építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Térélmény és felfedezés 330 négyzetméteren

Egy kétgyermekes fiatal pár új családi házának komplett belsőépítészeti tervezéséért kapta második Az Év Lakberendezője díját idén Német Ágnes Csilla. Az enteriőrtervező még a végleges építészeti terv elkészülte előtt csatlakozhatott be a tervezési folyamatba, így eredményesen tudtak az építésszel együttműködni, hogy modern, tágas, élhető tereket hozzanak létre a megbízók számára.

Az építészeti tervek nagyon inspirálóak voltak, egy különleges térélményt nyújtó, kétszintes ház tervezése kezdődött el. Ideális időpontban kapcsolódtam be, még a végleges építészeti terv előtt, ezért lehetőség volt falak és tartópillérek áthelyezésére a nappali-konyha terének jelentős bővítéséhez, hogy nagyobb ülőgarnitúra és konyhasziget férjen el bárszékekkel. Így az engedélyezésre beadott terveken már minimális korrekcióra volt szükség a további tervezéshez.


nappalifal tv-vel - családi ház - építész: Horváth Sándor - enteriőrtervező: Német Ágnes Csilla - fotó: Székely Péter


A ház középső részében helyezkedik el a családi közös élettér, mely nagy üvegfallal kapcsolódik a teraszhoz és kerthez, míg a ház első felében az előtér van a vendégszobával. A hátsó közlekedőről nyílik a háztartási helyiség, szülői fürdő, gardrób és hálószoba kertkapcsolattal, nagy üvegfronttal. Elegáns, világos tér fogadja a belépőt, színes üvegfallal –benne rejtett ajtóval, s előszoba szekrénnyel- és az emeleti galériáról függeszkedő design lámpával, melynek párja az étkezőasztal felett kapott helyet. E különleges lámpatestek fiatal magyar iparművész alkotásai.

A világos tölgy fapadló –minőségi magyar gyártmány- az egész házban egységesen jelenik meg. Két helyen került bele nagyméretű, 120x120 cm-es greslap, a konyhapultok között –így minimális fuga látszik-, és egy trapéz alakú betét az előtérben, a bejáratnál. Erre rímel a két trapéz formájú puff is, melyből az alacsonyabb a gyerekeké, a magasabb a felnőttek ülőméretében készült.
A lebegő lépcső egy új, kenhető, kopásálló dekor-beton felületet kapott, mely stílusos, s színben és anyagában is tökéletesen illeszkedik e fiatalos, modern otthonhoz. A mellette lévő koptatott hatású, impregnált, egyedi tapétával, süllyesztett lépcsőmegvilágító lámpákkal és pontmegfogásos víztiszta üvegkorláttal tökéletes egységet alkotnak, s a földszinti tér különlegességei lettek. Eredeti és kreatív lehetőséget nyújtanak ezek a grafikai tapéták, hiszen tetszés szerint variálhatók a minták és színek, ugyanakkor időtállóságot sugallnak.


nappali látványfal, lépcsővel - családi ház - építész: Horváth Sándor - enteriőrtervező: Német Ágnes Csilla - fotó: Székely Péter


A nappali-étkező-konyha impozáns, galériás terébe érve nagyvonalú eleganciát érzünk, hívogató, otthonos társalgóval, könnyed étkezővel, jól funkcionáló konyhával és bárszékekkel, nagyméretű művészeti alkotással, világos térrel, a színek egyensúlyával találkozunk. A nappalifalon a tv és a biokandalló került elhelyezésre, a kandalló miatt gipsz előtétfallal, mely alul-felül ledfényt kapott. A nagy sarokgarnitúrán kényelmesen lehet beszélgetni a családdal és a barátokkal, a kerek asztalkák, a természetes függönyök és szőnyeg tovább lágyítják az összhatást. Egy igényes, modern otthon kialakításakor fontosnak tartom a kortárs alkotások megjelenését. E minőségi ház nappalijába is bekerült egy nagyméretű alkotás. Csodálatosak a hatalmas üvegfalak a kertre, s hamarosan megérkezik a terasz Tectona Grandis ülőgarnitúrája is. 

A nagy konyhaszigetnél mindig együtt van a háziasszony a nappaliban tartózkodó családdal, s bármikor kitekinthet az udvaron játszó gyerekekre is, főzés vagy konyhai előkészület közben. Az elegáns, minimalista konyha, a grafit-szürke konyhafallal azonos színű technikai kőpultot kapott a szigetre, melynek belső és külső frontja selyemfényű fehér. A nagy légtér miatt a páraelszívó pultba süllyesztett, így lehetőség nyílt egy finom vonalú, nagy méretű, minimál függesztett lámpa elhelyezésére a sziget fölé. A konyhafal különlegessége a becsukható ajtófront, mellyel egy pillanat alatt eltüntethető a nagyobb főzési előkészület az étkezés idejére. Az ehhez szükséges vasalat nagyobb helyigényű, mint a konyhapult mélysége, ezért a mögötte lévő helyiségbe is bekúszik, hogy inkább a szekrényből vegyen el helyet, mint a konyha-nappali teréből. A modern, kihúzható étkezőasztal fehér, karcálló üveglapjával, a hozzá illő grafit-szürke székekkel és lámpával, időtálló, könnyed eleganciával vannak jelen e térben.


közlekedőben síkban záródó, rejtett zsanéros, kifutó tokos, festett ajtók - családi ház - építész: Horváth Sándor - enteriőrtervező: Német Ágnes Csilla - fotó: Székely Péter


A passzívház jellegű épület mennyezet fűtés-hűtéssel rendelkezik, ez magyar tervező- és gyártó cég terméke. Az általános világítást irányított, modern, süllyesztett lámpák biztosítják, a hangulatvilágítást pedig a lednútokban elhelyezett ledszalagok adják, mellyel minden szoba rendelkezik.A falak mindenhol TRILAK törtfehér festést kaptak. Az egész házban a nagyvonalú, modern eleganciát erősítik a tokmagasított, rejtett zsanéros, síkban záródó, gyönyörű, festett beltéri ajtók. 

A szülői hálószoba fiatalosan elegáns színeit, tapétáját nagyon szeretik a tulajdonosok. A rejtett világítás lehetőséget nyújt a fénnyel való játéknak. A természetes függönyök és szőnyegek, a mindig friss vágott virág, az éjjeliszekrényeken található családi fotó, mind a meghittséget szolgálják. A külön gardrób helyiségben mindkét szülő kényelmesen tud öltözködni. Fürdőszobájuk selyemfényű, fehér, nagy méretű falicsempét és szürkés-mogyoró, famintás greslapot kapott, sok világítással, beépített fénysávlámpával, hiszen ennek a helyiségnek nincs ablaka, a friss levegőt, szellőzést a gépészeti rendszer biztosítja. A mosdószekrény pultja és oldala dekor-betonnal lett bevonva, melyre nagy méretű VILLEROY&BOCH mosdókagyló került KLUDI Balance csapteleppel. A kádnál és a zuhanyzóban falsík alatti csaptelepek vannak kézi zuhannyal, a kádhoz perembe süllyesztett gégecsővel. A zuhanyzó üvegfalat és burkolható vonallefolyót kapott. A külön háztartási helyiség jó szolgálatot tesz, sok funkciós helyiség lett a földszinten.


szülői fürdőszoba - családi ház - építész: Horváth Sándor - enteriőrtervező: Német Ágnes Csilla - fotó: Székely Péter


A gyerekek birodalma az emeleten van, kis koruk ellenére –vagy éppen azért-, remekül közlekednek az egyenes lépcsőfeljárón. Mindkét gyereknek komplett apartmanja van, szobával, gardróbbal, fürdőszobával. Szobáikat óriás, színes poszterfalak díszítik, mindkettőjük egyéniségének megfelelően. Fürdőszobájuk finom színekkel, különböző mintájú 3D fehér csempékkel, s azzal azonos mintájú, pasztell színű bútorfronttal készültek. A mosdópultok dekor-betonnal festettek, a csaptelepek a különlegesen finom designt képviselő KLUDI Balance típusúak, a kádnál falsík alatti elrendezésben. 

Ebben az otthonban minden a terv szerint valósult meg a tulajdonosok legnagyobb megelégedésére és örömére, amiben nagy része volt a kiváló kivitelező csapatoknak is, hála nekik a lelkiismeretes és szép munkáért. A funkcionalitás nagyon fontos igény volt megrendelő és tervezői részről egyaránt, s emellett a harmónia és a gazdag részletek is megvalósultak amelyekre vágytak. Elmondásuk szerint lelkesen fedezik fel nap mint nap a grafikai tapéta részleteit, a dekor-beton változatos felületeit, a kőpult természetes szépségét, a festmény lendületes vonalait, a design lámpa ötletességét, s a rejtett fények hangulatát. Egy olyan reprezentatív, modern otthon született, mely térélményt és felfedezést nyújt a család minden tagjának.

Német Ágnes Csilla

 

vélemény írásához jelentkezzen be »