építészet : környezet : innováció

Veszprém Megyei Levéltár

Az új, levéltári funkciónak az épület szerkezeti- és a jellemzően középfolyosós térrendszere megfelelt, ezért ebben a vonatkozásban lényegi átalakításra nem volt szükség. A tervezést épületkutatás előzte meg, az építészeti részleteket körültekintően alakították ki.
Tervező: Németh Tamás (HOR-BER Kft.)
Építtető: Veszprém Megyei Önkormányzat
Tervező: Németh Tamás (HOR-BER Kft.)
Kivitelező: Bérczes Tibor, Szanati Gyula (ZÁÉV Zrt.)

 

Veszprém Megyei Levéltár
Veszprém Megyei Levéltár
Veszprém Megyei Levéltár
Veszprém Megyei Levéltár
Veszprém Megyei Levéltár
Veszprém Megyei Levéltár
 

A "Helyi Építészeti Örökség" építészeti nívódíj nyertese 2009-ben

Indoklás
Az épületet 1930-ban építették „Magyar Királyi Kinizsi Pál Honvéd csapat” altisztképző iskola céljára. 1957-től legénységi szállásként a szovjet laktanya részeként használták. 1990-től egy évtizedig üresen állt. A város 2000-ben helyezte helyi védelem alá.

Az épületben megőrződött az eredeti iskola – szállás funkcióknak megfelelő elrendezés. A középső szárnyban a főbejárat, a tágas lépcsőház, valamint a közösségi helyiségek, míg a két keresztszárnyban a nagy hálóhelyiségek helyezkedtek el. Az épület szerkezete, egyedi, díszes homlokzata jó állapotban maradt meg. Ennek, valamint a rendelkezésre álló korabeli fotóknak köszönhetően a homlokzatok felújítása hitelesen, az eredeti állapotnak megfelelően készülhetett el. A tégla felületek és a Balaton-felvidékre jellemző vörös mészkő elemek, a vakolt felületek, a tető formája és héjazata az eredeti állapottal megegyezően kerültek felújításra.

A tervezést épületkutatás előzte meg, az építészeti részleteket körültekintően alakították ki. Az igen leromlott állapotú épület hiteles felújítását segítette, hogy rendelkezésre álltak az eredeti állapotról készült fényképek. A felújítás során sor került a tetőszerkezet és a héjazat cseréjére, a homlokzatok eredeti állapotnak megfelelő felújítására. Az épületet díszítő kő szobrokat díszítőszobrászok állították helyre.

Az új, levéltári funkciónak az épület szerkezeti- és a jellemzően középfolyosós térrendszere megfelelt, ezért ebben a vonatkozásban lényegi átalakításra nem volt szükség. A terek minimális változtatása mellett az épület meg tud felelni a mai használat igényeinek.

vélemény írásához jelentkezzen be »