építészet : környezet : innováció

Újratöltött múlt – a Messer központi üzemének átalakítása

Eredetileg teljesen új együttest terveztek a Messer töltőüzeme számára a Váci úti telephelyen, azonban a meglévő épületek vizsgálata során kiderült, kisebb átalakításokkal alkalmasak az új funkció befogadására, így megmaradhatott a kéthajós, téglaarchitektúrás ipari csarnok. A beépített  technológia mellett az antracit fémburkolatú bővítmények jelzik a kortárs beavatkozásokat. A tervezés folyamatát és a végeredményt Kendik Géza vezető tervező írása mutatja be.

2008-ban a Messer Hungarogáz Kft. felkért bennünket egy új töltőüzem terveinek elkészítésére. Az újpesti Duna-partot régi, acél-tégla épületek, műemlékek uralják. A GE üzemei, a volt Bőrgyár területe, a hajógyár és a Váci út többi épülete vegyes képet mutat. Az ipari üzemként továbbélő téglaarchitektúrás tömbök nagy része elhanyagolt, a használaton kívüli épületek állapota még rosszabb. Némelyik építmény új funkciót kapott (például Kortárs Művészeti Gyűjtemény, élelmiszerüzlet, stb.).

 

Felújítás előtti állapot - Messer Hungarogáz Kft. épülete, fotó: Bujnovszky Tamás
Felújítás előtti állapot - Messer Hungarogáz Kft. épülete, fotó: Bujnovszky Tamás
Felújítás előtti állapot - Messer Hungarogáz Kft. épülete, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

Megközelítésünk

  • Az új, korszerű igények elhelyezése egy meglévő, régi struktúrában két szélsőséges megoldás között mozoghat:
  • Az egyszerűbb és kényelmesebb megoldás a régi épületek lebontása. Egy közeli újpesti példa a régi Bőrgyár területe, amelynek épületeit elbontották, noha ez esetben nem az egyszerűség, hanem a rendkívül szennyezett talaj cseréje indokolta a bontást.
  • A múlt egy szeletének megőrzése a régi épületek megtartásával. Ezt a megoldást tökéletesen szemlélteti a IX. kerületi Kilián (Mária Terézia) laktanya lovardája, amely ma élelmiszerboltként üzemel.

A tervezés folyamatáról

A Messer telephelyén alig volt felismerhető az eredeti épületstruktúra. A századfordulós épületek mellett bővítmények, átalakítások és ideiglenes építészeti megoldások formálták vegyessé a képet. Eredetileg azon a véleményen voltunk, hogy az európai színvonalú technológia új épületet kíván, amely magában foglalja a töltés, a laboratórium és a raktározás funkcióit, ami egyben a szomszédos lakóházaktól zajvédő falként határolja el az üzemi területet. A jogerős építési engedélyt - köszönhetően a XXI. századi üzemépület szakmai fogadtatásának - néhány hónap alatt a kezünkben tarthattuk.

 

Messer Hungarogáz - vezető tervező: Kendik Géza, fotó: Bujnovszky Tamás
Messer Hungarogáz - vezető tervező: Kendik Géza, fotó: Bujnovszky Tamás
Messer Hungarogáz - vezető tervező: Kendik Géza, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

A meglévő épületek alapos vizsgálata során (építészet, statika, technológia) azonban kiderült, hogy bővítéssel is alkalmasak az új technológia befogadására. A korábbi töltőüzem funkcióját betöltő vasbeton pillérvázas téglaépület rámpája elbontható, vasbeton váza teljes egészében megtartható. Itt helyeztük el a raktárakat, a telep bejáratához legközelebbi ponton pedig az ügyfélforgalmat lebonyolító „Messer-boutique”-ot.

A töltőüzem a téglastruktúrás főépület két hajóját foglalta el. Kutatásaink során kiderült, hogy az eredeti épület ebből a két hajóból állt. Ezeknek visszaállítottuk az eredeti téglaburkolatát, felújítottuk üvegezését és tetőszigetelését. A 15 méter magas ipari csarnok tűzzománcos feliratai és gázmérő órája a múltat idézi, ezek segítségével is megőrizhettük az épület eredeti jellegét. A főépület új nyúlványainak épületkontúrja megegyezik a korábbi bővítményekével, így megtarthattuk azok alaptestjeit, közműhálózatát.

 

Messer Hungarogáz - vezető tervező: Kendik Géza, fotó: Bujnovszky Tamás
Messer Hungarogáz - vezető tervező: Kendik Géza, fotó: Bujnovszky Tamás
Messer Hungarogáz - vezető tervező: Kendik Géza, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

Kivitelezés

Az üzem az építés ideje alatt is működött, így volt olyan épület, amelyet nem lehetett elbontani és újjáépíteni, ezért csak új ruhát kapott. A meglévő téglaarchitektúra mellé az új és felújított épületrészek homlokzati kialakításával egy homogén, nyugodt architektúrát választottunk, hogy ellensúlyozzuk az üzem mindennapi életének színes, zajos, nyüzsgő kavalkádját, hiszen itt folyamatosan kamionokat rakodnak, hatalmas gáztartályokat töltenek, gázpalackok sorai kerülnek a helyükre. Az anyaghasználat tekintetében XXI. századi megoldásokra törekedtünk. Az antracit fémburkolattal markánsan jelöltük a régi és az új találkozását. Olyan anyagot alkalmaztunk, amely alkalmas a többféle funkció (raktár, üzem, laboratórium, iroda) építészeti arculatának megjelenítésére.

 

Messer Hungarogáz - vezető tervező: Kendik Géza, fotó: Bujnovszky Tamás
Messer Hungarogáz - vezető tervező: Kendik Géza, fotó: Bujnovszky Tamás
Messer Hungarogáz - vezető tervező: Kendik Géza, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

Úgy gondolom, helyes döntés volt a régi épületegyüttes megtartása mellett dönteni, és hozzáépítésekkel kiegészíteni azt. A Messer felújított telephelye most a tradíció, a tudás és az átöröklés jelképévé válik.

Kendik Géza
A4 Stúdió
építész


Messer töltőépület-palacktároló bővítés-átalakítás

vezető tervező: Kendik Géza
építész munkatárs: Vilics Árpád, Maza Orsolya
helyszín: Budapest, Váci út 117.
tervezés éve: 2008-2011
generáltervező: A4 STUDIO Kft.
statika: László Viktor - Konstruaterv Kft.
gépészet: Pál Gábor - Kőrös-Consult Kft.
elektromosság: Tóth Zoltán - Planet Kft.
tűzvédelem: Segesdi Ferenc
környezetvédelem: Balázsné Lampert Zsuzsa
kertépítészet: Preszter Márta
beruházó: MESSER Hungarogáz Kft.
projekt lebonyolító: Láng István - MESSER Hungarogáz Kft.
fotó: Bujnovszky Tamás

 

vélemény írásához jelentkezzen be »