építészet : környezet : innováció

Szálloda a Clark Ádám téren

Egy elveszett pályamű bemutatása
Építész tervezők: Horváth Lajos, Molnár Tibor (KÖZTI Zrt.)

A "Szálloda a Clark Ádám téren" tervpályázatra elkészítetette pályaművét - többek között - Horváth Lajos és Molnár Tibor is, azonban a postán feladott csomag elkallódott, s így nem érkezett meg határidőre. A tervezők a versenyben így nem indulhattak - a posta a feladási díjat megtérítette, valamint ennek kétszereseként kárpótlást fizetett -, de pályamunkájukat közzé kívánják tenni.

A pályamű bemutatása
Építész tervező: Horváth Lajos, Molnár Tibor (KÖZTI Zrt.)

szálloda terve a Clark Ádám térre, Horváth Lajos és Molnár Tibor munkája
szálloda terve a Clark Ádám térre, Horváth Lajos és Molnár Tibor munkája
szálloda terve a Clark Ádám térre, Horváth Lajos és Molnár Tibor munkája
szálloda terve a Clark Ádám térre, Horváth Lajos és Molnár Tibor munkája
szálloda terve a Clark Ádám térre, Horváth Lajos és Molnár Tibor munkája
szálloda terve a Clark Ádám térre, Horváth Lajos és Molnár Tibor munkája

részlet a műszaki leírásból
(a teljes leírás csatolva)

Beépítés, tömegképzés, városképi megjelenés, környezet kialakítás

A terület jelentőségét és helyzetét, meghatározó „motívumok” pozicionálják: Lánchíd, Alagút, a körforgalom, a Királyi Vár, a Várhegy, a Duna látványa. Jelentős a rálátás a pesti oldalról is.
A tér felé íves záródású háromszög alakúvá vált telket két oldalról tűzfalak határolják. Ilyen értelemben főhomlokzata, utcaképi megjelenése egy diagonális nézettel meghatározható. A szomszédos épületekhez igazodó párkánymagasság az adatok alapján 22-23m. Ez a körülmény lehetőséget biztosít egy fszt.+5emeletes+tetőtér beépítéses épület elhelyezésére, melyben a kiírásban meghatározott program, - ha kissé szűkösen is, - de reprezentatív módon elhelyezhető, különösen ha a pinceszintek lehetőségét is figyelembe vesszük.

Építészeti koncepciónkat a folytonosság igénye szerint határoztuk meg, amely reményeink szerint egy környezetével harmonikus kapcsolatban álló korszerű, kommunikatív, figyelemfelkeltő az építtető elvárásait is tükröző épületet eredményezhet.
Az épület tömegét úgy alakítottuk, hogy a Fő utca torkolatánál hagyományokból eredeztetett korszerű lezárást kapjon a tér és a kilátás felé pedig teljes magnyitást a környezeti értékek integrálásával.
A földszinten a tér felől íves árkádos rávezetéssel alakult ki a reprezentatív főbejárat, vizuális kapcsolatban a belső térrel. A tetőtéri szinten NOBU stílusú étterem nyílik, panoráma terasszal és galériával, amely a kilátást a Várhegy felé is megnyitja, a felülnézetet pedig látványosan értelmezi.
A tetőteraszt a tér felé biztonságérzetet adó kellemes hangulatú széles növénysáv szegélyezi, míg alatta a nyitott homlokzaton a vendégszobák síkja előtt átszellőzött hézaggal hő- és zajvédő üvegpajzsot feszítettünk ki energiatakarékosság és a környezeti zajterhelés kiszűrése céljából.
Esti hangulatban az él-világított üvegpajzs a pesti oldalról is kellemes, figyelemfelkeltő látványt nyújthat a környező forgalom rendjének zavarása nélkül.
A szálloda és a Clark Ádám tér környezetének kiszolgálása tekintetében véleményünk szerint különösen fontos szerepe lehet a Sikló előtti Sikló utca, Lánchíd utca és Lánchíd köz által határolt területnek.

A hely szelleméből fakadóan is egy könnyed, laza megfogalmazású, teljes területén üveggel fedett télikertben elhelyezett idegenforgalmi központot javaslunk, amely informálna, szervezné és propagálhatná a környék idegenforgalmát, a transzparens vizuális kapcsolat erősítése mellett télen-nyáron egyaránt. A terület műemléki kutatása után, alatta mintegy három szinten fedett parkolóhelyek alakíthatók ki. A „0” km érintetlenül hagyása mellett. Gyalogos aluljáró létesítésével pedig a szemben levő oldallal ill. a szállodával is közvetlenül összekapcsolható lenne.
A Lánchíd utca és a rakpart közötti területen a meglevő felszíni parkolóhelyek és az értékes növényállomány megőrzése mellett szintén háromszintes mélyparkoló kialakítását javasoljuk, a kialakult igényeknek megfelelően. Fentieken túl a térre néző szomszédos házak tatarozása, felújítása is sokat javíthatna a környék látványértékén.

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »