építészet : környezet : innováció

Utcafrontról rejtőzködve - családi ház Budapesten

Szolid, nem hivalkodó, zöldtetős családi házat tervezett Halmosi ErikProhászka Benedek és Solymár Annamária (Harch design and build) Budapestre. A telek különleges adottságai miatt a hálókat, a fürdőt és a gépészetet a pinceszintre költöztették, melynek közlekedője a járható felülvilágítóknak köszönhetően kellőképpen bevilágított is.  

A megbízók korábbi munkáik, valamint az iroda által képviselt „design and build” szemlélet alapján választották ki a Harch csapatát, akik tervezéssel és kivitelezéssel is foglalkoznak. Mivel kész termékként kezelik a megvalósítandó épületet, a Megbízó számára sokkal kevesebb probléma adódik, a folyamatok egy kézben vannak, a költségek is korábban és pontosabban tervezhetők. Garanciális kérdésekben is sokkal egyszerűbb ez a metódus. Ez a szemlélet szerintük a végeredményen is látszik.

Rókahegyi villa - építészek: Halmosi Erik, Prohászka Benedek, Solymár Annamária


A megbízó egy szolid, kívülről nem hivalkodó, háromgyerekes család által lakható ház megtervezésével bízta meg a csapatot. Fontos szempont volt a kertkapcsolat és az időtálló anyaghasználat. Az erősen keletre lejtő telek miatt az építészek és a megbízók hamar egyetértettek abban, hogy a hálókat a fürdővel és a gépészettel együtt a pinceszintre helyezzék. A földszint a család élettereként funkcionál – konyha-étkező-nappali -, de emellett a dolgozó-, a vendégszoba, a gardrób és a zuhanyzós mosdó is itt van.

Rókahegyi villa - építészek: Halmosi Erik, Prohászka Benedek, Solymár Annamária


Ötödik homlokzatként zöldtetőt használtak, ez az energetikai igényeken túl a magasan elhelyezkedő utca miatt is kedvező megoldás volt. A tervezők esztétikailag és klímatechnikailag is ehhez illő anyagot kerestek, ezért döntöttek a szerelt, átszellőztetett szálcement burkolat mellett. Fontos volt számukra az épület tömbszerűségének hangsúlyozása, ennek eredménye a nagyobb táblaosztás. Az épület különlegessége a pinceszinti közlekedőben és a szülői fürdőben lévő egyedi, járható felülvilágítókkal elért, pincére nem jellemző bevilágítottság, de megemlíthető még a teljesen burkolat mögé rejtett, déli homlokzaton elhelyezett karos árnyékoló is.

Rókahegyi villa - építészek: Halmosi Erik, Prohászka Benedek, Solymár Annamária


A Harch design and build csapata azonban nem csak az épület, hanem a belsőépítészet tervezését is elvállalta. „Büszkék vagyunk a bronz falburkolatba integrált konyhabútorra és a nappaliba tervezett ülőgarnitúrára is. Utóbbival sikerült megoldani a nappali fő problémáját, hogy három funkcióra irányuljon (panoráma, kandalló, tv). Ezen felül belsőépítészeti alapkoncepciónk volt még a pinceszinti nyílászárók teljes belmagasságúra növelése, hogy a viszonylag hosszabb folyosót oldjuk egy kicsit.” - mesélték az építészek. „Tervezés közben nem volt előképünk. A részletesen átbeszélt tervezési program, a belülről kifelé haladó tervezési metódus és a telek adottságaiból született ez a ház. Kevés épületünknél sikerült ennyire jól eltalálni már elsőre az adottságokhoz és az igényekhez az épületet, de itt az első vázlatokhoz képest a kiviteli terven nem volt alaprajzi változtatás.

A rendezési tervekben sajnos alapvető hiba, hogy az övezetek meghatározása során nem veszik figyelembe a kialakult állapotot. Ennél az épületnél is a tömbön belül a régebbi épületek több mint fele nem felel meg a jelenlegi szabályozásnak építménymagasság tekintetében. „Nehéz volt áthidalni azt a problémát, hogy igazodjunk is a szomszédokhoz és be is tartsuk az előírásokat. Tulajdonképpen az épületünk túl kicsinek bizonyult elsőre! A másik érthetetlen szabályozási elem számunkra a kötelező magastető használata. Az épület okos megoldással teljesíti az engedélyezéskor hatályos jogszabályokban megfogalmazott magastető fogalmát, ezért alakult ki a zöld domb a házon.” - mondták a tervezők.

Rókahegyi villa - építészek: Halmosi Erik, Prohászka Benedek, Solymár Annamária


Az „Equitone: az Anyag természete" - szálcement homlokzatok az építészetben című pályázaton a Rókahegyi úti családi ház nyerte el a zsűri legmagasabb elismerését.

A jól sikerült épületek minden elemükben jók. A Rókahegyi családi ház is ilyen. A terepviszonyokhoz alkalmazkodó telepítés, a gazdaságos, logikus alaprajzi rendszer és belső térhasználat mellett mértéktartó tömegű épület jött létre. Mindezeken túl - és itt érkezünk el a pályázat tárgyához – a szálcement homlokzati alkalmazása is helyénvaló, a tervezők az egész épületre jellemző józansággal használták fel az anyagot. A pályázati mezőnyből éppen ezért - a következetes építészeti gondolkodás elismerése mellett - annak bizonyítása emeli ki, hogy megfelelő építészi felkészültséggel, családi ház léptékben is magas minőséget eredményez az Equitone homlokzati alkalmazása.” – fogalmazott laudációjában Tima Zoltán, a zsűri tagja.

Horváth Réka Lilla

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »