építészet : környezet : innováció

Teljes átalakulás - egy régi ház új élete

Mit lehet kihozni egy sátortetős, típus kockaházból, ha bővíteni szeretnénk, méghozzá jelentős mértékben? Ezzel a feladattal szembesült Paládi-Kovács Ádám, aki a beépítési kötöttségek ellenére karakteres, modern otthont tervezett a budaörsi helyszínre, egy szinttel megnövelve és teljesen átformálva a régi épületet.

Az eredeti családi ház az 1970-es években épült, majd 1998-ban felújították, ez főként az épület újraszigetelését jelentette. A mostani tulajdonos szeretné bővíteni a meglévő épületet, viszont a telekméret miatt csak felfelé terjeszkedhettünk, mivel az épület teljesen kihasználja a területre megadott építési helyet. Ráadásul a ház jelen pillanatban nem tartja a szükséges oldalkert távolságot sem, a jobboldali telekhatárra szinte teljesen ráépült. Az átalakítás során a 90-es években engedély nélkül az oldalkertbe épített bővítményt (előszoba-télikert) elbontjuk,   az így kialakuló oldalkert távolság már megfelel a hatályos építési előírásoknak, így az átalakított tömeg a meghatározott építési helyen belülre kerül.

 

Meglévő déli homlokzat
Meglévő déli-keleti homlokzat
Meglévő északi homlokzat
 

 

A tervezett átépítésnél az épületet két fő részre osztottuk a területek fő funkciójának megfelelően: közösségi–nappali, illetve privát–éjszakai zónákra. A társasági, családi együttlétet biztosító közösségi központi zóna a földszinten maradt, itt helyezkedik el a nappali, az étkező, a konyha és az előszoba. A privát zónát az emeleten alakítottuk ki. A nappalit a mellette lévő szoba hozzákapcsolásával megnagyobbítottuk. A konyha és az étkező közötti fal megbontásával a két helyiséget összenyitottuk, de egyéb tekintetben változatlanul hagytuk a földszintet, a meglévő fürdőszobával egyetemben.

 

Látványterv, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
Látványterv, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
Látványterv, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
 

 

Az emeletre felvezető lépcső a megnövelt méretű nappaliból indul és az emeleti közlekedőbe érkezik. Itt négy szoba kapott helyet, fürdőszobával, gardróbbal és külön wc-vel. Az emeleti szobákhoz fedett kilépők, teraszok kapcsolódnak. A földszinti teraszt az épületszerkezethez kapcsolódva pergolával fedtük le. Az épület alatti pince tárolásra, illetve a nagy terasz alatti tároló a gépkocsik beállására szolgál. Míg a kerti oldalon kitűzött célunk az volt, hogy minél jobban megnyissuk az épület, mintegy összekössük a külső-belső tereket, addig az utcai homlokzatot igyekeztünk – megrendelői kérésre is – zártra tervezni.

 

Déli homlokzat, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
Északi homlokzat, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
Keleti homlokzat, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
 

 

A ház formálásánál arra törekedtünk, hogy az átépítés során egy egységes egészként megjelenő új, kívül-belül korszerű, jól használható, modern épület születhessen. A meglévő - utca felől földszintes - épület a telek lejtése következtében a hátsó kert felé megemelkedik és a hozzáépített teraszépítmény az eredeti tömegről leválik. Az épület újraformálása során ezt a vizuális különállást igyekeztünk megszüntetni. A házat a teraszt lefedő pergola építménye foglalja keretbe, megadva a szükséges árnyékolást, ugyanakkor nem engedi a teraszt formailag leszakadni a fő tömegről. A házat kívülről tiszta fehér színű vakolat borítja, mindenféle hivalkodástól mentesen. Az épület szépségét a letisztult, egységes megformálás adja. A nyílászárók fa szerkezetű ajtók és ablakok, sötétbarna színben. A tetőt szürke korcolt fémlemezfedés borítja.


Családi ház, Budaörs

Paládi-Kovács Ádám

vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
építész munkatársak: Szilágyi Balázs
tartószerkezet: Pável Gyula, Pásztor István
épületgépészet: Szalóky László
elektromosság: Gali Csaba
generáltervező: Paládi Építész és Mérnök Kft.
tervezés éve: 2010-2011
kivitelezés éve: várhatóan 2011-2012
bruttó szintterület: 255 m2
beruházási költség: 40 M Ft

18 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »