építészet : környezet : innováció

Szombathelyi színházpályázat

I. díjban részesült
10. számú pályamű
szerzője: Zsuffa és Kalmár Kft.
tervezők: Kalmár László, Zsuffa Zsolt  

I. díjban részesült
10. számú pályamű
szerzője: Zsuffa és Kalmár Kft.
tervezők: Kalmár László, Zsuffa Zsolt  
szakági tervezők: Strack Lőrincz, Fejes Tamás, B. Arató Éva, Harsányi Csaba, Wettstein Miklós
munkatársak: Fazekas Katalin, Kanyó Mihály, Nagy Gábor, Rehus Szilvia, Rose Balázs

 

 
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
 
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
Szombathelyi színházpályázat - Zsuffa és Kalmár
 

 


Részletes bírálat

A pályamű az SZTK elbontását javasolja az általa is elismert városképi, építészeti értékei ellenére. A bontást épületszerkezeti, épületfizikai, gazdaságossági szempontokkal támasztja alá. Okfejtése meggyőző.

A Művelődési és Sportház épülete mellett egy karakteres épületet hoz létre, melynek elhelyezésével, alaprajzi kialakításával, tömeg- és homlokzat-formálásával egy új városi agorát alakít ki, melynek külső kapcsolatai jól megoldottak, konkrétak és funkcionálisak.

A két épület közti térről nyílik a színház főbejárata, színészbejárata, a külön tömegbe elhelyezett kávéház étterem terasza. Előnyös az a javaslata, mely az oldalszínpad megnyithatóságával szabadtéri színház lehetőséget is biztosítja. Az új városi fórumot szervező, a teret körbeölelő szalagszerű alacsonyabb épületszárny emberléptékűvé szelídíti a funkciójuk miatt nagyobb épületek együttesét. Térképzési és városépítészeti-építészeti szempontból meggyőző az a javaslata, amely a Sportház épületének bejáratával szemben helyezi el – önálló épületben, ütemezett építés lehetőségét is felkínálva – az éttermet: az így létrejött jó arányú, zárt városi tér a Sportház épületét új kontextusba helyezi, megszüntetve a jelenlegi, a szemközti lakóház-sorig terjedő, léptéktelen „térség” szituációt. A sokszínű építészeti környezetben megjelenő ház jellegét a nyugodt tömegformálás, a homlokzatképzését a belső funkciók kivetülése, a felfelé légiesebbé váló kőburkolat határozza meg, mely összességében tovább gazdagítja a Március 15. tér városépítészeti, építészeti  karakterét.

A pályázó a színház épületét a Szelestey – Honvéd utcai tömb folytatásaként, a Honvéd utcával párhuzamosan, azzal térfalat alkotva helyezi el, kihasználva a Szelestey László utca átfordulását a Március 15. tér irányába. A nagyméretű háromszög alakú tér déli részét gépjármű közlekedési terület foglalja el. (a körforgalom, Szelestey u. Honvéd u.) A fennmaradó térrész kialakítására tett fásítási-parkosítási javaslat nem kiérlelt. Ebből a nagyméretű térből nyílik ÉK irányban az MSH és a színház épülete közötti kialakított agora, melynek kapcsolata a Pelikán parkkal előnyös. A város (Fő tér) felől érkező gyalogos közlekedési fő iránnyal a pályamű nem foglalkozik. A színház főbejáratának kijelölése bizonytalan. Az épületegyüttes gazdasági kiszolgálása jól megoldott.

A pályázó a színház tervezésekor egyszerű, tisztán szerkesztett, megfelelően működő funkcionális kapcsolatokkal, jól használható tereket alakított ki. Az alaprajzi elrendezése funkcionális kialakítás nagyvonalú, a kiírásban rögzített alapterületi követelményeket optimális módon teljesíti.  Azonban a tervezett mélygarázs, valamint az étterem kávézó a javasolt tervezési területből kinyúlik. A színész étterem és a közönség büfé gazdasági feltöltése megoldatlan.

A mélygarázs közvetlenül kapcsolódik a színész és a színházi előcsarnokhoz. Az előcsarnok minden szintje nagy felületen megnyílik az agora felé.

A díszlet beszállításra Honvéd út – patakparti útvonalat választotta. A Gyöngyös-part melletti út egyirányúsírásával a 18-as Honvéd út zavarása nélkül, a nagy-járművek fordulási sugarának biztosításával történik. Vizsgálandó a maglévő és megtartandó kerékpárút forgalmának elvezetése. A díszletek a kamionról rámpaszinten szállíthatók be a hátsószínpadra, illetve oldalszínpadra és a raktárba.

A színpadrendszer kialakítása példás. Az oldalszínpadot meg tudja nyitni az MSH felé kialakítható szabadtéri színház felé. A stúdiószínpadot az oldalszínpad fölé helyezi, az ugyanazon a szinten kialakított próbatermek – közös – kiszolgáló hangstúdióval rendelkeznek. A színészforgalom kialakítását rövid megközelítési útvonalak jellemzik. A pályaművet tiszta, logikus technológiai funkciók és a programnak megfelelő alapterületek jellemzik.

A színházépület funkciói letisztultak. Az új épület telepítésével az épületek között lévő területen egy új több funkciós agora kulturális közterület jön létre. A térre nyíló oldalszínpad szabadtéri színpadként használható, sokoldalúvá téve a tér funkcióját. A megoldással nem a hagyományos városi tengely szerveződik újra, hanem a tengely útjai egy új kulturális területbe futnak be.

A pályamű a volt SZTK épületének elbontása mellett dönt. Érvelésében kifejti az épület hő- és vízszigetelési, akusztikai tulajdonságai sem a kornak, sem az új funkciónak nem felelnek meg csak az épület szerkezeti vázát lehet megtartani. Az előre vetíthető megtakarítást tovább csökkentik az egyéb, a megtartott vázhoz való igazodásból fakadó többletköltségek, így a szerkezet megtartása aránytalanul kis költségmegtakarítást eredményez, aránytalanul bonyolult műszaki megoldások mellett.

A pályamű az egyik legkisebb alapterületen, alig több mint 11.500 m-en valósítja meg a tervezési programot. A 98 férőhelyes mélygarázs szintje –4,05 m, a pinceszint nagyobbik részének szintje pedig –5,40 m. A műszaki leírásban olvasható ütemezési javaslat szerint a színházépület önálló ütemben épül meg, de a külön épületben elhelyezett étterem-kávéház-kiállítótér külön is megépíthető.

A pályamű a csapadékvíz hasznosítását javasolja, tárolóval zöldfelület locsolásra. Hőellátás, hűtési ellátás talajszondákkal történik, kondenzációs kazán kiegészítéssel. A szellőzést több különálló hővisszanyerős rendszerrel biztosítja.

Gazdaságos, kis környezetterhelést adó kialakítást javasol.             

A pályaművet a Bíráló Bizottság 8.500.000.- Ft összegű 1. díjban részesítette.

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »