Nézőpontok/Vélemény

Tervtanács előtt az V. kerület, Semmelweis utca 21. alatti új épület terve

1/10

1/10

Tervtanács előtt az V. kerület, Semmelweis utca 21. alatti új épület terve
Nézőpontok/Vélemény

Tervtanács előtt az V. kerület, Semmelweis utca 21. alatti új épület terve

2005.12.18. 23:00

Tervező: Építészlabor

December 13-án összevont fővárosi és műemléki tervtanács tárgyalta a Semmelweis utca 21. alatti új épület elvi építési engedély tervét, amit tervezőként az Építészlabor (Grand Gabriella, Gyüre Zoltán, Sajtos Gábor), designkonzulensként Z. Halmágyi Judit jegyez. A helyszínen jelenleg egy háromszintes klasszicista ház található, a földszinten az Eklektika Caféval.

Az épület tulajdonosa az új ház földszintjén éttermet, az első emeleten irodahelyiségeket, a további négy szinten és a tetőtérben nagy alapterületű lakásokat szeretne létesíteni. A tervezők a homlokzatot art deco-utánérzetként fém, üveg és kő kombinációjaként vázolták, lamellás üvegbetétekkel, mögöttük teraszokkal.

A tervtanács tagjai alapvetően üdvözölték a ház tervét, kiemelve, hogy az utóbbi időben tervtanács elé került lakóház-tervek "borzalmasan rossz" minőségével szemben örömteli jó minőséget és nagy alapterületű lakásokat látni. Ugyanakkor megvizsgálandónak tartják, hogy a meglévő épület bontható-e avagy esetleg műemléki védelmet érdemelne (s Arnóth Ádám elnök hangsúlyozta, hogy jó lenne, ha már a tervtanácsi bemutatók előtt tisztázni lehetne ezt).

A tervtanács számára nem volt teljesen egyértelmű, hogy az új épület a szintterületi mutatóknak és beépítési lehetőségeknek teljes mértékben megfelel-e (Sajtos Gábor pontosítása szerint a szintterületi mutató alatta marad a megengedett 5.5-nek). A tervtanács kétségeinek adott hangot azügyben, hogy a homlokzat illeszkedik-e a környezethez, de arra az álláspontra jutott, hogy jó minőség esetén a környezettől való elütés megengedett lehet. Sajtos Gábor hangsúlyozta, hogy az utcában nemcsak a vakolt homlokzatok, hanem a kő és az üveg is megjelenik, valamint a tervezett épület visszahúzott teraszaival indirekt módon a lyukarchitektúrára reflektál.

Mivel a terv még képlékeny állapotban van, a részletekre kértek hangsúlyt fektetni (például a parkolási lehetőségek megteremtésére és a zöldterület biztosítására), és arra, hogy az épület mögött húzódó középkori várfalhoz való viszonyt jobban dolgozzák ki a tervezők.

 

1/10

2/10

3/10

4/10

5/10

6/10

7/10

8/10

9/10

 

 

Építészet: Építészlabor
Tervezők: Grand Gabriella, Gyüre Zoltán, Sajtos Gábor
Konzulens: Z. Halmágyi Judit 

 

sn.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk