építészet : környezet : innováció

Újrafogalmazott loggia-dobozok

Alapos vizsgálódás után az első pillantásra ingerszegénynek tűnő építészeti környezetben is lehet fogódzót találni - még ha az a közelmúlt évtizedek terméke is. Ezt tette Paládi-Kovács Ádám a zuglói foghíjbeépítés koncepciójának kialakításánál, amikor fő kompozíciós elemmé avatta a helyszínre jellegzetes erkélyformát - kortárs módon újraértelmezve.

Az építési telek környezete

A tervezett társasházat a Zuglóban található Limanova téren építenék meg. A telek jobb és bal oldalán 5-6 szintes lakóépületek sorakoznak, alul pince-, illetve szuterén helyiségekkel. A telek bal oldalán, az utcát lezáróan a térnek „hátat fordító” HOTEL ZUGLÓ épülete helyezkedik el, amely léptékével és 14 emeletes magasságával jelentősen kilóg az övezet városias, jellemzően zártsorú beépítésű, 4-6 emeletes szövetéből. A Limanova teret körülvevő házak városképi szempontból egyszerű színes, vakolt architektúrát mutatnak.

 

1. emelet, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
2. emelet, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
4. emelet, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
3. emelet, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
 

 

A foghíjbeépítés építészeti és funkcionális kialakítása

Az épület alatt, a földszinten helyeztük el a lakásokhoz tartozó parkolókat úgy, hogy a parkolás az utcáról a legrövidebb távon és a lakók legkisebb zavarása nélkül történhessen. A parkoló szintjéről önálló lépcsőház vezet fel a társasházba. Az ingatlan személybejárója és közlekedő útja a gépkocsi beállókon keresztülhaladva jut el lépcsőházig. Az épületet lábakra állítottuk, hogy az alsó beálló-közlekedő szint minél szellősebb, világosabb legyen. A tervezett társasház földszint + négy emelettel rendelkezik, a belső kertben összefüggő teljes értékű zöldfelületet alakítunk ki facsoportokkal.

A lakások kialakítását - a terület jellegéből adódóan - a nagyobb alapterület felé toltuk el. A házban szintenként két-két lakást terveztünk, amelyek a lépcsőházból nyílnak. A lakások 60-65 m2, illetve 71-75 m2 nagyságúak. A kisebb lakás kétszobás, amely akár 1+2 x 1/2 szobássá is alakítható, a nagyobb lakások három szobával rendelkeznek. Minden lakáshoz erkély vagy fedett loggia tartozik. A társasház lépcsőházából nyílóan helyeztünk el a közös kukatárolót, és az előtérben kaptak helyet a postaládák.

 

Társasház, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
Társasház, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
Társasház, vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
 

 

A társasház tömegalakítása és homlokzatképzése

A környező épületek főként az 1960-70-es években épültek, a korszakra jellemző jellegzetes kiugrókkal, loggiákkal, festett-vakolt homlokzatokkal. Ezek a plasztikus elemek arculatukkal, kialakításukkal meghatározzák a tér körül futó utca képét. A tervezett épület követi ezt az elképzelést, csak mai, modern formában: az utca felőli oldalra zárt loggiákat helyeztünk el, mivel a lakók is szívesebben használják az ilyen kiülőket. A társasház tervezésénél törekedtünk a változatos tömegképzésre. A homlokzaton lévő erkélyek és loggiák jól tagolják az épületet, és mivel a loggiák fedettek, így eső és árnyék elleni védelmet is biztosítanak a kiülni szándékozóknak. Az épület homlokzatát drywit hőszigetelő vakolatrendszerrel látjuk el 10 cm vastagságban, fehér színben, az ablakok alatt pedig világoszöld színű, eternit szálcement burkolat készül. A homlokzatokon megjelenő erkélyeken és a tetőteraszon fekete színű fém, függőleges és vízszintes osztású pálcás korlátokat alkalmaztunk.


Társasház

Paládi-Kovács Ádám

vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
építész munkatársak: Szilágyi Balázs
tartószerkezetek: Pável Gyula és Donáczi Péter
épületgépészet: Szalóky László
elektromosság: Gali Csaba
generáltervező: Paládi Építész és Mérnök Kft.
tervezés éve: 2010
kivitelezés éve: Várhatóan 2011-2012
bruttó szintterület: 920m2
beruházási költség: 160 M Ft
építtető/megbízó: SYLTON KFT.

 

9 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »