építészet : környezet : innováció

Ultra nagy szilárdságú beton építkezésen?

A Mapei megalkotta a PLANITOP HPC (high performance concrete, vagyis nagyszilárdságú beton) termékeket, melyeket szerkezeti megerősítésekre használnak. Ezzel együtt elérte, hogy felére csökkenthető nemcsak az anyaghasználat, hanem a szerkezetek önsúlya is.

A nagy szilárdság pontosan 130 MPa (N/mm2) nyomószilárdságot jelent, de természetesen ennek megfelelően ezek a termékek a húzással vagy hajlítással és a nyírással szemben is a hagyományos betonokat jelentősen túlszárnyaló értékekkel rendelkeznek.

A PLANITOP HPC család a következő termékekből áll: PLANITOP HPC, PLANITOP HPC LV, PLANITOP HPC FLOOR, PLANITOP HPC FLOOR T. Előbbi két termék elsősorban gerendák és oszlopok köpenyezésére alkalmas anyagok, míg az utóbbiak födémek megerősítésére használhatók.

Bármelyik anyag vagy alkalmazási terület tekintetében a termékek egyik legnagyobb előnye, hogy a nagy szilárdsági értékek miatt sokkal kisebb rétegvastagságra van szükség, szemben a hagyományos betonból vagy betonjavító habarcsból készített megerősítésekkel. A kisebb vastagságok alacsonyabb anyagszükségletet és kevesebb súlyt is jelentenek, ami például régi, gyengébb födémek megerősítése esetén nagyon fontos lehet. Egy hagyományos betonból készült födémmegerősítés körülbelül 5 cm vastag falbeton alkalmazásával jár, ami jelentős önsúlyterhet jelent a különben gyenge szerkezetnek. Ezzel szemben a PLANITOP HPC FLOOR (vagy T jelű változata) alkalmazása esetén mindez felére csökkenthető, vagyis 2,5 cm vastag réteg habarcsréteg alkalmazásával 50%-os anyag- és önsúly megtakarítás is elérhető.

Természetesen a megerősítés eredményeképpen a födém teherbírása jelentősen növelhető, lehajlása pedig nagymértékben csökkenthető. Egy PLANITOP HPC FLOOR (/T) termékkel történő födémmegerősítés olyan, mintha egy acélból készült páncélt húznának a megerősítendő födémre.

A hagyományos megerősítési technológiáknál az is megszokott, hogy a megerősítendő vasbeton szerkezetre (akár oszlop vagy gerenda, akár födém) kiegészítő vasalást is el kell helyezni. A PLANITOP HPC termékek esetében azonban nincs erre szükség. Az erős polietilén, vákuumcsomagolt zsákokban a por anyaghoz merevítő acélszálakat kevertek, melyek a szerkezetben a húzófeszültségeket felvéve feleslegessé teszik a kiegészítő acélháló alkalmazását, ez pedig mind költségben, mind munkaidőben további megtakarításhoz vezet. Mivel a PLANITOP HPC termékek nagyon jól tapadnak a vasbeton felületére, nincs szükség további tapadóhíd alkalmazására a meglévő és az új anyagok között.

A PLANITOP HPC termékek mindenképpen kivitelezőbarát anyagok, mivel egy komponensből állnak, vagyis csak megfelelő mennyiségű vízzel kell őket bekeverni, és már be is dolgozhatók. Nincsenek keverési hibákból fakadó problémák, így a termékek megbízható módon biztosítják a megfelelő minőséget.

Mivel szerkezeti megerősítésről van szó, a PLANITOP HPC családba tartozó termékeket statikailag méretezni kell. Ebben segít a Mapei által kifejlesztett méretező program, mellyel mind az oszlopok, gerendák, mind pedig a födémek megerősítésének méretezését el lehet végezni, s amelynek ingyenes használatát biztosítják a cég statikus partnereinek.

A fentiekben leírt előnyöknek köszönhetően a szakemberek az innovatív PLANITOP HPC technológiának még nagy jövőt jósolnak a szerkezeti megerősítés területén.

Mapei

 

 

Mapei

vélemény írásához jelentkezzen be »