseknek: június 25-30.
  • Kamasztábor Csopakon 14-19 évesekeknek: július 31. - augusztus 5.

Május 19. szombat Hello Barokk! a Zichy-kastélyban - gyerek és felnőtt programok részletei és díjai ittés itt, Facebook esemény itt. Jelentkezés: demotabor@gmail.hu

Forrás: Sajtóközlemény

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk