Épületek/Középület

Tschuggen Berg Oase wellness-központ

1/6

fotók: Enrico Cano

<em>fotók<strong>: </strong>Enrico Cano</em>
<em>fotók<strong>: </strong>Enrico Cano</em>
1/6

fotók: Enrico Cano

Tschuggen Berg Oase wellness-központ
Épületek/Középület

Tschuggen Berg Oase wellness-központ

2007.08.16. 09:49

Építész: Mario Botta, Lugano, Svájc

Arosa gyönyörű fekvését a hegyekkel körülvett természetes medence adja; itt az ember mindig is folyamatos kapcsolatban állt a természettel. A szállodához kapcsolódó új Berg Oase (hegyi oázis) a hegyek lábánál egy parkban áll szabadon. Igyekeztünk olyan épületet létrehozni, amelyre nem az építés a jellemző, hanem az új elemek megjelenése, melyek a természet folytatásaként is felfoghatók (pl. mesterséges fák jelképezik a környező tájat). A funkcionális részek nagyrészt a föld alatt találhatók. A talajba süllyesztett terek a geometrikus vegetáció által kijelölt színpadként működnek.

A környezet arra késztetett bennünket, hogy vizuális hatásokkal dolgozzunk, miközben teljes mértékben figyelembe vettük a szomszédos falu jellegét. Az épület tömege eltűnik a földben és csak a növényzet, valamint a „mechanikus antennák“ jelennek meg a felszín felett.
A belső tér a lejtőt folytatva teraszos kialakítású. A megrendelő által kívánt elemekből összeálló alaprajz maximális rugalmasságot ad a különböző funkciók elhelyezésére.

A Berg Oase egyes területeit a természettel való kapcsolat határozza meg leginkább. Fontos elemek a természetes bevilágítást biztosító technológiai „fák“, melyek biztosítják a különleges rálátást a tájra. Éjszaka a mesterséges fényeken keresztül az épület belső életébe is bepillantást engednek és meseszerű jelleget adnak a területnek.

A belső tér alsó szintjén találhatók a fitnesz termek, a kiszolgáló terület egy része és az erre az emeletre kívülről megérkező vendégek öltözői. A felső szinten vannak a kezelőhelyiségek, a kozmetika, az uszodatechnika, a szolárium, a fodrászat, az üzletek, a wc-k és a raktárak. A második emeleten helyeztük el az üveghidat, amely az épületet a szállodával összeköti, és itt van a wellness-központ, a szauna a pihenővel, a recepció, a dolgozók helyiségei, az öltözők és a wc-k. A harmadik szinten található az uszodakomplexum és a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségek. Az épületen kívül, a természetbe ágyazva helyeztük el az uszodából is megközelíthető kültéri szaunát, a szoláriumot és a medencét.

Az új épület üvegátjárón, azaz egy ún. „építészeti promenádon“ át közelíthető meg a szállodából. A már meglévő szállodához és a tájhoz való kapcsolódást a levélszerű bevilágítókon kívül egy természetes kőből rakott fal is biztosítja, és elbújtatva itt helyeztük el a parkolókat is.

fotók: Enrico Cano

 

<em>fotók<strong>: </strong>Enrico Cano</em>
1/6
fotók: Enrico Cano

6/6

2/6

3/6

4/6

5/6


Tschuggen Grand Hotel, Arosa, Svájc

Megrendelő: Tschuggen Grand Hotel
Építész: Mario Botta, Lugano, Svájc
Studio arch. Mario Botta
Via Ciani 16
CH-6904 Lugano
Munkatársak: Marco Strozzi, Davide Macullo, Nicola Salvadé, Carlo Falconi, Eleonora Castagnetta
Projektmenedzsment és szerkezettervezés: Fanzun AG
Elektromos tervezés: Bühler + Scherler AG
Világítás: Jürgen Haecker
Fűtés és szellőzés: Hans Hermann
Akusztika: IFEC Consulenze SA
Medencék: Schneider Aquatec AG
Homlokzat: REBA Fassadentechnik AG
Szauna: Klafs
Vizes helyiségek: Felix Marco
Terv: 2003
Kivitelezés: 2006
Alaperület: 5300 m2
Teljes terület: 27.000 m2
Anyagok: fa (kanadai juhar), kő (fehér gránit)

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk