építészet : környezet : innováció

Vadkacsa-ház

A több generációs családi ház közvetlenül a szentendrei Dunaparton helyezkedik el. A zárt utcafront mögött a part felé teljesen kinyílik, áttetszővé válik, így a páratlan panoráma minden évszakban akadálytalanul élvezhető a ház legtöbb pontjáról.

A több generációs családi ház közvetlenül a szentendrei Dunaparton, a víz felé szélesedő dupla telken helyezkedik el. A zárt utcafront mögött a part felé teljesen kinyílik, áttetszővé válik, így a páratlan panoráma minden évszakban akadálytalanul élvezhető a ház legtöbb pontjáról. A nappali funkciók (konyha, nappali, étkező), a dolgozó/vendégszoba és a szülői hálóblokk a földszinten kaptak helyet közvetlen kertkapcsolattal. A nagyméretű tolóajtók elhúzásával az apró kert szinte bekúszik a belső terekbe. Az emelet teljesen a gyerekeké, itt található a négy gyerekszoba a hozzá tartozó fürdővel.

 

Vadkacsa-ház
Vadkacsa-ház
Vadkacsa-ház
 

 

A különálló tömegű épületrész jelenleg a nagymama apartmanja , de a szerkezetek teljes beépítésével második ütemben 2 darab lakás (egy egyszintes 4 szobás és egy kétszintes 3 szobás) lakrész alakítható ki belőle. A megbízó külön kérése volt hogy a két épület  rugalmasan  alkítható legyen, a család gyarapodását és igényeinek változását  kis átformálással fel tudja venni, miközben építészetileg egységes marad. Az izgalmas térbeli kihívásra készült válaszokat papírmodelleken teszteltük, így könnyebben megleltük a jó irányt.

 

 
Vadkacsa-ház
Vadkacsa-ház
Vadkacsa-ház

 

A napvédelemre a hatalmas üvegfelületek miatt külön gondot fordítottunk. A  déli oldal árnyékolásán kívül a tetőt 60-100 cm-rel mindenhol túllógattuk, így egy érdekes és értékes átmeneti zóna keletkezett az épület körül. A környezettudatos gondolkodás az egész házra kihat: a nagy, keret nélküli, 3 rétegű hőszigetelt üvegtáblák (hővisszaverő fóliával) egész nap elegendő fényt biztosítanak a belső térben, a helyiségenként - internetes kapcsolattal is - irányítható számítógép vezérlésű fűtés, világítás, riasztás, kertlocsolás az adott helyzetre optimalizálható és természetesen a tető helyet biztosít a napkollektoroknak is.

 

Vadkacsa-ház
Vadkacsa-ház
Vadkacsa-ház
 

 

A telekszintet az árvízvédelem miatt 3 méterrel fel kellett tölteni, így az épület cölöpalapozást kapott. Az alsó szinten csak az utcára és a kertre is kijárattal rendelkező garázs és a csónaktároló került, így ha jön az árvíz, szó szerint átfolyik az épület alatt majd akadálytalanul visszahúzódik. Az épület szerkezete vegyes, az utca felé tömör falas, a kerti részen faszerkezetű. A raszteres szerkezet rendet teremt a különböző belmagasságú, eltérő minőségű térszakaszok között, és egyben összeköti a változatos tömegeket, így a belső terekben meglepően izgalmas átlátások és térkapcsolások alakulnak ki.

A ház anyaghasználatában szándékosan nyers : látszóbeton, fa, vakolat, üveg és titáncink kombinációját használtuk a homlokzaton, amely a belső térben az ipari parketta melegségével és szőnyegek puhaságával egészül ki.


Szentendre, Vadkacsa u.
Bruttó szintterület: A: 250 m2, B-most: 103 m2  B-végl.: 203 m2
Tervezés idejet: A: 2006, B: 2007
Építés ideje: A: 2007, B: 2008

Fotók: Bujnovszky Tamás

Építészet, belsőépítészet:
Ivány Inke  építész tervező művész, okl.építészmérnök
Sales Olivér építész Ba(Arch)(Hons), DipArch(Birm), ARB, RIBA

D.o.P. STUDIO ÉPÍTÉSZIRODA
(dop Architecture)

Szakági tervezők:
statikus tervező: Szabó Zoltán okl. építömérnök, vezetö tervező - Statikum Bt.
gépész tervező: Hucker Csaba okl.épületgépész mérnök - HÉT Mérnökiroda Kft.
elektromos tervező: Herbst György - Mobil-Vill Kft.
generálkivitelező: Szabó Bence - HÁSZ Kft.

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »