Épületek/Középület

Új tornaterem, Kossuth Zsuzsa Általános Iskola – Bicske

1/13

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/13

Új tornaterem, Kossuth Zsuzsa Általános Iskola – Bicske
Épületek/Középület

Új tornaterem, Kossuth Zsuzsa Általános Iskola – Bicske

2008.02.13. 11:27

Helyszín a Batthyány-kastély kertjeTervező: Frangepán Építésziroda Hendel Judit, Laczkovics János, Laczkovics László

Egy meghívásos pályázat elnyerése után három lépcsőben, nagy szünetekkel 2001–2003 között terveztük a házat, mely másodszori közbeszerzéses verseny után 2005–2007 között épült meg, hiánypótlásokkal 2007-ben történt a használatba vétel.

A bicskei Batthyány-kastély egy kisebb barokk-kori előzmény után, a reformkorban nyerte el végleges formáját klasszicista stílusban. A csatlakozó angolpark is akkor alakult ki.

Batthyány Kázmér
rövid ténykedése alatt komoly gazdasági, tudományos és kulturális élet folyt a falak között. A szabadságharc leverése utáni terror nyomán a pezsgő életnek is vége lett. A kastély második életteli korszaka a két világháború közé esett, amikor a főváros tulajdonába kerülvén árvaház működött a területen. Oly sikeres gazdálkodást folytattak, hogy a magukén kívül három másik fővárosi árvaház élelmezését is biztosították.

 

1/13

2/13

3/13

 

A második világháború nagy pusztítással járt. Néhány éves szünet és hevenyészett beavatkozások után gyermekotthon költözött a kastélyba. A parkot megcsonkították, útjainak egy részét lezárták. Az itteni gyerekek részére készült egy általános iskola tornaterem nélkül.

Az elmúlt években valami megmozdult. A kastélyépületben igyekeznek olyan helyreállításokat végezni, mely során a ház részben visszanyeri eredeti tereit, formáit, az elhanyagolt kertből kezd angolpark lenni.

 

4/13

5/13

 

Feltárásos építészettörténeti kutatás nem készült, így csak valószínűsitjük, hogy tornatermünk a hajdani gazdasági udvar peremére került. A házat úgy telepítettük, hogy az iskola felőli oldalán kialakuljon egy iskolai díszudvar, s ezen a szinten legyenek a tornatermi bejáratok. A lejtőt kihasználva a tornatér egy szinttel lejjebb került, és a park felőli kijárat mellett a legalsó szinten egy tárolóteret úgy méreteztünk,
hogy majdan ott lehessen a park vécécsoportja. A jelenlegi kazánház reményeink szerint mihamarabb elbontásra kerül, pótlására a házunk mellett biztosítottunk helyet. Ezt követően megtörténhet az angolpark teljes körű helyreállítása is.

Az épület tervezésénél egy hajdani szerkesztésmódot (nem először) alkalmaztunk. Sok egyéb mellett azt diktálta a környezet, hiszen furcsa lett volna számunkra ezen a helyen darut és más darabos mozgású építőgépet látni.

 

6/13

7/13

8/13

9/13

 

Tégla és fa tartószerkezetű házat terveztünk. Téglák a falak, pillérek, fából készültek a födémek, mestergerendák, kiváltók, a koszorúk és a tornácoszlopok. Beton csak a földbe került. A határoló falak többrétegűek, belül hőszigeteléssel és kiszellőztetett légréteggel. Acélból csak a galériakorlát és a főtartók vonórúdja valamint annak kapcsoló elemei készültek. Nincs a házban álmennyezet, az összes vezeték rejtett vezetésű; a gépészeti és elektromos vezetékek falkürtőkbe, padozatba és a szerkezeti rétegek közé kerültek. Vésésre sehol sem volt szükség.

A ház téglamodulban szerkesztett, darabtégla egy sincs a házon, faragásra (fűrészelésre) csak a lizénák zárásánál kényszerítettük az iparosokat. A tetőzet teljesen átszellőztetett, törekedtünk ezt láttatni és formálni.

 

10/13

11/13

12/13

 

A fővállalkozó-kivitelező nevét nem említjük. Elfogadhatatlan áron vállalta a munkát, s ezt párosította igen rossz szervezéssel, rossz – tervtől eltérő – minőségű anyagok beszállításával, gyatra vagy közepes alvállalkozókkal. Óriási szerencsénkre a falazási munkát – kényszerűségből módosított anyagminőségű téglából – egy kitűnő iparos, Farkas József barátunk végezte.

A házat úgy telepítettük, hogy az egyébként nem parkszerű, erdősült részen minél több nagyobb fa megmaradjon. Mégis úgy kezdődött az épitkezés, hogy még a háztól távolabbi fák egy részét is kivágták, s úgy fejezték be az építkezést, hogy sem a kivágottakat nem pótolták, sőt a tervezettek egy részét sem ültették el.


szöveg: Laczkovics László
fotó: Hajdú József

Új tornaterem, Kossuth Zsuzsa Általános Iskola – Bicske
Tervező: Frangepán Építésziroda
Hendel Judit, Laczkovics János, Laczkovics László

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk